Przepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku(...)olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut
Smakowite Daniamałym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina). Sos (niekoniecznie gorący) przelewać do słoików do wysokości szyjek. Na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę kuchenną. Ustawić słoiki. Zalać wodą do wysokości ich szyjek. Gotować (od momentu zawrzenia ok. 5 minut). Pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Sos można wykorzystać do makaronu, kasz i ryżu. Tuż(...)ogórków, co było dla mnie sporym wyzwaniem przy zeschłej ziemi z domieszką gliny :( Udało mi się zrobić: - 12 słoików jabłek na szarlotkę - 6 słoików przecieru pomidorowego ; akurat tyle brakowało, żeby dopełnić pomidorową półkę - 6 słoików pikli z ogórków - 8 słoików ogórków z chili - 3 słoiki ogórków kiszonych - 6 słoików ogórków konserwowych Musiałam w końcu zasłużyć
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je i osuszamy. Do każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec(...)wkładamy mały baldach kopru z nasionami . Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy po 3 sztuki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy i pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody (im mniejsze ogórki, tym czas pasteryzacji jest krótszy) . Następnie wyjmujemy słoje, stawiamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobienia dobrych kiszonych ogórków: wybierz smaczne i ładne ogórki, bez żadnych uszkodzonych części, bez brzydkich przebarwień - wcześniej warto kupić je z jakiegoś sprawdzonego źródła i spróbować, powinny być jędrne zewnątrz i w środku; wodę na ogórki wcześniej przegotuj; pilnuj zasady: na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej; wyparz dobrze słoiki i zakrętki, wszystko(...)ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 2 litry gorącej wody 2 łyżki soli kuchennej Jak zrobić? 1. Wyparzone i dobrze osuszone słoiki układam na bawełnianej ściereczce kuchennej obok siebie. 2. Zagotowuję solankę. 3. W słoikach układam ogórki pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Wkładam do każdego słoika po równo: kilka ziarenek pieprzu, ziela, czosnek, kawałki chrzanu, liście
Zasmakuj Kuchnipropozycję na zamknięcie ogórków w słoiku. Marynata słodko - kwaśna z curry i papryką nadaje ogórkom smak, który idealnie sprawdza się na imprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce. Składniki wkładane do każdego słoika: ogórki 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka gorczycy liść(...)wodę i całość zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików. Na dnie garnka rozkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i wlewamy gorącą wodę. Zasada jest taka, że woda w słoikach i ta, którą wlewamy do garnka muszą mieć podobną temperaturę. Wody powinno być tyle, aby sięgnęła do połowy wysokości słoików. Ogórki pasteryzujemy 10 minut. Smacznego
Smak mojego domuMożna wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku bez łupinki przekrojony na 2 części i kawałek chrzanu. Nakładamy do słoików ogórki razem z sokiem do 3/4 wysokości słoików, aby wytworzona solanka miała gdzie „pracować”. Na koniec do każdego słoiczka wkładamy(...)solanka. Kiedy przestanie już ona wyciekać, wycieramy słoiki, dokręcamy mocno nakrętki i wynosimy słoiki w ciemne, chłodne miejsce, np. do spiżarni (jeśli ją ktoś ma), czy ustawiamy na regale w piwnicy. Można je też za pasteryzować gotując ok. 10 minut. Nie jest to jednak zabieg konieczny, ja słoikó1) z tartymi kiszonymi ogórkami nie pasteryzuję. The post Ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiśni, dębu, chrzanu chrzan – kilkucentymetrowy kawałek pieprz – kilka ziaren gorczyca w ziarnach – łyżeczka 2 ząbki czosnku kwiat kopru słoik (umyty i wyparzony) Przygotowanie Jeśli chcesz możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami – właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już robić(...)zestawy” do kiszenia ogórków, ale ja używam dużo więcej przypraw i zieleniny, żeby osiągnąć bardziej zdecydowany smak. Takich ogórków trochę szkoda jest na małosolne, najlepsze są po 2-3 miesiącach. Nikogo w Polce nie trzeba uczyć jak się robi ogórki: warzywa razem z liśćmi i przyprawami układamy w słoiku i zalewam ciepłą zalewą z wody
Ugotowane pozamiatanesami w domu, bez dodatków niewiadomego pochodzenia. Kisząc ogórki odłóżmy na bok najmniejsze i do dzieła – póki sezon na ogórki gruntowe Zachowajmy smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed(...)czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie do słoików wkładamy wymyte ogórki jasną stroną do góry, w miarę wypełniania słoika ogórkami
Sezonowy GarnekPrzetworów ciąg dalszy... Dzisiaj kisimy ogórki. Będzie aromatycznie, pysznie i kwaśno! Polecam! Ogórki kiszone Składniki: (podaję proporcję na 1 słoik) ogórki, ząbek czosnku, kwiatostan kopru, laska chrzanu, szczypta estragonu, szczypta kolendry, łyżka stołowa soli, woda. Wykonanie: Na dnie słoika układamy koper, czosnek, chrzan, wsypujemy estragon, kolendrę i układamy umyte ogórki. Wodę gotujemy z solą, zalewamy ogórki, słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem w celu pasteryzacji. A w szale kiszenia ogórków zachęcam również do wypróbowania sałatki z ogórków i kurkumy. Smacznego
paapilotkaa: Do zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram soli kamiennej nie jodowanej lub morskiej Do słoika: - ogórki - dajemy co mamy np:marchew,liść laurowy,liść dębu,liść chrzanu lub korzeń,gorczyca łyżka,ziele angielskie 4 ziarna,cebula jeden plaster,koper(...)czosnek lub czosnek niedźwiedzi ja dałem oba,papryczka chili 1/3 bez nasion chyba że ktoś woli ostrzej. Wykonanie: Wkładamy do słoika ogórki i resztę produktów.Gotujemy zalewę i zalewamy ogórki.Pasteryzujemy 5-10 minut po zagotowaniu.Odwracamy słoik do góry dnem na ściereczkę i następnego dnia wynosimy najlepiej w ciemne i chłodne miejsce
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cukru 1,5 płaskiej łyżki soli 2 średniej wielkości cebule Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela(...)zalewamy ogórki i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Pozostawiamy do drugiego dnia . Następnego dnia zagotowujemy wodę w garnku i wstawiamy do wrzątku ( dno garnka wyłóżcie ścierką ) nasze słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy tylko 3-4 minuty . Wyjmujemy i znowu odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Gotowe Post Ogórki po kartusku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby. Ryba po japońsku: 1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki(...)soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju
Poezja smakuprzykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików. Przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Ogórki zmienią kolor z ciemno zielonego na jasno zielony. Wyciągnąć na ściereczkę, przykryć ręcznikiem(...)zostawić do powolnego wystygnięcia (słoików nie trzeba odwracać do góry dnem) – ja ściągam ręcznik ze słoików dopiero po całkowitym ich wystygnięciu. Tak przygotowane ogórki można jeść po mniej więcej tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze, więc jeśli język nam ucieka można skosztować, a resztę ukryć w ciemnej spiżarce i dobrać się do nich
Pelusiowa Kuchniaszklanek cukru Składniki do namoczenia ogórków: 9 szklanek wody 1 szklanka soli Ogórki umyłam. Przekroiłam ogórki wzdłuż na pół i ułożyłam je w miskach. Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki. Po upływie trzech godzin odlałam sok,który puściły. Wkładałam do słoików ogórki, pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę(...)angielskie wsypywałam wedle uznania do każdego słoika. Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki. Na koniec została jeszcze pasteryzacja. Smacznego! A jak lubicie ogórki to polecam pyszną OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI
potrawyregionalne