dopiero co zakiszone ogórki :) Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 1 ½ łyżki soli 1,5 ząbku czosnku/słoik 0,5 chrzanu z liściem/ słoik 1 liść laurowy/ słoik 3-4 ziaren pieprzu/słoik Wykonanie: Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki). Z 1 kg ogórków wychodzi około 2 słoiki
Tradycyjna KuchniaInna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości.Składniki:Na każdy słoik potrzeba nam:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanułodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku1 liść laurowy4 kulki ziela angielskiegokawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki)Zalewa:1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennejSposób przygotowania:1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki.2. Słoiki napełniamy składnikami podanymi
Kuchnia domowa Anizaprawami, przepis na pyszne kiszone ogórki. Przepis sprawdzony i "praktykowany" w naszej rodzinie od pokoleń ;-) składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych główka czosnku korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego dodając ząbki obranego(...)jedną średnią łodygę kopru). Zalewam gorącą solanką i zakręcam. Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy. Ogórki powinny być ułożone w taki sposób, by woda całkowicie je przykrywała. Gorącą zalewę należy wlewać powoli uważając, by słoiki nie pękły. Od brzegu słoika radzę zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni, aby solanka nie wypływała
babka w formiebutelka octu • 12 szklanek wody do każdego słoika • marchew kilka plastrów • gorczyca 1 łyżeczkę • czosnek 1 duży ząbek • ziele angielskie 2 ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób przygotowania 1. • Do słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki marynaty wymieszać zagotować(...)Gorącą marynatą zalać ogórki w słoikach zaraz zakręcić słoiki włożyć słoiki do garnka z wodą pasteryzować do zagotowania wody wyłączyć gaz zostawić pod przykryciem do ostygnięcia
W królestwie smaków BeatyCzasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić. Przepis na 8 słoików 500 ml. Składniki 2,5 kg ogórków gruntowych 300 ml octu 10% 250 ml białego wina wytrawnego 5 łyżek cukru 1 łyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie Normal 0 21 false(...)odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki. Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury
R'n'G KitchenMoje pierwsze kiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć(...)proszku, zestaw do kiszenia można bez problemu zastąpić świeżym. Znajdują się w nim nasiona kopru, chrzan, czosnek. Z pewnością, jeśli uda mi się wyczarować coś dobrego z ogórków w słoiku, podzielę się z Wami moimi przepisami
Mango Papajaogórki są w moim domu prawdziwym rarytasem. Są super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu(...)posolić i odstawić na 2 godziny. Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej ostre jeśli włożymy więcej) Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików. Zagotować zalewę z : octu, wody, cukru, przyprawy do grilla i soli. Gotową zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5- 10 minut. Pamiętajcie do przetworów używamy
Kuchnia Beatysię odważę i przełamię lody. Tak było z ogórkami. Bałam się, nigdy nie robiłam, mamy już nie mogłam zapytać jak robiła swoje przepyszne ogórki, poza tym jeszcze pasteryzowanie. Nom, gotowanie słoików przerażało mnie. W internecie z każdej strony wyskakiwały ogórki małosolne. A ja? Ja nawet nie wiem czy takowe jadłam. Choć jak teraz tak sobie myślę(...)Korniszonki i Sałatka Szwedzka. Spisałam na kartkę składniki i co i jak, bo z laptopa nie umiem gotować. Ogóreczki dokładnie umyłam czyściutką gąbeczką. Normalnie aż pedantycznie. Powrzucałam do słoików co trzeba, ogórki na sałatkę pokroiłam i co? Ogórki na szwedzką trzeba zalać i odstawić na 2-3 godziny. Więc jak do miski wodę chlup, cukier wsypałam i sobie
Blondynka GotujeChrupiące paseczki ogórków o smaku słodko – pikantnym. Po spróbowaniu są słodkie, a dopiero po chwili przychodzi ostry smak. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, wędlin, czy mięs. Wykorzystałam ogórki, które były zbyt duże, aby je kisić :) 2 kg ogórków 1/4 szklanki soli 2 łyżeczki chilli 1 główka czosnku ZALEWA: 1 1/2 szklanki octu 2 szklanki(...)szklanki oliwy Ogórki pokroić w paseczki i zasypać solą. Wymieszać i odstawić na parę godzin. Ogórki puszczą sporo soku, który trzeba odcedzić. Dodać zgnieciony czosnek i chilli w proszku. Ocet, cukier i oliwę zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Wrzątkiem zalać ogórki i odstawić na dobę. Paski ogórków powkładać do słoików i zalać zalewą, w której
https:KKuchniaMniamszklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy(...)koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki wieczkiem do dołu. Żeby ogórki przetrwały zimę za pasteryzujcie ok 10 minut w temperaturze ok 90 C. Smacznego
Niezły Młynekcebulę kroimy wg uznania np. w koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików. Na wierzch wkładamy po kawałku selera. składniki na zalewę: 500 ml octu 1000 ml wody(...)szkl cukru 1 łyżeczka przyprawy do steków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy liść laurowy wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy
Domowy Smak Jedzeniaśmietanę oraz sól i pieprz. Majonezu i śmietany nie było wiele, dlatego sos tatarski to u nas tak naprawdę sałatka. Ogórki, grzyby i jajka powinny być pokrojone w kosteczkę, ale ponieważ szkoda mi na to czasu, ogórki i grzyby wrzucam do malaksera (osobno) dzięki czemu zamiast poświęcić temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem śmietanę zastąpiłam(...)mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę. Korniszony i grzyby
Trzeci talerznajlepiej grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek(...)słoików. Kiedy już wszystkie składniki upchnięte - słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy w chłodne zacienione miejsce. Po tygodniu - lub dwóch ogóreczki gotowe. Przepis najprostszy na świecie, ale efekt niepowtarzalny. Nie wiem czy to kwestia serca i pracy włożonej w wykonanie czy może tylko przechowywania w chłodnej, ciemnej piwnicy na mamowym RODOS, ale powtórzę raz jeszcze - te ogórki nie mają sobie
Kuchnia po mojemunich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu. Ogórkowa sałatka na zimę Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na ok. 6 słoików 420 ml Składniki: 2 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas sałatkę zamieszać. Po tym czasie sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy się upchnąć ogórki jak najściślej. Dolewamy zalewy, tak aby ogórki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Najlepiej słoiki włożyć do wrzącej wody i wyjąć po pasteryzacji z garnka. Dobrze zamknięty słoik powinien mieć
Kulinarne przygody Gatitygałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy Po 2 małe ząbki czosnku na słoik litrowy Po 2 łyżki wiórek chrzanu na słoik litrowy Po 1 małej łyżeczce gorczycy na słoik litrowy Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli 1/2 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które(...)nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru, po 1 łyżce chrzanu, ząbki czosnku oraz gorczycę. Układamy ogórki pionowo, ciasno obok siebie. Na wierzch ponownie dajemy łodygę kopru oraz łyżkę chrzanu. Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem. Zalewamy tak, by przykryło ogórki. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej
Kuchnia w czekoladzie