czwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest łatwa do przygotowania. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 4 płaty matiasów solonych, 1/2 słoika Ogórków Kaszubskich DAGOMA , 2 łyżki kaparów, 1 cebula czerwona, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski(...)słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka i cebulę przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasirazem tę zwykła-niezwykłą sałatkę udekorowałam w bardzo wiosenny motyw jakim są bzy. Mam nadzieję, że na zdjęciach to widać ;) 5 ziemniaków 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 słoika ogórków konserwowych słoik selera marynowanego puszka groszku puszka kukurydzy 7 jajek (4 do dekoracji) sól, pieprz łyżka musztardy mały słoiczek majonezu natka pietruszki czerwona cebulka Ziemniaki, marchew i pietruszkę ugotować
Smakołyki AsiSkładniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę(...)Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy
Pobite gary Barbaryjest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek W 2,5 l wody gotować(...)staram się nie dodawać przypraw typu Kucharek- ale można wg uznania). Obrać ziemniaki i również pokroić w kosteczkę. Ugotować w osolonej wodzie w osobnym naczyniu, odcedzić. Zetrzeć 2 słoiki ogórków kiszonych na tarce o dużych oczkach, nie wylewać wody z ogórków! Doda smaku zupie:) Starte ogórki dodać do gotującej wody, po 10 minutach dodać ugotowane ziemniaki
MarciochaKucharzykwaśny. Małe ogórki pokroić na cienkie podłużne paski. Jeśli macie duże do obrać i pokroić również w podłużne cienkie kawałki. Na dno słoika położyć liść pietruszki i liść selera. Do słoika ciasno włożyć ogórki, włożyć kawałek marchewki i plaster małej cebulki. Zalewa – do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować i zalać ogórki. Cukier(...)musi się rozpuścić. Wstawić słoiki do garnka w którym dno jest wyłożone szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości, gotować ogórki 5 minut od zagotowania się wody. Wstawić słoiki do piwnicy, polecam są pyszne. Dziękuję
Kuchnia Pokoleńogórki konserwowe w mojej spiżarni. W tym sezonie zrobiłam eksperyment i zrobiłam w innej niż zwykle zalewie i z czarną gorczycą. Na efekty trzeba jeszcze trochę poczekać, gdyż ogórki muszą z 3 miesiące leżakować. Składniki: ogórki konserwowe Zalewa: 1,5 l octu 1,5 l wody 200 g cukru 40 g soli kamiennej Do każdego słoika(...)kilka piórek cebuli Przygotowanie: Ogórki zalać zimną wodą, pozostawić na jedną godzinę i po tym czasie umyć i opłukać w czystej wodzie. Słoiki umyć i do każdego włożyć na dno przyprawy. Powkładać do słoików ogórki. Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia się cukru i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić słoiki, pasteryzować od zagotowania około 10-12 minut
Ala piecze i gotujeogórki gruntowe czosnek gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami korzeń chrzanu sól Wykonanie: Ogórki myjemy. Na dno litrowych słoików wkładamy: 2 gałązki kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia chrzanu. Następnie w słoikach układamy ciasno ogórki. Na górze słoików między ogórki wciskamy jeszcze dwie gałązki kopru, kolejne 2 przekrojone ząbki czosnku i kawałki korzenia(...)chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: w litrze wody rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę soli. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Jemy, kiedy tylko mamy na to ochotę. Zachęcam do zrobienia surówki z kiszonych ogórków. Przepis: Surówka z kiszonych ogórków Smacznego
Smak mojego domuJeśli jeszcze nie robiliście to musicie koniecznie spróbować zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko. ogórki czosnek (kilka ząbków na słoik) koper liście i korzeń chrzanu gorczyca marchewka (opcjonalnie kilka plasterków na słoik) woda sól Ogórki umyć i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka ząbków czosnku, gałązkę kopru, liść i korzeń chrzanu, pół łyżeczki gorczycy(...)ostudzić (ja używam proporcji 1 litr wody / 5 dag soli). Zalać ogórki, zakręcić słoiki, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Tu jeszcze nie całkiem ukiszone Wszystko nakładamy do słoików... ...i czekamy na słoną zalewę W taki sam sposób robię też ogórki małosolne, tylko kroję je na ćwiartki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut.1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )Zalewa :6 szk wody1 duża cebula1(...)słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku dniach. Przechowywać w zimnym miejscu. Natomiast jeżeli takie ogórki chcemy mieć na zimę to należy
Ewa w kuchnitemat można poczytać na stronie internetowej: http://www.marsyl.pl/Przepis:słoiki, nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść.Przygotować zalewę: na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu 10 %, płaska łyżka stołowa soli(...)cukru. Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania.Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry nogami do momentu wystudzenia, lub można pasteryzować około 15 minut. Ogórki są dobre po około 2 – 3 tygodniach. I też takie
Bon Appetit MałgorzatyOgórki układamy w wyparzonych słoikach do których dodajemy w zależności od wielkości słoików: 2-3 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 5-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry 1 łyżeczka gorczycy cząstka cebuli ok. 1/4 1 baldachim kopru Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą Zalewa(...)litry wody 1/2 litra octu 10% 1 3/4 szklanki cukru 4-5 łyżek soli Zalewę należy zagotować do rozpuszczenia cukru. Słoiki z ogórkami i zalewą zakręcamy i odstawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień pasteryzujemy je przez 20 minut, ale nie gotujemy na mocnym ogniu, woda powinna tylko delikatnie "puszczać oczka
Jadło i czytadłopyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 100 g ryżu (1 torebka) 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich opcjonalnie do dekoracji szczypiorek WYKONANIE Ryż ugotować(...)lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 15 minut), zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo (8 minut), również zostawić do ostudzenia. Ogórki wyciągnąć ze słoika i pokroić w kostkę. Cebulę i jajka obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić przez sitko z zalewy. Do miski wsypać ryż, dodać tuńczyka, jajka, ogórki, kukurydzę
Passions hobbies lifeCzas przygotowania: 25 min. Składniki na słoik ok. 1,5 L Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg ogórków gruntowych ( twarde i czym mniejsze tym lepsze) 1 główka czosnku 1 pęczek kopru 5 cm chrzanu (korzeń) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka stołowa soli 1 L wody PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy i usuwamy szypułki. Główkę(...)kroimy na sześć części. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól w proporcjach 1L wody :1 łyżka soli. Ogórki układamy ściśle w słoiku. Pomiędzy ogórkami wciskamy czosnek, chrzan, koper, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy jeszcze gorącą wodą z solą tak, aby składniki były całkowicie pod powierzchnią zalewy. Słoik z ogórkami
kulinarnyJawody, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 1 przyprawa curry 20g, 1,5 łyżeczki soli Ogórki dokładnie umyć. Składniki zalewy zagotować. Do umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków(...)obierać) - całe lub dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube plastry), 4-5 plastrów cebuli, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć, pasteryzować 5 minut (czas liczymy od zagotowania). Przepis od mojej Siostry, troszkę zmodyfikowany
królestwo garówSkładniki: 1 kg filetów ryby 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowej 2-3 duże cebule mąka 3 jajka olej Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić
The Sweet Damsel