naczynia lub zamykanego słoika. Schładzamy w lodówce. Co jakiś czas warto go podczas tężenia zamieszać, żeby skwarki, cebula i jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu na wierzchu mu tylko w konserwacji pomoże i niczego nie mieszajcie. Świeży chleb, najlepiej domowy, do niego ten właśnie smalec i ogórek kiszony. Piwo albo kieliszeczek
Karo in the Kitchenchleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia przekroić na 2 równe kawałki. Oba natrzeć grubą warstwą soli i cukru, kminem i posiekanym koperkiem. Polać oba kawałki ryby wódką. Ułożyć jeden na drugim, skórą do zewnątrz. Włożyć do miski i owinąć folią spożywczą. Na rybie postawić talerzyk i obciążyć go jakimiś cięższymi słoikami. Chodzi
W kuchni wieczoremsoku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek
Bajeczna Kuchniapomidorami i ogórkami kiszonymi oraz z ugotowaną fasolką szparagową. Kolejnego dnia już bardziej typowo - z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Zblendowane składniki można też użyć na pastę do kanapek. Składniki (na ok. 18 kotletów): - 300 g suchej ciecierzycy - 200 g chudego twarogu - 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa) - pół słoika suszonych pomidorów razem
Corner With Recipesdzikiego ogórka 500 g papryki pomidorowej 500 g cebuli 500 g marchewki 1 papryczka chili zalewa 6 szkl wody 250 g cukru 25 g soli ziele angielskie 1i 1/4 szkl octu gorczyca biała Marchewkę gotujemy przez ok 10 min, studzimy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na plasterki i mieszamy w jednym dużym naczyniu. Nakładamy do słoików lekko uciskając. Do słoików
Gotowanie jest łatwecebulę obrać. Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki. Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy
paapilotkaaSałatka z zielonych ogórków Składniki: 3,5 kg ogórków 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 1 szklanka (250 ml ) oleju 1 szklanka (250 ml ) octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Ogórki szatkujemy w plastry razem z zieloną skórką od jasnej skory. Marchewkę obieramy i szatkujemy na tarce o dużych(...)wrzucamy do jednej miski, wlewamy olej i ocet i dodajemy wszystkie przyprawy: cukier, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Sałatkę wkładamy po brzegi w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Sałatka jest już bardzo dobra przed samym włożeniem jej do słoików :) idealna na obiad jako dodatek. Polecam
W Moim Magicznym Domusłoiku (który wydawał się być pełny) znalazłam tylko ok 1/4 ilości.Jako, że potrzeba znów okazała się matką wynalazku, powstała całkiem nowa sałatka. Pyszna! Kremowy delikatny ser topiony emmentaler firmy Lactima doskonale się sprawdził.Dodał nowego wyrazu i smaku. Gorąco Wam polecam spróbować zrobić taką wersję. Składniki:500 g pieczarek1 mała cebulapuszka kukurydzy3-5 szt ogórków kiszonychpieprz
Malinowe Pocałunkizimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego(...)maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego(...)maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet oraz przyprawy i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować
Monia miesza i gotujesłoik korniszonów, puszka kukurydzy, sałata pekińska, ketchup pikantny, majonez, przyprawa gyros, sól, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju. Kiedy mięso będzie już miękkie posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros (do uzyskania odpowiadającego nam smaku). Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ogórki kroimy
paapilotkaaogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy - opcjonalnie ziele angielskie - opcjonalnie Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli Sposób wykonania: 1. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. 2. W słoiku układamy
Kuchnia domowa Aniogórków - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg marchwi - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg pomidorów - pokroić w talarki, 1/2kg cebuli - pokroić w talarki, 1/2kg jabłek - zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 8 łyżek cukru. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować w kotle ( dużym garnku). Dołożyć warzywa i gotować ok.15min. Tak przygotowane warzywa powkładać do słoików
W kuchni u Monikipieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość(...)przekonać anglików, którzy kręcili z nimi dokument dla BBC :) Żeby formalnościom stało się za dość, napiszę jeszcze tylko, że przedstawiana sałatka to specjał Żydów irakijskich, a świeży warzywny dodatek ogórków i pomidorów to wpływy arabskie. Za dużo jednak chyba tych dociekań ile procent danego dania można przypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj
W kuchni wieczorem