ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:52/67)

Zakwas na barszcz czerwony 254

zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków.  Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można przechowywać go w lodówce nawet

Aromatyczne Podróże
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 215

cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.  7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki  2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO  1 śmietana 18%  1 pęczek natki pietruszki  1 pęczek koperku  1-2 ogórki kwaszone  1 cebulka

SMYKWKUCHNI
Kiszona cukinia 181

Zepsute? Stare? A może to jakiś żart?  Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi(...)aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie (jeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki

Smakuje zdrowo
Marynowana cukinia w zalewie curry 150

zalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :)  Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry(...)łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą wodę, ocet, cukier

Taste Therapy
Cukinia marynowana po francusku 625

związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do sztuki mięska do obiadu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Francuska musztarda(...)słodycz cukinii , u mnie w domu to jeden z bardziej lubianych wyrobów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 4 szt- 0,5 l słoiki : zalewa : 1 l wody 0,5 l octu 10 % 2 szklanki cukru 4 czubate łyżki musztardy francuskiej 1 czubata łyżka musztardy miodowej 1 łyżka soli wsad : 2 średnie cukinie

Ogrodnik w podróży
Sałatka ogórkowa z selerem i papryką 220

niepełne szklanki cukru Wszystko zagotować WYKONANIE Ogórki płuczemy , nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry , jak na mizerię. Paprykę kroimy drobno ( ja zszatkowałam). Seler obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą i  zalewamy wodą wymieszaną z solą. Zostawiamy na 3 godziny. Potem odcedzamy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowana zalewą. Pasteryzujemy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka ogórkowa do słoików na zimę 134

Idealny dodatek do obiadu przez cały rok. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych ½ kg marchewki 40 dag cebuli 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka oleju ¾ szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru Wykonanie: Ogórki obrać i pokroić w talarki razem z cebulą, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszać, dodać natkę(...)pietruszki, posiekany czosnek, wlać olej i ocet. Po czym doprawić solą i cukrem, raz jeszcze dobrze wymieszać i odstawić na godzinę. Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki konserwowe z papryczką chili. 221

dużych świeżych ogórków gruntowych kilka strąków papryki chili małe cebulki kilka ząbków czosnku gorczyca biała pieprz ziołowy mielony pieprz kolorowy cały Zalewa : 6 szklanek wody 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu 10% Sposób wykonania :   O górki dokładnie umyj, przekrój na ćwiartki, ułóż ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj szczyptę mielonego pieprzu ziołowego, kilka

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z Ogórków 218

cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche

Mama Gotuje
Przechowywanie żywności 184

smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny(...)przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru

moj przepis na
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 176

obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut

Życie zamknięte w smaku
Ogórki małosolne 185

sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego dzbana. Też warto go wcześniej umyć lub przynajmniej opłukać(...)najlepiej rozdzielić i trochę włożyć na dno, a trochę na wierzch. Wodę solicie i doprowadzacie do wrzenia. Gorącą zalewacie ogórki, aż je dokładnie zakryje. Przykrywacie wszystko talerzykiem i zostawiacie na jakieś 2 dni. Kiedy woda stanie się mętna, a ogórki trochę ściemnieją i po przekrojeniu będą miały jednolity kolor w środku, są gotowe! Warto je przechowywać w lodówce

GRUBY WAŁEK
Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad 235

zazwyczaj stawiam na sałatki. Nie trzeba ich podgrzewać, tylko wyjmujemy z lodówki, potrząsamy, żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem i gotowe! Dlatego też wygodnie przewozić je w szczelnym słoiku bo nic się nie wyleje i nie zabrudzi torebki:) Dziś proponuję łatwą i szybką w przygotowaniu sałatkę z pełnoziarnistymi kokardkami Lubelli , z tuńczykiem, kukurydzą i korniszonami, w pysznym sosie musztardowo-majonezowym(...)łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy Dijon Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, majonez, jogurt i musztardę Dijon. W większej misce wymieszaj makron, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, pomidorki i pietruszkę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! English version Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 servings) Ingredients

karmelowy
SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ 125

zrobić: Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, usunąć nasiona i również pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na cztery, pokroić w cienkie paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć i wyparzyć. Do każdego włożyć kwiat

Kuchnia w opałach
Ogórki z chili 305

świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików. Tak dla odmiany

Wiem co jem
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 209

wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także

Pora coś zjeść
Ogórki z curry 317

SKŁADNIKI -5 kg ogórków (2,5 porcji zalewy) -liść selera -cebula -czosnek ZALEWA -1,5 litra wody -jedna szklanka octu 250 mil. -2 szklanki cukru -40 g soli -2 łyżki curry WYKONANIE 1.Ogórki umyć pokroić w grube talarki 0,5-1 cm 2.Napełnić sloiki 3.Dodać 3-4 listki serera na słoik, gruby

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Koreczki ogórkowe na zimę 251

łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć, pokroić w koreczki (około 4-5 cm kawałki). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa ułożyć warstwami w misce i zalać solanką na około 3 godziny. Potem odcedzić. Zalewę zagotować, włożyć odcedzone warzywa do zalewy i zagotować. Nakładać do czystych słoików i pasteryzować około

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania