pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie ewentualnie też papryka. Do tego dodaje się pokrojoną w talarki cebulę, czasami też paprykę oraz ogórki. Całość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu co najmniej przez tydzień, raczej dwa. Słoik można postawić między oknami lub do spiżarki, natomiast lodówka nie jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa(...)średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe Zagotowałam wodę z octem i przyprawami, zostawiłam do ostygnięcia. Paróweczki rozkroiłam wzdłuż i nadziałam ogórkiem konserwowym, cebulą i papryką. Pozostałe nadzienie można dorzucić do słoika, co i ja też zrobiłam. W słoiku ułożyłam przygotowane kiełbaski
W kuchni Karmel-itkirównież, jeśli skorzystacie z mojego pomysłu na jej zaserwowanie. :) Składniki (porcja dla 4 – 5 osób): 4 filety śledziowe solone a’la Matjas 1 słoik (około 350 gramów) buraczków wiórków 2 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula 1 duże słodko – kwaśne jabłko 1 słoik majonezu (ilość według upodobań) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 zielone jabłka
Garniec MagalieDzisiaj przygotowałam dla Was przepis na śledzie z salsą z mango, papryki i ogórka. Słodko, lekko i orzeźwiająco... Składniki: słoik marynowanych filetów śledziowych 1 mango 1 papryka czerwona 1 duże mango 2 łyżki oleju słonecznikowego ok. 5 łyżek soku z pomarańczy łyżeczka miodu szczypta chili sól Śledzie odsączyć z oleju, ułożyć na półmisku. Ogórka i mango obrać, z papryki usunąć
Czerwień i błękitrównie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy
Monia miesza i gotujejajek ugotowanych na twardo 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 6 łyżek majonezu 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 200 g ogórków konserwowych 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego) 2 łyżki usiekanego szczypiorku do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką Przygotowanie: Ogórki kroję w drobną kostkę
Uwaga Babcia Gotujenajróżniejszymi. Podstawowe i niezmienne są oczywiście ogórki, woda i sól . Znaczy się tak: najlepsze jest kamionkowe naczynie , może też być duży słoik . Nalewamy do środka przegotowanej wody i nasypujemy solidne dwie łyżki soli . Mieszamy i wrzucamy ogórki . Dobrze żeby nie za dużo ogórków było, tzn. żeby trochę przestrzeni miały, żeby nie były tak niemiłosiernie ściśnięte jeden obok(...)przepis, co region to zwyczaj... No i jak już zrobimy wszystko co trzeba to zakrywamy kamionkę lub słoik. Można to zrobić talerzykiem, chociaż ja osobiście preferuję ściereczkę. I czekamy. I tutaj znowu osobiste preferencje wchodzą w grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już
Marder&Marder Manufacturenaczynia, w którym robione są ogórki). Przygotowanie: Ogórki umyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo
W kuchni u Monikiczosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam(...)szklanki gorącej wody i roztwór wlać do pozostałej wody). Paprykę zalewam zimna woda i uzupełniam do pełna woda z kiszonych ogórków (można pominąć wodę z kiszonych ogórków, ale osobiście polecam ponieważ przyspiesza ona proces kiszenia). Zamykam słoik i mocno nim wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka
Magiczna kuchnia Dariijednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi zmianami.Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : (użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru(...)stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak) ok. 2 łyżeczek soli Ogórki umyć, obrać (pominęłam) i pokroić wzdłuż na ósemki (pokroiłam w cienkie plastry) i ułożyć pionowo (siłą rzeczy plasterków się tak nie da) w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć przyprawy. Składniki zalewy zagotować, gorącą wlać do wypełnionych słoików (w przypadku plasterków
W kuchni Karmel-itkiminut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić(...)klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić
Przepisy i porady kulinarneziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, cebula, papryka czerwona. Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Na dno każdego słoika (słoik 380ml) dodać : 1/4 łyżeczki gorczycy , 2 ziarenka ziela angielskiego,4 ziarenka pieprzu, plaster cebuli, kawałek ( pasek) czerwonej papryki. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę i powkładać do słoików. Dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką
W kuchni u MonikiSkładniki: 3 kg ogórków marynata 5 szklanki wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut
magiczna kuchnia KasiRyba w occie z kolorową posypką. składniki: 1 kg filetów rybnych 4-6 sztuk ogórków konserwowych 2-4 cebule półlitrowy słoik papryki czerwonej w occie zalewa: 3 łyżki octu 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 4 łyżki kethupu 1 mała puszka koncentratu pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem(...)naleśniki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim rybę obtoczoną w cieście. W garnku zagotować wszystkie składniki podane wyżej na zalewę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ogórki , paprykę i cebulkę pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać naprzemiennie usmażoną rybę i farsz, aż do wyczerpania składników. Wszystko zalać chłodną zalewą
Darcia w kuchniSkładniki: (na około 7 słoików po 300 ml) 2 kg ogórków 1 kg czerwonej papryki 5 cebuli 1,5 szklanka octu 2,5 szklanki cukru ziele angielskie (kilka ziaren) liść laurowy (kilka sztuk) sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki o średniej grubości, solimy je 2 łyżkami soli i odstawiamy do lodówki(...)odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu i zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, warzywa ugniatamy i dolewamy zalewe do pełna. Mocno zakręcamy słoiki stawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym miejscu np. w piwnicy. Smacznego
Symfonia smakowa