przerośniety czyli baldachy i łodygi) Czosnek ok 4 ząbków na litrowy słoik Chrzan (pół dużego korzenia im więcej tym ogórki będa twardsze) Sól tylko kamienna (1 duża łyżka na 1 litr wody) Ogórki umyć, słoiki wyparzyć. Na dnie ułożyc koper, chrzan i 2 ząbki czosnku. Ułożyć dość ciasno ogórki, dołożyć następne 2 ząbki czosnku (jeśli(...)duże to przekroić) i na wierzch znów koper. Wodę zagotować z solą (na 1 l wody 1 łyżka kopiasta soli kamiennej), ostudzić i zalać ogórki. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia:) Jeśli ktoś ma wodę ze studni to nie musi jej gotować. W mieście jest bardzo chlorowana więc dla bezpieczeństwa warto ją przegotować. Smacznego:) Sól której używam, sprawdzona
Moje Słodkie Piekiełkoliść laurowy 2 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki 3 ziarna ziela angielskiego kilka plasterków marchewki ogórki Składniki zalewy: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 6 czubatych łyżek stołowych cukru 1 czubata łyżka stołowa soli Wykonanie: Ogórki myjemy. Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy ogórki. W celu przygotowania zalewy, do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy(...)przygotowaną zalewę, jeszcze gorącą, wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Na dnie garnka rozkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i wlewamy gorącą wodę. Zasada jest taka, że woda w słoikach i ta, którą wlewamy do garnka muszą mieć mniej więcej podobną temperaturę. Wody powinno być tyle, aby sięgnęła do połowy wysokości słoików. Ogórki pasteryzujemy 5 - 10 minut od zagotowania wody
Smak mojego domułyżeczki płaskie soli 2 kg ogórków gruntowych (mniejszych lub średnich) 6 słoików półlitrowych umytych i wyparzonych 12 ziarenek ziela angielskiego (po 2 na słoik) 6 liści laurowych (po 1 na słoik) 3 ząbki czosnku (po 1/2 na słoik) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie umyć i namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. Jest to konieczne(...)rozprowadzić równą zalewę po wszystkich słoikach to musimy ją mieszać. Słoiki zakręcamy szczelnie, sprawdzamy czy nie przeciekają i pasteryzujemy. Pasteryzacja słoików Do dużego garnka (najlepiej takiego, który pomieści 6 słoików aby zrobić to za jednym razem) wkładamy ściereczkę i układamy słoiki do góry dnem. Następnie lejemy wodę tak, aby sięgnęła 3/4 słoików i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez
ProstePesto.plmiędzyczasie obrać i zetrzeć marchew oraz umyć i wyparzyć słoiki. Ogórki dobrze odsączyć ze słonej zalewy. Do słoików wsypać po kilka ziaren ziela i pieprzy i ok, 0,5-1 łyżeczki gorczycy. Układać w słoikach startą marchew i odsączone ogórki, do mniej więcej 3/4 wysokości. Zalewać przygotowaną zalewą* i od razu zakręcać. *UWAGA: możecie sałatkę szwedzką zalać gorącą(...)płynem, także do pasteryzacji należy wstawić słoiki do zimnej wody – wtedy pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania wody. W obu przypadkach słoiki typu twist-off (czyli zakręcane) należy po pasteryzacji odstawić do góry nogami do momentu przestygnięcia. Garnek, w którym pasteryzujecie słoiki, warto wyłożyć ściereczką. Sałatkę szwedzką możecie przygotować z dowolnej ilości ogórków – należy jedynie pamiętać
Pociąg Do Kuchniroku moja spiżarnia pęcznieje od nowo przybyłych słojów, a to ogórki w musztardzie, a to dżem z wiśni lub wspaniałe leśne grzyby w miodowej zalewie. Przyznam, że upychałam je to tu to tam aż wreszcie zaczęłam je porządkować, a pom ogły mi w tym regały magazynowe , któr y wytrzymuj ą naprawdę duże obciążenia, a ja beztrosko mogę teraz dostawiać(...)cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry
Apetyczna babeczkateż czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru(...)zagotowujemy, od chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut. Ogórki kroję w kostkę. Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny. Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii
Kuchnia co dniaOgóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu. Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka kopru z nasionami, 1 mały liść pora, 1 mała(...)gałązkę kopru. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki układać luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier sie rozpuściły. Zalać ogórki w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ćciereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować
Monia miesza i gotujechrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 5 czubatych łyżek cukru 1 czubata łyżki soli kamiennej 1 litr wody Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli i cukru. Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry(...)nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami i uzupełniamy zalewą. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i uzupełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Gotować parę minut !, tylko do momentu zmiany koloru ogórków na jasnozielony. Po tym czasie wyciągnąć, ustawić dnem do góry, przykryć i zostawić do wystudzenia
Atlas Smakówewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki(...)zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia. Pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody. Zaraz po wyjęciu słoików może się okazać, że niektóre części ogórków są nadal zielone.Nie należy się tym przejmować
Weekendy w domu i ogrodziestary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!! Składniki (na 4 osoby): 4-8 plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem(...)woda odparuje, można troszkę przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na cebulę. Patelnię można w końcu umyć :) 4. Ogórki wyjąć ze słoika, zostawić zalewę w słoiku, duże przyprawy z zalewy można wyrzucić, ale nie trzeba. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać do słoika z zalewą keczup
dobra gospodyni dom wesołym czynitrafi to... bierzmy się do roboty. Składniki: 4 kg. ogórków 5 szt. średniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry(...)Smacznego! Polecam również OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalnekonserwowe, dlatego jak tylko dostałam zapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy. Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu 1 opakowanie liści laurowych 1 opakowanie(...)gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie. 2. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieprzygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;) Składniki: dowolna ilość ogórków gruntowych gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika) chrzan gorczyca ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny ziarnisty lubczyk kminek zalewa: 2 l wody szklanka octu spirytusowego 2 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania(...)wyparzamy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Ogórki myjemy. Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem
Pyry na Gazprzepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu Fabryki już nie ma od kilkudziesięciu lat , ale przepis pozostał w mojej rodzinie(...)następnego razu ) 2 l wody 2 łyżki soli gorczyca biała- 1 płaska łyżeczka na 0,5 l słoik 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na 0,5 l słoik zalewa : 2,5 l wody 6 szklanek cukru 6 szklanek octu spirytusowego 10 % Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste
Ogrodnik w podróżyczasie menstruacji lepiej niech robią ogórki w occie, a z kiszeniem poczekają ; - nie kisić ogórków w dni nowiu i pełni Księżyca . Składniki (na jeden słoik 0,9 litra): ogórki płaska łyżka soli (koniecznie niejodowana i z Kłodawy) gałązka zielonego kopru z kwitnącymi koszyczkami Ogórki kiszone drugiego dnia, w tle 5-dniowe kawałek chrzanu(...)gałązkę kopru, ewentualnie koper włoski i cząber. Do słoika wkładać ciasno upchane umyte ogórki. Powinny sięgać do szyjki słoika . Nie mogą wychodzić ponad słoik, bo po zamknięciu będą dotykać nakrętki, która zacznie rdzewieć pod wpływem wytwarzanego kwasu i ogórki się zepsują. Wsypać sól do słoika i od razu zalać wrzątkiem. Najlepiej, jeśli woda ma przykrywa ogórki
Weekendy w domu i ogrodzie