szklanki wody - wszystkie składniki zagotować 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma zatem problemu z przechowaniem, a zimą to doskonałe źródło witaminy C. Nie będę się tu rozpisywać na temat samego procesu i surowca, bo o tym co się powinno wiedzieć o kiszeniu ogórków można przeczytać tutaj , podam tylko przepis.” Czytaj więcej
Wiem co jempołączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu. Kroimy paprykę w kostkę o wielkości mniej więcej ziarna ciecierzycy – drobno. Ogórka nie obieramy. Kroimy go wzdłuż na pół, usuwamy i wyrzucamy pestki(...)minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Ciecierzyca powinna zrobić się lekko złota i być mocno obklejona aromatycznymi przyprawami. Po usmażeniu – studzimy. Składniki sosu wkładamy do słoika – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Słoika używamy jak shakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez minimum godzinę i podajemy
Karo in the Kitchenoprzeć. Aby było ciekawiej, warzywa kroję w przeróżne kształty . W końcu jak mawiają styliści jedzenia - różnorodność kształtów daje nam piękniejsze danie. Wyciągam mandolinę lub obieraczkę do warzyw i kroję ogórka na cieniutkie długie paski. Potem w sałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo(...)kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka), kostkę. Im więcej kształtów tym lepiej. Ogórka (marchewkę, cukinię i inne długie warzywa) pokrój na długie cienkie paseczki. Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw. Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj do nich kaszę lub fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym
Chilli Czosnek i Oliwazawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju, tak jak małosolne ogórki. Pamiętamy o wyparzeniu naczynia. Gotujemy wodę, wsypujemy do niej sól, rozpuszczamy ją dokładnie i pozostawiamy na wyłączonej kuchence do czasu, aż słona woda osiągnie temperaturę około 45⁰C. Długie(...)Buraki i czosnek układamy w naczyniu, na warstwy rozkładamy równomiernie naszykowane przyprawy. Całość zalewamy ciepłą, ale nie gorącą solanką. Obciążamy zawartość naczynia z wierzchu czystym talerzykiem i czystym słoikiem z wodą tak, żeby buraki nie pływały po powierzchni. Słoik można zakręcić, przykryć (np. bawełnianą gazą) ale niezbyt dokładnie – to fermentacja i w procesie będzie wydzielał się dwutlenek węgla
Karo in the Kitchensmakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku
Stare GaryDodaj do sałatki. Dodaj również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który zachwyci wszystkich. Wymieszaj. Zrób majonez. Ja robie go tak- do osobnej, małej miski daję majonez ze słoika i dodaję do niego musztardę, sól i pieprz. Miksuję
Z Kuchni Do Kuchnioctu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia cukru, wsypać kurkumę. Do wyparzonych słoików wkładamy odstaną, odciśniętą z wody sałatkę, dodajemy po kilka
Tradycyjna Kuchniaopłucz, posiekaj w cienkie paski, wymieszaj razem z ogórkami, posól i odstaw na 2-3 godziny. Składniki na zalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz go zetrzeć na tarce ) seler. Nałóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj
Przepisy i porady kulinarneKimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje(...)łyżeczki sol 1 łyżka cukru pęczek świeżej kolendry Pokrój ogórki w cienkie plasterki i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut. Ogórki puszczą wodę. Nie odlewaj! Pokrój marchewkę w cienkie paski (u mnie spaghetti). Obierz czosnek, cebulę i pokrój w piórka. Pokrój kolendrę. Do ogórków dodaj ocet, chili i rybny sos. Wymieszaj a następnie dodaj resztę warzyw
codojedzeniatarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce. Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam
Monia miesza i gotujezakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można przechowywać go w lodówce nawet
Aromatyczne Podróżecały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia. 7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki 2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO 1 śmietana 18% 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 1-2 ogórki kwaszone 1 cebulka
SMYKWKUCHNIZepsute? Stare? A może to jakiś żart? Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi(...)aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie (jeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki
Smakuje zdrowozalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :) Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry(...)łyżka soli gorczyca seler naciowy cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą wodę, ocet, cukier
Taste Therapy