ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:49/67)

Sałata z łososiem 205

rwiemy liście na drobne części po czym rozkładamy na talerzach. Ogórka i pomidora obieramy ze skóry. Ogórka kroimy w dużą kostkę, natomiast pomidora oraz jajka w tak zwane "ósemki", po czym układamy na sałacie . Równomiernie posypujemy oliwkami. KROK 2 Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika

smacznieinatemat
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 166

godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.  2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy.  3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy na 2-3 dni przed podaniem

Apetyczna babeczka
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 226

młodych ziemniaków – po 5-6 na porcję 100g wędzonego łososia – po 25g na porcję 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 duży pomidor malinowy albo dwa mniejsze 1 pęczek świeżego koperku 5-6 gałązek grubego szczypioru mały ząbek czosnku łyżeczka chrzanu ze słoika plastry cytryny , po jednym na porcję oliwa z oliwek, po łyżeczce na porcję grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
OGÓRKI MAŁOSOLNE 213

kosztowaniu kimchi, straszliwie pikantnej kapusty fermentowanej w krajach Dalekiego Wschodu. OGÓRKI MAŁOSOLNE niecały kilogram ogórków gruntowych 1 pełna łyżka soli ok. 500 ml wody kawałek chrzanu 2 ząbki czosnku 1 mała cebula Wodę zagotowuję z solą, studzę. Wszystkie składniki umieszczam w słoiku/kamiennym garnku i zalewam solanką, zamykam wieczkiem, odstawiam na 2-3 dni.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Pasta rybno jajeczna. Śledzie w pomidorach Łosoś Ustka. 236

coś na śniadanie, a tam..przeciąg. Została ryba w puszce, jajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka  3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek  pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka

MamaOskarka
Sałatki warstwowe w słoiczkach. 433

Spodobała mi się idea małych posiłków zabieranych do pracy, szkoły czy na piknik w słoiku. Zabawa w wymyślanie warstw jest przednia. Układanie w słoiku - łatwe. A konsumpcja? Konsumpcja to czysta radość i przyjemność, zwłaszcza jeśli zauważymy zazdrosne i łakome spojrzenia gdzieś z boku ;) Takie słoiczki prezentują się najlepiej w formie warstwowej (dzięki Marzenko za to hasło :) ), ale oczywiście można też(...)prawy: awokado (obrane i pokrojone w kostkę) zielony groszek (mrożony- rozmrożony) świeży ogórek (obrany i pokrojony w kostkę) zielona papryka (pokrojona w kostkę) (brak na zdjęciu) mieszanka sałat Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Wykonanie: Warstwy poukładać w słoikach. Wymieszać składniki sosów w małych słoiczkach i zachować lub wlać do sałatek. Sosy

zadanie-gotowanie
Surówka z kapusty na zimę 619

marchewki 1/2 kg cebuli 6 ogórków gruntowych 3 papryki zielone 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 3 szklanki cukru 3,5 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki, a ogórka w pół krążki. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki(...)dodać całą marynatą. Podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę, a do drugiej ogórki. Odstawić na 4-6 godzin, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie zagotować 3 szklanki wody , przestudzić. Wodę dodać do kapust, dokładnie wymieszać i nakładać  do wyparzonych słoików, pasteryzować 20 minut

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kuskusem i "W tańcu" 316

Ogarnął mnie szał na świeże warzywa i mięso. To, że mam więcej ochoty na warzywa, rozumiem - wiosna, przesyt warzyw przetworzonych i schowanych do słoików, niektóre (np. rzodkiewki) można zbierać z samodzielnych upraw. Ale mięso? Nie za specjalnie za nim przepadam, zresztą gdyby zrobić statystykę zamieszczonych przepisów, okazałoby się, że większość to dania wegetariańskie. No w każdym razie sklep mięsny odwiedzam(...)energetycznych dań ;) Stąd w większości moich posiłków przeważają warzywa połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy  Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć i odstawić na ok. 10 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinia curry 766

smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików: 5 szt. średniej wielkości cukinii żółtych i zielonych (lub tylko zielonych) gorczyca (1 łyżeczka

MyCookBook.pl
Herbata miętowa do słoików 222

gorące dni, przy czym moja nie jest jest słodkim arabskim ulepkiem, w którym łyżka staje. Cukier pełni rolę konserwantu, więc nie mogę z niego zrezygnować, przygotowując ją do słoików i butelek. Potem jednak zdecydowanie rozcieńczam wodą. Po wyprawach na miasto przyjemnie schładza organizm i gasi pragnienie. Składniki (na ok. 2,5 l napoju) : dużo (przynajmniej 50) gałązek świeżej mięty(...)minut przed końcem gotowania dodać sok z cytryny. Gorącą herbatę przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką 884

niej znalazło i musiałam nieco improwizować i w tym i w innych przepisach :) Składniki: 1 słoik cebulki konserwowej złocistej (ze srebrną nie smakuje tak dobrze!) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był

Kolorowy Przepisownik
Grecka sałatka 201

łyżki sól i pieprz woda - 1 łyżka Przygotowanie : Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki. Ogórka i cebulę obrać, pokroić z papryką w kostkę. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w ósemki. Ser feta , pokroić w kostkę. Sos winegret : Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać, do wymieszania. Dodajemy oliwki zielone i czarne, zalewamy sosem, delikatnie

Kuchnia Danusi
Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szparagowa, cukinia 308

wypłukać z papryki wyjąć nasiona i pokroić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę, pokrojone ogórki, pokrojone pomidory, zalać wrzątkiem gotować około 5 minut, NASTĘPNIE ODCEDZIĆ. Zagotować wodę z solą, cukrem, kwaskiem, pieprzem i zielem angielskim po kilka ziaren. Przygotowane warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, włożyć po 1 ząbku czosnku i szczelnie zakręcić pokrywką. Pasteryzować około 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę 1062

sól,pieprz na drugą warstwę: 25-30 dag szynki konserwowej, pół cebuli, 2 ogórki korniszony łyżeczka musztardy, 100 g serka topionego  łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6  jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu sól,pieprz dodatkowo: duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: pierwsza

Swojskie jedzonko
Tort sałatkowy warstwowy 432

ogórków konserwowych 1 por 3 łyżki majonezu sól pieprz Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórki pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić drobno. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć warstwę sałatki. Warstwa II 1 słoik selera naciowego 2 średnie jabłka 2 łyżki żurawiny 2 łyżki majonezu sól pieprz Selera

O kuchni z uczuciem