ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:20/67)

Ogórki konserwowe, receptura z lat 70. 369

Dzisiaj mamy dla Was prawdziwy rarytas. Ogórki konserwowe według receptury sprzed dobrych 40 lat. Wasi rodzice pewnie pamiętają jeszcze ten smak.       Potrzebujemy: 3 słoiki litrowe 1,3 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1 litr wody 0,2 litra(...)octu spirytusowego 10% 120 g cukru 35 g soli kamiennej Dodatki na każdy słoik: 1 liść laurowy 1/2 ząbka czosnku 1/2 kwiatostanu kopru 2 ziarnka pieprzu czarnego 2 ziarnka ziela angielskiego 30 ziarenek gorczycy Wykonanie: Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie przyprawy, na nich ciasno układamy umyte ogórki. Zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą zalewą 2 cm od górnej krawędzi słoika

Marder&Marder Manufacture
Jesienna sałatka do słoików 113

fajną sałatkę do słoików z wykorzystaniem przerośniętej cukinii i ogórków. Najlepsza do hot-dogów ale także jako dodatek do obiadu :) Składniki na ok 10 dużych słoików:   4 kg większych ogórków 2 cebule białe 2 cebule czerwone 2 kg cukinii 500g marchewki 3 czerwone papryki Zalewa: 2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego(...)Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebule siekamy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą. Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin. W międzyczasie mieszamy kilka razy. Po tym czasie przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy

Kuchnia w czekoladzie
Marynowane ogórki z musztardą 204

myjemy i kroimy w słupki. Wkładamy je dość ściśle do słoików. Wodę, ocet, cukier, miód, musztardę, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe zagotowujemy, odcedzamy i ogórki zalewamy zalewą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 384

dużych oczkach. Szykujemy sobie zawczasu litrowy słoik i dużą miskę. Wsypujemy najpierw do miski warstwy kapusty, koperku i marchewki, a każdą warstwę solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. I znowu kapusta, koper, marchewka, sól – aż skończycie wszystkie składniki. To wszystko musi postać około 2-3 godzin zanim przełożymy kapustę do słoika. Pamiętacie, że w ogórkach małosolnych zalewaliśmy ogórki wodą(...)wodę. Po 2-3 godzinach kapusta będzie się już nadawała do ubicia w słoiku. Przekładajcie ją porcjami w słoik, każdą warstwę mocno ubijając tak, żeby pozbyć się powietrza. Zalejcie kapustę w słoiku pozostałą w misce wodą i obciążcie, żeby nie wypływała na wierzch. Tak jak przy ogórkach – co wypłynie ponad poziom solanki, popsuje się i nadgnije, a w wypadku

Karo in the Kitchen
Ogórki kanapkowe 142

Składniki ogórki, 1 i 1/2 kg cukier, 1 i 1/3 szkl ocet, 1 i 3/4 szkl woda, 500ml gorczyca, 1 łyżka pieprz czarny ziarnisty, 1 łyżka ziele angielski, 10 kulek sól, 1 płaska łyżka kurkuma, 1 płaska łyżka Przygotowanie Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz octu, zagotowujemy. Dolewamy(...)ocet, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do ogórków. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 7-8 minut

Gotowanie moimi oczami
Ogórki w zalewie chili 628

powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie chili - wszystko razem mieszamy. Zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy na noc . Ogórki przekładamy do słoików i lekko zagotowujemy. Po 2 tyg ogórki są idealne do spożycia

Kolejny blog o gotowaniu
Śledzie w curry z ogórkami konserwowymi 199

godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone śledzie i ogórki. Zakręci i wstrząsnąć(...)słoikiem aż do dokładnego połączenia składników. Odstawić do lodówki na 2 doby. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ogórki małosolne z koperkiem 753

blogu. Zachęcam do przygotowania ogórków małosolnych z ognistą przyprawą   oraz sałatki ziemniaczanej z bobem i ogórkami małosolnymi. Ogórki małosolne z koperkiem Składniki: ogórki gruntowe woda, przegotowana, gorąca sól koperek czosnek Przygotowanie: Przy ogórkach małosolnych stosujemy prostą zasadę 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki Czosnek obieramy(...)skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy plasterki ogórka, czosnek, koperek i tak na zmianę. Wodę mieszamy z solą, zalewamy ogórki. Zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce. Zwykle na następny dzień, gdy pogoda dopisuje, ogórki są gotowe

Moja smaczna kuchnia
Ogorki kiszone 164

Obowiązkowe do zrobienia na zimę. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym niedużym słoiku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. Zima nieodzowne, kto ich nie robi niech żałuje(...)lepszego jak domowy, chrupiący kiszony ogórek na zimowej kanapce czy do schabowego z ziemniakami. Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo każdy z nas zaprawia różną ilość ogórków, ma różne wielkości słoików. Ważna jest proporcja wody do soli oraz to co w każdym słoiku powinno się znaleźć. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przecier ogórkowy na zupę 159

dopiero pierwsza rzecz jaką zrobiłam w tym roku do słoików. Z pierwszej porcji swoich ogórków zrobiłam właśnie ten wynalazek którym jest przecier na zupę ogórkową, wystarczy dodać go do mięsnego wywaru i mamy zupę. Z 1 kg ogórków wyszły mi 3 słoiki 0,5l. Czytaj więcej

Pychotkaaa
sałatka z ogórków 169

wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu sposób wykonania: Ogórki umyłam, pokroić w talarki. Cebulę obrałam pokroiłam w kostkę. Cebulę i ogórki przełożyłam do miski, dodałam sól i odstawiłam na 2 godziny.  Zalewa: Zagotowałam wodę z cukrem i octem. Dodałam sok z ogórków, ponownie zagotowałam. Słoiki wcześniej wyparzyłam. Do każdego słoika włożyłam koper, 3 - 4 ziarenka

Darcia w kuchni
Ogórki małosolne 174

ogórków, 3 ząbki czosnku, chrzan, koper, 1,5 l zagotowanej wody, 1,5 łyżki soli   Wykonanie: Wodę gotujemy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem i koprem. Zalewamy wodą. Ogórki po 2-3 dniach są gotowe do zjedzenia.   Smacznego

Passion of Cooking
Ogórki kwaszone. 112

jeszcze większą mam frajdę, gdy moi najbliżsi czerpią radość z przygotowanego przeze mnie jedzenia. Na dobry początek "Ogórkowe wariacje" OGÓRKI KWASZONE SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku(...)Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny

Kuchnia Beaty
Szwedzka sałatka ogórkowa do słoików. 372

dzień jak ją zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki chilli 1/4 szklanki cukru(...)cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotować chwilę na małym ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do misy i zalać zalewą. Całość pozostawić na 12 godzin od czasu do czasu mieszając. Po upływie wskazanego czasu przełożyć do słoików (zalewy wlać do 3/4 wysokości), zakręcić i gotować przez 5 minut. Przez kilka tygodni wstrzymać

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania