duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki duża cebula składniki na zalewę(...) umyłam, obrałam ze skóry, a ponieważ były wyrośnięte pokroiłam wzdłuż na ćwiartki i pozbawiłam pestek. Wszystkie składniki zalewy zagotowałam. Na dnie wyparzonych słoików ułożyłam gruby plaster cebuli, dwa listki selera i kilka listków pietruszki. Ogórki ułożyłam w pionowo, dość ciasno, zalałam zalewą niemal do pełna, zakręciłam słoiki i pasteryzowałam około 30 minut
babka w formienaszym domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp.SKŁADNIKI:- 10 niewielkich ziemniaków- 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki- 1 seler- ogórki kiszone - litrowy słoik- puszka groszku- puszka kukurydzy- 3-4 szare renety- 8-10 jajek- 4-5 czerwonych cebul- majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika),- pierz(...)kroimy w kosteczkę. Ugotowane na twardo jajka, cebulę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kosteczkę. Dorzucamy pozostałe składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy - najwygodniej będzie w naprawdę dużym garze. Majonez miksujemy z przyprawami (powinien być dość słony i pikantny) i dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy. My przekładamy do słoików, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.Oczywiście
Wypisz Wymalujkorniszony na zimę Nawet niewielki dodatek ostrej papryki całkowicie odmieni poczciwe korniszony, nadając im nowy ostry charakter. Składniki 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku 4 strąki ostrej papryki zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 cebula Do garnka(...)ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa
Miód i pieprzJuż mamy sierpień, ogórki zbieramy pełnymi wiadrami, dzisiaj przepis na pyszne małosolne ;) Ja zawsze robię duży słoik, który ma 3L i wszystkie składniki podam na ten właśnie słoik;) Tak naprawdę robię na "oko" a wychodzą najlepsze w mieście;) 3 kg ogórków koszyczki kopru-grube gałązki liście chrzanu ok 2 szt 2 małe laski chrzanu czosnek(...)ząbków sól kamienna 3 kopiate łyżki 3l wody Wodę zagotowuję z solą proporcja to 1łyżka na 1l wody, pozostawiam do ostudzenia. Ogórki myję, nie odcinam końcówek, wszystko "upycham" w słoiku. Na samo dno daję liść chrzanu, koper i czosnek ogórki układam jak popadnie oby weszło jak najwięcej. Moja mama zawsze układa łebkiem w dół, nie wiem
Moje Słodkie Piekiełkofirmy Dagoma . Składniki: * wywar rosołowy * mięso z kurczaka * korzeń pietruszki * korzeń selera * por * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier z ogórków
Zrób to smaczniefirmy Dagoma . Składniki: * wywar rosołowy * mięso z kurczaka * korzeń pietruszki * korzeń selera * por * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier z ogórków
Zrób to smacznienaszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak, a poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze są po kilku tygodniach(...)mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D Składniki: 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika) 5 szklanek wody 2,5 szklanki octu spirytusowego 3,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki gorczycy 2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego
Czerwona Porzeczkakażdego słoika) Składniki na zalewę zagotować. Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper. Całość zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 6-10minut (ogórki będą chrupiące, o ładnej barwie i nie rozgotowane
Di gotujechrzan obrać i pokroić. 2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. 3. Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. A tu zapasy
Apetyczna babeczkaczerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki
Kuchnia domowa AniKorzystam z okazji i zamieszczam przepis teraz, bo przecież potrawa nadaje się także na imprezowy stół :) Składniki: 3-4 płaty śledziowe (słone) 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych mały słoik pieczarek marynowanych 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz Filety śledziowe namoczyć na kilka godzin. Po tym czasie śledzie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, które należy równomiernie rozłożyć
My simple kitchenwody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych ) przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda nieprzegotowaną i też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper. Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe
Jemy Pijemywskroś! Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać! Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką. nieduże ogórki gruntowe zalewa na około dwa litrowe słoiki: 700ml wody pół szklanki octu spirytusowego 6 łyżek miodu rzepakowego 2 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka gorczycy(...)wody, octu, miodu oraz reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą. Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą
Kuchenna Kontrrewolucyatego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów tych ogórków. A przepis na ogórki małosolne bez wody z różnymi modyfikacjami krąży w sieci już(...)ogórków małosolnych w zalewie. Ja mam nadzieję, że ten wpis to będzie blogowy przebój. Dla niedowiarków powiem tylko, że wychodzą podobnie jak ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie , są chrupiące, a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy. Teraz w maju, gdy wyjeżdżaliśmy na majówkę nad morze, nie chciałam targać słoika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDoskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok z cytryny cukier puder sól,pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę,sparzamy na sicie wrzątkiem,hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.Ogórki konserwowe i grzyby marynowane kroimy w drobną
Bajeczna Kuchnia