zakwas traci na mocy i staje się mniej kwaśny. Warto mieć odrobinę zakwasu więcej żeby móc wzmocnić nim zupę. W sporym słoiku z zakrętką, który posłuży za shaker, mieszam śmietanę, dwie łyżki żytniej mąki i ‘zakwas’ z ogórków kiszonych z tartym chrzanem i solą (na początek 0,5 łyżeczki soli – wywar na wędzonce zawsze jest już naturalnie słony(...)ziarna jałowca 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu 120g śmietany 18% tłuszczu, gęstej i kwaśnej 500-600ml domowego zakwasu na żur 4 łyżki stołowe chrzanu tartego ze słoika 100-150ml wody z kiszenia ogórków 2,5 litra zimnej wody 2 pełne łyżki mąki (z lekkim czubem, pszenna 550-650 lub żytnia razowa 2000) sól pieprz mielony
Karo in the Kitchenseler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany 18 % 1,2 słoika musztardy rosyjskiej sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę
Bajeczna Kuchniamnie nie ma jeszcze przepisu na pyszne i zdrowe kiszone ogórki.Już nadrabiam zaległości,których nabawiłam się przez nasz urlop. Najważniejsze są zdrowe i jędrne ogórki,najlepiej jeśli macie swoje jak ja lub kupujecie od kogoś sprawdzonego,zaufanego.Druga sprawa to nieuszkodzone słoiki,dobre,niezardzewiałe zakrętki.Trzecie to przepis,po który zapraszam do mnie. Składniki: ogórki(...)koperek liście z wiśni,porzeczki Zalewa: 1 l wody łyżka soli kamiennej Ogórki dokładnie umyć,koper i liście też.Chrzan i czosnek obrać i rozdrobnić na porcje.Ogórki układać pionowo,jaśniejszym końcem do góry bardzo ściśle. Na każdy litrowy słoik dawać po dwa ząbki czosnku,kawałek chrzanu(może być podzielony na dwie części) oraz jedną
Niespełnione zdolności kulinarnełyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPrzy okazji akcji "Marnacja - STOP" zobaczyłam zdjęcie chleba upieczonego na kwasie z ogórków kiszonych. "Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało
Weekendy w domu i ogrodziepierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu
Kuchnia Prezydentowejmusztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy: miód w zasadzie pasuje do wszystkiego. I do rzeczy gorzkich, i kwaśnych, a i do słodkich rzecz jasna. Miód z każdej potrawy (stosowany z umiarem oczywiście) potrafi wydobyć głębię smaku.. Dlaczego(...)dygresja tylko, zapraszamy po przepis na ogórki z miodem. Potrzebujemy: 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka oleju 3 łyżki miodu Do słoików: po 1 gałązce kopru ogrodowego
Marder&Marder Manufacturesoli 1 szklanka cukru Ogórki umyć i nałożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, kilka krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Przygotować zalewę - wszystkie składniki zagotować i gorącą zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 20 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekurkumą. Można ogórki do niej ciąć-kroić na różne sposoby. W paski, talarki itp. 2,5 -3 kg ogórków 5-6 ząbków czosnku 1 szklanka soli 8 szklanek wody Ogórki pokroić w talarki i zalać zalewą wody z solą. Pozostawić na 2-3 h. Po tym czasie ogórki odsączyć i przełożyć do słoików. Zalewa: 3 szklanki
Moje Słodkie Piekiełkowody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 2 szklanki octu Wykonanie: Ogórki starannie umyć i pokroić w plastry razem z cebulą. Posolić, wlać wodę, wymieszać i odstawić(...)parę godzin. Następnie dokładnie osączyć z wody, przełożyć do wyparzonych słoików wraz z gorczycą , zielem angielskim i listkiem laurowym. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać ogórki, wsypać po łyżeczce przyprawy do grilla. Pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna Kuchniadoczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam(...)chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolipodanych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 min. Następnie przekładamy koreczki do słoików i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 10 min. na małym ogniu. Ogórki - koreczki
Pyza i Surówkanaczyniu, zalać wodą z solą i jeśli zostało dużo przestrzeni nad ogórkami, to położyć na nich talerzyk, a na talerzyk coś ciężkiego (kamień, słoik z wodą...). Składniki: 1-2 kg twardych ogórków 2 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem 2-3 liście
na moim stole...Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik Oliwek zielonych bez pestek 1 ogórek oliwa z oliwek przyprawy:Sol 1, Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2.Przekroić w pól oliwki 3. Pokroić w kostkę cebule,czosnek i ogórka. 4. Dodać wszystkie pokrojone składniki
Idus Novo