przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone wg przepisu, ze starej książki kucharskiej, z 1978 roku. Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą gąbki do naczyń). Odłożyć do wyschnięcia. Przygotować słoiki na ogórki. Każdy dokładnie umyć (najlepiej gorącą wodą, żeby później(...)Najlepiej używać soli kamiennej. Słoiki zalać wodą po sam czubek słoika, tak żeby całkiem przykryła ogórki. Należy zwrócić uwagę, żeby ogórki nie wystawały - nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę. Jeśli ogórki zaczną wypływać w którymś słoiku, to należy je poprawić i dopchnąć dodatkowym ogórkiem, kawałkiem kopru lub czosnkiem. Słoiki z ogórkami
Świat Domowej Kuchnidrugiego pasował, często na zmianę raz jedną, raz drugą stroną, tak by weszło ich jak najwięcej. Ważne jest to, żeby nie wpychać ogórków na siłę. Po wypełnieniu słoika ogórkami wrzucam chrzan i czosnek i dokładam jeszcze trochę kopru. Ile tego chrzanu, kopru, czosnku? Po trochu :) nie da się tego konkretnie określić, ale powiem tak: lepiej więcej niż(...)odwracam. Ogórki kiszę tak jak moja mama. Wychodzą i mi i mamie. Jeżeli zdarzy się, że słoik się nie zamknął, to jest to wina uszkodzonej pokrywki, albo słoika. W takim razie smacznego :) Polecam również: Sałatkę z ogórków na zimę , ale tu już trochę więcej jest roboty
Co w głowie piszczydużych, przeźroczystych szklanych słoikach. Widać wtedy dobrze w jakim są stanie i czy w słoiku nie dzieje się nic złego. Pamiętajcie o tym, żeby słoiki nie stały bezpośrednio w świetle czy w pobliżu kaloryfera – optymalna temperatura dla kiszenia to 18-22⁰C a bakterie pomagające w procesie kiszenia – nadmiaru światła nie lubią. Odstawcie słoik bez przykrycia w odpowiednie miejsce(...)utopione w botwinkowej zupie. Jeśli chcecie przerwać proces fermentacji, czyli sprawić żeby zostały małosolne a nie ukwaszone, zakręćcie słoik i wstawcie go do lodówki. Jeśli jak ja jesteście amatorami małosolnych, tak czy siak – długo nie postoją. SKŁADNIKI półtoralitrowy słoik 800g ogórków litr wody pół główki czosnku 1 pełna, lekko czubata stołowa łyżka soli kawałek chrzanu, na słoik wystarczą ok.3-4cm
Karo in the KitchenWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych(...)płaskie łyzki) 3/4 szklanki octu 10% Wykonanie: ogórki namoczyć w zimnej wodzie, przynajmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. To najlepsza metoda nie tylko na pozbycie się zanieczyszczeń, ale przywrócenie im jędrości wymoczone, umyte ogórki, małe lub średniej wielkości (10 cm) ciasno ułożyć w wyparzonych w słoikach. Dodać do każdego słoika kawałek marchewki, gałązkę suchego kopru, ząbek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małe mogą być całe ). Do słoików wsyp zioła podane w przepisie. Poukładaj ciasno ogórki w przygotowanych słojach. Składniki na zalewę połącz razem , zagotuj. lekko przestudzoną zalewą napełnij słoiki z ogórkami, szczelnie(...)zamknij wieczkami. Pasteryzuj około 5-10 minut od momentu zagotowania się wody. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. Warto od czasu do czasu zrobić kilka słoików ogórków według nowego przepisu. :-) Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnejednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z nich. Konkretna, kwaśna i taka "z jajem" jak ja to mówię, bo na garnek idzie cały słoik ogórków łącznie z kwasem ;) Do tego ziemniaki i grzanki- tego akurat nauczyłam się od Teściowej ;) W domu, u Mamy preferuje się zdecydowanie łagodniejszą wersję, choć równie dobrą. No i bez ziemniaków(...)grzanek :) Składniki: 6 skrzydełek 3 litry wody 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 słoik ogórków kiszonych (750g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 8 ziemniaków kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą
Kuchnia w czekoladziesmaku. To, jakie ogórki będziemy robić na zimę, zależy jakie nam przypadną do smaku. U mnie w domu kisiło się ogórki, ale używane były raczej do sałatki, do zupy, czasami jako dodatek do obiadu. Potem zaczęłam robić ogórki na zupę i ogórki w zalewie musztardowej i już nie kisiłam w słoikach. Do czasu... aż spróbowałam(...)ciepłym miejscu, można ten czas skrócić do 5 dni. Zdjęcie zrobione jest zaraz po zamknięciu słoików ale przed pasteryzowaniem. A tak po 3 dniach Po tym czasie pasteryzowałam słoiki 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Teraz już moje ogórki stoją w spiżarni Nie podaję ilości składników, ponieważ lepiej będzie jeśli każdy dopasuje ilości do swoich
Kuchnia u KrysiSkładniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami. Mi wchodzi około 0,5 l i łyżka. Do słoików wrzucić po jednym(...)liściu, ząbku czosnku, gałązce kopru, i odrobinie gorczycy, upchać dość ciasno ogórki i zalać je zalewą. Zalewa: Na jeden słoik odmierzyć 0,5 l wody i 1 łyżkę soli. Taką zalewę zagotować i zalać nią cały słoik z ogórkami tak jak najwięcej się da, dokładnie zakręcić
Pychotkaaaprzygotowania tego przepisu będziemy potrzebowali: 2kg ogórków gruntowych Ostra papryka 4 łyżki soli Czosnek 2,5 szklanki cukru Chili 8 łyżek oleju Szklanka octu Ogórki umyte kroimy w kostkę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na min. 2 godziny. Po upływie tego czasu, gdy ogórki puszczą sok, dodajemy do nich pozostałe składniki(...)aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki. Na każdy słoik (robię ogórki w małych słoikach) dodaję posiekany ząbek czosnku, kilka kawałków ostrej papryki, która dodatkowo wzmocni smak naszych przetworów, oraz – jeżeli mam – trochę świeżego koperku. Do tak przygotowanych
MarcinChefdo miski, i zostawiamy 3 dni w ciemne miejsce. Uwaga ogórki będę się kisić więc woda z solą będzie się wylewać ze słoików. Po trzech dniach należy odkręcić każdy słoik, sprawdzić czy ogórki nie pływają, muszą być ściśle poupychane, inaczej sfermentują, jeżeli jest miejsce w słoiku to należy poupychać jeszcze nowych ogórków, jeżeli jest potrzeba(...)trzeba dolać wody z solą. Następnie należy zamknąć szczelnie słoiki i odstawić w ciemne miejsce. Ogórki będę ukiszone po około tygodniu. Smacznego! Ogórki kiszone Ogórki kiszone Ogórki kiszone listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 kg ogórków \"kiszaków\" nienawożonych 4 kawałki chrzanu (ok 10 gr każdy kawałek) 8 ząbków czosnku niekoniecznie obranych
moj przepis naCzas na ogórki konserwowe! OGÓRKI KONSERWOWE SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe WYKONANIE: Ogórki zamoczyć(...)upały, a ogóreczki leżą na straganach i usychają ;) ). Słoiki porządnie umyć, wyparzyć. Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać
Kuchnia Beatyliścia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i starte ogórki (do 2/3 wysokości słoika). Całość dosyć mocno ubić. Na sam koniec przygotować zalewę (w gorącej wodzie rozpuścić sól) i wlać ją do słoików. Przygotowane słoiki od razu zakręcić. Po kilku dniach, ogórki powinny zmienić kolor (ukiszą się). Ewentualnie przygotowane słoiki można zapasteryzować (we wrzącej wodzie, przez około(...)minut). - podczas kiszenia ogórki mogą puszczać sok, więc powinniśmy co jakiś czas delikatnie umyć słoik, a także mocniej zakręcić pokrywkę, - z podanych składników przygotowałam 9 średniej wielkości słoików startych ogórków. Po lewej stronie - ogórki ukiszone tydzień temu, po prawej - 2 dni temu
Ugotowaćcukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz - po 3 ziarenka na słoik ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoik liść laurowy - po 1 listku na słoik czosnek - po 3-4 plasterki na słoik gorczyca - pół łyżeczki na słoik liście kopru - po 1 na słoik Ogórki umyć, pokroić na plasterki (nie za cienkie) i włożyć do słoików. Dodać(...)przyprawy i koper. Wodę zagotować z solą, cukrem, octem papryką i curry. Wystudzić. Zalewą zalać ogórki w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 7-10 minut
My simple kitchendokładnie i odstawiłam na noc. Na drugi dzień ogórki puściły sok. Przełożyłam je do dużego garnka, Wlałam sok i składniki do zalewy. Cukier, Ocet i wodę. Wymieszałam i zagotowałam. Można też sok z ogórków i składniki do zalewy zagotować oddzielnie i zalać ogórki. Przełożyłam ogórki do słoików. Słoiki zagotowałam w garnku z wodą(...)wysokości przez około 10 minut. Gotowe.Smacznego! Polecam też inne przetwory z ogórków OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalneOgórki, które naprawdę dają czadu :) Idealne na zakąskę do wódeczki lub kanapek. M bardzo przepada za takimi ogórkami i zawsze musi się znaleźć w spiżarni choć kilka słoików. Stopień ostrości można indywidualnie dostosować - moja wersja jest dla tych lubiących nieco ostrzejsze smaki :) W zeszłym roku to właśnie te ogórki zniknęły ze spiżarni w pierwszej kolejności :) Składniki(...)ząbku czosnku, małym liściu laurowym, kilku ziaren ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki opłukać i pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Zasypać solą i odstawić na 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Powstały sok odlać a ogórki poukładać ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Chili pokroić w cienkie
My simple kitchen