Czas robienia różnych przetworów jeszcze nie minął, ja zatem proponuję pozamykać w słoikach zielone ogórki ;-) A jak wygląda moje wykonanie? SKŁADNIKI: - ogórki zielone - koper - czosnek - listki chrzanu - sól kamienna niejodowana - woda źródlana niegazowana Do słoika wkładam 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku, 1 listek chrzanu i na tym układam pionowo ogórki średniej wielkości. Na ogórkach znowu(...)się smakiem wspaniałych ogóreczków! :-) I tak na prawdę, jak ogórki chcemy konsumować praktycznie od razu, czyli po tych 2-3 dniach, to zamiast nakrętek możemy przykryć słoik gazą, wcześniej obciążając ogórki. A jeśli chcemy robić zapasy na zimę, to koniecznie nakrętka (szczelnie!) i do zimnego miejsca. SMACZNEGO! :-) ... a jakie są Wasze sprawdzone metody na smaczne ogórki
Wielopokoleniowozamierzamy zjeść na bieżąco, korzeń warto zastąpić liśćmi chrzanu, są wtedy jeszcze lepsze. :) Na zimę jednak konieczny jest korzeń, który w przeciwieństwie do liści nie zepsuje się. Ogórki wkładamy do słoika w hierarchii wielkości. Większe pójdą na dno, mniejsze na górę. Pierwszą warstwę dobrze układa się trzymając naczynie w pozycji poziomej. Na niej układamy znów baldach kopru, liść/korze(...)baldachu kwiatu kopru i takiej samej wielkości, jak poprzednio, plasterek korzenia/liść chrzanu. Na litr wody przypada po dwie, lekko kopiaste łyżki soli. Takim roztworem zalewamy przygotowane słoiki. Jeśli chcemy, by ogórki były ukiszone szybko i chcemy zużyć je w przeciągu kilku tygodni, można wykorzystać do tego wodę gorącą. Słoiki szczelnie zamykamy, każdy po kolei sprawdzając, czy nie przepuszcza
Kuchenna Kontrrewolucyatotalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką(...)zjawisko. Ogórki kiszone mogą zacząć przeciekać, dlatego pamiętajcie o postawieniu ich we w miarę chłodnym miejscu, na papierowych ręcznikach lub na starej gazecie. SKŁADNIKI na 6 słoików po 900ml 2,5kg ogórków gruntowych 3 litry wody 6 łyżek stołowych soli (90g, najlepiej kamiennej, niejodowanej) korzeń chrzanu duża główka czosnku koper z baldachami
Karo in the KitchenCiekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków(...)kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soliWykonanie:Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki
Z Majeczką w kuchnimoim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Możemy ich używać do sałatek, na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Przepis na słoik 1 litrowy: ogórki gruntowe 1 gałązka kwiatostanu kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki, ćwiartka cebuli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki gorczycy, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 2,5 łyżki octu 10%, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Na dno słoika 1 litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. W słoiku układam ogórki. Dodaję cukier, sól oraz ocet. Całość zalewam zimną wodą. 2. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepis ten jest strzałem w dziesiątkę - ostre, kwaśne-słodkie ? Koniecznie wypróbujcie. Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów SKŁADNIKI: na 4 słoiki 560ml 1,3 kg ogórków 1 papryka czerwona 2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów 125 ml octu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki chilli(...)myjemy i kroimy w ćwiartki, wkładamy do maranty i odstawiamy minimum 5 godzin, co pewien czas dokładnie mieszając. Paprykę myjemy i kroimy w podłużne paski. Do słoików przekładamy ogórki wraz z papryką. Zalewamy uzyskaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOgórki zrobiłam pierwszy raz w tym roku, przepis dostałam od mojej mamy, bardzo mi smakowały , polecam. Składniki: 2-2,5 kilograma ogórków Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper(...)ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniaogórki średniej wielkości 1 l wody 1 szklanka (250 ml) octu 10% 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 2 łyżeczki kurkumy ziele angielski listek laurowy Wykonanie: Ogórki namoczyłam w zimnej wodzie. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku. Zagotowałam i odstawiłam, żeby wystygła. Ogórków nie obierałam, odcięłam końcówki i pokroiłam w plastry. Do wyparzonych słoików włożyłam(...)ogórki ustawiając je pionowo. Wszystkie słoiki zalałam zimną zalewą. Słoiki zamknęłam i pasteryzowałam 3 minuty (od momentu zagotowania się wody). Kolejne słoiczki trafiły na półkę do spiżarni. Polecam te ogórki do słoiczków. Jeśli macie ochotę na inne przetwory, zapraszam do MENU: DOMOWE PRZETWORY . Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
Kuchnia u Krysicukru sól 1 łyżka czosnek 6 ząbków marchew 4 sztuki cebula 2 szt gorczyca 1 łyżka ziele angielskie 4 szt listek laurowy 4 szt główki kopru do słoika( pocięłam nożyczkami drobno) ogórki 2 duże(...)michy Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut zalewę. Krok 2 Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki.Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy
Różowa kuchniaRobicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam! Składniki : * 2 kg ogórków gruntowych * 2 szklanki wody * szklanka octu * pół szklanki cukru(...)opakowanie przyprawy gyros * łyżka gorczycy Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować
Magiczne Życie MartysoliZalewa:3 szklanki wody2 szklanki cukru1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)Do każdego słoika wkładamy:3-4 plasterki marchewki0,5 łyżeczki gorczycy4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)Sposób przygotowania:1. Ogórki myjemy(...)dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Anicytuje za autorką tutaj Składniki na 6 słoików po 400 ml: 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką) 2 szklanki* wody (500 ml) 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki* cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli(...)przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zagotować słoiki w garnku z wodą Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Wyciągnąć przykryć kocem i pozostawić do wystygniecia. Tak przygotowane ogórki można jeść po tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą
w mojej kuchnitemu przygotowałam ogórki małosolne na sucho . Zostało ich kilka, więc postanowiłam z ogórków małosolnych przygotować coś innego: ekspresowe pikle. Ten przepis mimo, że to była moja wariacja na temat ogórków konserwowych , można wykorzystać szczególnie w sezonie na tanie ogórki gruntowe! Przepis jest bardzo prosty, a pikle są niezwykle smaczne i aromatyczne. Pikle z ogórków małosolnych(...)domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i zakręcamy. Gotowe pikle wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach pikle są już gotowe do spożycia i mogą być świetnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPopularna sałatka, którą można bez problemu znaleźć na półce w każdym sklepie. Ja jednak preferuję słoik z ogórkami, cebulką i marchewką z własnego ogródka. Kupuję jedynie paprykę. Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości słoików. Składniki: 3kg ogórków 0,6kg papryki 0,5g marchewki 0,6kg cebuli v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior(...)soli 0,5l oleju szklanka octu 10% szklanka wody Wszystkie składniki pokroić w plasterki, wymieszać. zagotować zalewę, zalać nią warzywa i odstawić sałatkę na 2 godziny. Przełożyć do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut w 120 stopniach
Wrzosowa Polana