Pyszna wyszła :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą
czarrna od kuchnilodówce, żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku ponadto: przyprawa
6nieboząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego płaska łyżka soli dwie kromki ususzone chleba razowego na zakwasie jeśli nie mamy razowca to pół szklanki soku z kiszonych ogórków bądź kapusty. Buraki szorujemy porządnie i nie obieramy (pamiętajcie, żeby wybrać ładne, jędrne i bez uszkodzonej skórki), czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki(...)Pleśń wywalamy i zaczynamy zabawę od początku. Jak nie macie pewności, że chleb jest nieoszukany, to lepiej użyć dobrego soku z ogórków lub kapusty. U mnie obciążeniem składników był talerzyk i dwa kamienie wygotowane we wrzątku. Słoik bądź naczynie obwiązujemy gazą i sznurkiem, żeby był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce. Zakwas kiszony z chlebem będzie gotowy
ladykitchenWitajcie kochani, dzisiaj mam dla Was konkurs razem z Friends of Glass, do wygrania jest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła
Aga w kuchniZanim zaczną się świeże warzywa wykorzystuję zrobione wcześniej w słoikach. Aby nie było nudno wymyślam różne kombinacje. Tak więc dzisiaj prezentuję sałatkę z kiszonym ogórkiem w roli głównej i pewnie nie ostatniej. Składniki: Kilka kiszonych ogórków ( ja miałam 4, a tak to w zależności od potencjalnych głodnych ) Kilka kawałków papryki konserwowej ( 2 średnie kawałki ) 1 mała cebulka
Smaki Ewytwierdzi, że jabłko pasuje do majonezu:) I się nie mylił! SKŁADNIKI: 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, 3 jajka, 1 jabłko, 1 puszka kukurydzy (może być ze słoika) 1 puszka zielonego groszu (może być ze słoika) 1 łyżka musztardy, 2, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, chili Obrane warzywa ugotować
MarciochaKucharzyodpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia 3 ząbki czosnku 1 mały ogórek wężowy 1 mała cebula natka koperku sól, pieprz Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie z ząbkami czosnku w łupinkach. Ugotowane ziemniaki odcedzić
Jadło i czytadłowiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :) Składniki - małe(...)wody - pół szklanki octu 10% - 4 czubate łyżki cukru - 2 łyżki soli Wykonanie Patisony myję, oczyszczam i odcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy, 1 listek laurowy i koszyczek kopru. Na to układam w miarę ciasno patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam
Kuchnia z widokiem na ogródSezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka....... ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie. Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka(...)godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego
Swojskie jedzonkobaliście się zapytać. Nic dziwnego, przecież autor jest działaczem ruchu, który zachęca, żeby wszystko robić samemu. Zawiera wiedzę teoretyczną np. dlaczego dodaje się sól czy zawierające taninę liście do ogórków, przepisy na kiszone dania i napoje z całego świata, testimoniale osób, którzy namiętnie fermentują i rozwiązania typowych problemów, które mogą się pojawić, gdy zaczniemy sami przygotowywać kiszonki. Zanim przeczytałam(...)zachęcał innych Amerykanów, żeby przygotowali dania, o których nigdy nie słyszeli i przekonywał, że nie umrą od tego i że słoik im nie wybuchnie. Nic bardziej mylnego. Katz naprawdę jest guru fermentacji, który widzi w niej coś więcej niż ogórki, które każdy z nas ma w domu i nie przywiązuje do nich żadnego znaczenia. Zwraca uwagę na transformacyjną
Ugotowane pozamiatanetradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna
Calzonella.comliście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika. Na górę sałatki dać listki laurowe, ziele angielskie i popieprzyć. Zalać olejem
W kuchni u MonikiGotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw i owoców sezonowych poza ich sezonem). Innym razem potrzebujemy czegoś na już, bo czasu na przygotowanie surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś(...)papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek
Weekendy w domu i ogrodziedostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone 4 jaja, ugotowane na twardo puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego sól pieprz duży słoik majonezu Przygotowanie: Ziemniaki, marchew dokładnie umyć i ugotować, tak by nie były za miękkie. Obrać ugotowane na twardo jajka i jabłka
Smaczne Potrawygórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , przekrój wzdłuż na ćwiartki. Ułóż ciasto w słoikach. Do każdego słoika wsyp po kilka ziarenek ziela angielskiego i kilkanaście ziarenek gorczycy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, musztardą i solą , zdejmij z ognia, wlej ocet, wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki, zakręć szczelnie i pasteryzuj około 10 minut
Przepisy i porady kulinarnepieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką(...)marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego, ja pominęłam ten składnik. Jeszcze w podstawówce nosiłam kraciastą koszulę ojca, koszulkę z Gunsami
Dzieje kuchennej Wiewióryrównie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie powinna się przegryźć-najlepiej przez jedną noc w lodówce. Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnej musztardy 2 łyżki posiekanych korniszonów 1 łyżka soku z ogórków 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula, drobno(...)wafle i ponownie zmiksuj. Teraz dorzuć pozostałe składniki: suszone pomidory, koncentrat, musztardę, pikle, sok z ogórków oraz cebulę i ponownie miksuj do połączenia składników. Na koniec, cały czas miksując, delikatnym strumieniem wlej ½ szklanki wody. Uzyskaną gładką pastę dopraw solą i pieprzem, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce – przed podaniem pasta powinna przegryźć się przez jedną
Roślinna - blog wegańskitrochę „płynne”. W lodówce zastygnie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmansycąca, ale przede wszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole. Inspiracja: klik Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia
Maślane ciasteczkociemny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej kilkanaście ziaren gorczycy czarnej Wariant 2. (jasny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków(...)wodą. Na dno słoików wrzucić przyprawy oraz plastry szalotek (i marchwi w drugim wariancie). Dokładać grzyby do wysokości szyjek słoików. Zalać grzyby zalewą. Zakręcić słoiki. Ustawić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną. Zalać wodą do wysokości szyjek słoików. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu od momentu zawrzenia wody. Wyjąć z garnka i pozwolić, by słoiki powoli stygły. Przechowywać
Weekendy w domu i ogrodziecały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut
Tradycyjna Kuchnia