swoje...Nie lubię kupować ogórków z niesprawdzonych źródeł, niestety byłam zmuszona, nie wyobrażam sobie, że miałoby zabraknąć w mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki(...)cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać ściśle ogórki, najlepiej białą częścią ogórka do góry. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były
na moim stole...Kolejna propozycja na ogórki - z lekkim posmakiem warzyw,chrupiące,po prostu pyszne. Składniki: dowolna ilość ogórków w każdym słoiku powinno być po trochu: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 grubszy plaster większej cebuli 5-6 plasterków marchwi liść selera(...)łodyga kopru Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli Sposób przygotowania: do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.Zakręcić słoiki,włożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą i pasteryzować 3 min od chwili zagotowania się wody
Niespełnione zdolności kulinarnełyżka ziaren pieprzu (dałam kolorowy) - 1 płaska łyżka kurkumy - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (kroiłam nożem do chleba, z ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach(...)wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować, wlać ocet i gotować ok.5 minut. Zalewę przelać przez sito i gorącym płynem zalać ogórki. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i zagotować. Gotować na średnim palniku ok.5-8 minut od zagotowania, zależne od wielkości słoika. Wyciągnąć na ściereczkę, przykryć
Smaczne Zdroweogórki w kształcie ośmiorniczek zapytała mnie fanka, więc postanowiłam takie ogórki zrobić. Tak naprawdę to najważniejsze jest przygotowanie ogórków, nacięcie i pozostawienie w soli, można je przygotować w różnych zalewach. Dziś prezentuję wersję musztardowo-miodową. Składniki: 1kg ogórków 4 łyżeczki soli zalewa: 1l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 6 łyżek ostrej musztardy 2 łyki(...)tyle ziarenek ile słoików) gorczyca Ogórki myjemy, odcinamy delikatnie końce. Końcówkę ogórka nacinamy trzy razy tworząc gwiazdkę (obie przekątne i przez środek), przeciągamy nacięcia aż do 3/4 długości ogórka – tworzymy macki. Nienacięta część ogórka do głowa ośmiorniczki. Ogórki zasypujemy czterema łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na jedną godzinę, by zmiękły. Nie zostawiajcie ogórków na dłużej, bo zmiękną
Gotowanie i blogowanieżyciu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście(...)słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni. Moje ogórki stały 6 dni bo takie mi najbardziej smakują. Zbyt długo je przetrzymałam ale taki był mój cel. Po tych kilku
Mango Papajaogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą. Ogórki mają octowo-słodkawy smak i doskonale komponują się np. z wędliną. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę, po godzinie solankę zlać, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w dobrze wymytych i wyparzonych słoikach. Najlepiej dobrać słoiki do wysokości zakupionych ogórków. Składniki zalewy zagotować, i zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami. Do każdego słoika dajać część przypraw. Na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować na mokro przez 8-10 minut. Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchniogórków gruntowych, 3 marchewki, Solanka: 1 szklanka soli, 9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, Dodatkowo: gorczyca biała, ziele angielskie, pieprz prawdziwy ziarnisty 1/2 kg cebuli, Sposób przygotowania: Ogórki umyć i poszatkować w cienkie talarki. Z wody i soli przygotować solankę i zalać nią ogórki. Odstawić(...)marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w piórka. Do umytych i wyparzonych słoików nakładać po kilka plasterków marchwi i piórek cebuli .Do każdego słoika nasypać po pół łyżeczki gorczycy, po kulce ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki ogórkami i zalać zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 minut
Nie tylko w kuchniOgórki konserwowe robię według tego przepisu od lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Zalewa jest delikatna, o lekko słodkim smaku. Składniki: Ogórki(dowolna ilość) marchewka cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy gorczyca Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3 łyżeczki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy.Do każdego słoika wkładamy:kilka plasterków(...)marchewki,kawałek cebuli,ząbek czosnku,baldachim kopru,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,listek laurowy i gorczycę.Układamy ogórki w słoikach .Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z ogórkami..Pasteryzujemy przez 10-15 minut.Ja pasteryzuję do momentu aż ogórki zmienią kolor
Bajeczna Kuchniaprostszego. Proporcje w zależności od tego co lubicie. Ja przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1 korzeń chrzanu kilka ząbków czosnku (na słoik 1-2) koper roztwór: 1 łyżka soli na 1l przegotowanej wody Ogórki myjemy i utykamy w czystych słoikach. Dodajemy obrany pokrojony w nieduże części chrzan, obrany czosnek
Brzuszki Łakomczuszkiumyte ogórki, nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką i daję do miski. Tak przygotowane ogórki zalewam zimną solanką i obciążam talerzem aby ogórki były przykryte solanką. Miskę z ogórkami odstawiam na około 24 godziny. Po około 24 godzinach końcowe przygotowanie korniszonów: Ogórki odcedzam z solanki (ogórków nie płuczę) i układam we wcześniej wyparzone słoiki(...)szczyptę nasion kopru. Ogórki układam jeden obok drugiego, dość ściśle (ważne aby ogórków nie rozgnieść podczas układania). Ogórki mam już ułożone teraz przygotuję zalewę: Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, mieszam i garnek stawiam na gazie. Gdy zalewa się zagotuję zakręcam gaz i gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach. Zalewy powinno być tyle aby ogórki
Uwaga Babcia Gotujeopakowanie papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki łagodnego ketchupu Dodatkowo: 5 dużych cebul 7 średnich kiszonych ogórków słoik papryki marynowanej WYKONANIE Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min. W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie(...)wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą. Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki
W kuchennym oknie EwySkładniki: 2 kg nie dużych i twardych ogórków 1 główka czosnku 2-3 baldachy kopru 1 mały korzeń chrzanu 2-3 liście chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli duży słoik(...)mnie 4l) Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie umyć. Czosnek obrać. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Słoik umyć i wyparzyć. Ogórki układamy ciasno w słoiku. Między ogórki układamy koper, chrzan, czosnek i liście chrzanu. Wodę zagotowujemy, wsypujemy sól i gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słój. Odstawiamy w zaciemnione miejsce
Prosto i Smacznie z Anetąznudził się Wam temat ogórkowy to zapraszam na kolejny przepis, tym razem na pyszne ogórki konserwowe, które każdego roku robię i zawsze znikają do ostatniego słoika. Składniki: 4 kg ogórków koper z baldachami nasion korzeń chrzanu czosnek cebula marchewka (brak jej na zdjęciu) pieprz czarny ziele angielskie 3 listki laurowe gorczyca majeranek kminek Składniki(...)czosnku i koper. Wszystkie słoiki zalałam wystudzoną zalewą. Słoiki zakręciłam i wstawiłam do pasteryzowania na około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjęłam z garnka i sprawdziłam, czy słoiki są dobrze dokręcone. Gotowe. Kolejne słoiki na zimę stoją już na półce :) Kiedy byłam małą dziewczynką najbardziej smakowały mi ogórki konserwowe
Kuchnia u Krysi, żeby zalewa dostała się wszędzie. Zakręcamy słoiki a następnie je pasteryzujemy. Wstawiamy słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Gdy woda się zagotuje, pasteryzujemy je około 8-10 minut. Przy pasteryzowaniu ważne jest, żeby pamiętać o prostej zasadzie – jeśli zalewaliśmy zawartość słoików zimną zalewą, wstawiamy słoiki do zimnej wody. Jeśli gorącą – wstawiamy(...)żeby szkło nie doznało szoku termicznego i żeby słoiki Wam nie popękały. I nigdy nie zalewamy niczego w słoikach po sam rant – nie chcemy żeby słoiki wybuchły. Nigdy przenigdy nie zostawiajcie gotujących się słoików bez nadzoru! SKŁADNIKI na 10 słoików o pojemności 250-280ml 2,5 kg ogórków gruntowych 2,5 litra wody przegotowanej 1/2 szklanki soli kamiennej
Karo in the KitchenOgórki po indyjsku do słoika na zimę Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class(...)plastry razem ze skórą i układamy w wyparzonych słoikach . Do każdego słoika wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy , a na wierzch kładziemy 2-3 plastry cebuli . Wszystkie składniki zalewy , oprócz curry wkładamy -wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku dodajemy curry , mieszamy i wyłączamy gaz . Gorąca zalewą zalewamy słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy 5-6 minut w gorącej wodzie . Pierwszej
Ogrodnik w podróży