Przepis na ogórki jak dla mnie dość dziwny ponieważ z gigantyczną ilością cukru, ale wszystko jest dla ludzi. Z podanych proporcji wyszło mi 7 słoików 0,5l. Czytaj więcej
Pychotkaaaroku postanowiłam sobie ułatwić zadanie i zamiast trzeć zimą kiszone ogórki do ogórkowej to postanowiłam zakisić starte ogórki i powiem Wam, że wyszły pyszne. Ogórki te zrobiłam jakieś 2 tygodnie temu, dzisiaj wstawiam przepis, bo musiałam spróbować zanim Wam podam przepis :) Dzisiaj zrobiłam z nich ogórkową i wyszła pyszna :) Z podanego przepisu(...)wyszło mi 7 słoiczków po ok. 400 ml. Jutro biegnę na rynek po kolejną porcję ogórków i będę uzupełniać puste słoiczki startymi ogórkami :) Składniki: 2,5 kg ogórków, główka czosnku, kawałek chrzanu, koper, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej. Przygotowanie: Ogórki umyłam i odkroiłam końcówki. Starłam je na tarce i wymieszałam z solą. Odstawiłam
Aga w kuchniużywasz śledzi w oleju, nie ma konieczności ich moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. 5. Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać razem i rozłożyć do dwóch słoików. Zalać olejem - tak by wszystki składniki były przykryte nim. 6. Cystrynę sparzyć i ukroić cztery plasterki. Włożyć
W kuchni u Monikisłoiczek ogórków w zalewie gyros wraz z przepisem, no i stwierdziłam, że warte są zrobienia. Polecam bo sałatce tej daje pięć gwiazdek. 2,5 kg ogórków 3-4 marchewki 3-4 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soli 2,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy Gyros Ogórki pokroić(...)Przygotować pozostałe warzywa tzn. marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek zmiażdżyć i dodać wszystko do ogórków oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 5-6 godzin, w między czasie przemieszać kilka razy, następnie przełożyć wraz z zalewą do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Jadło i czytadłoogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i pokroić na ćwiartki. Następnie trochę posolić i zostawić na pół godziny. Jak trochę zmiękną nałożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłoiku). Możecie użyć jasnego makaronu albo pełnoziarnistego, który jest bardziej wyrazisty w smaku i zawiera więcej błonnika. Warzywa . Ta sałatka jest świetnym momentem na przegląd lodówki i spiżarni. Jeśli macie zalegające puszki czy słoiki z kukurydzą czy fasolą, to możecie je tu wykorzystać. Oprócz nich przydadzą się też swieże warzywa – u mnie najczęściej są to pomidory, papryka, ogórek, seler
Na-talerzu.plpotrzebna będzie tortownica o średnicy 23-24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 60g żółtego sera, 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g) sól, pieprz, czosnek papryka
Kulinarne PrzebojeGotowy zakwas powinien ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty posmak. Jak dla mnie przypomina wodę z kiszonych ogórków ;) Zachęcam! :) Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 500-700ml wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
Czerwona Porzeczkaroku: Miejsce 1: Sałatka z zupek chińskich Miejsce 2: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Miejsce 3: Karkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem
My simple kitchenziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry. Warzywa, każde z osobna włożyć na 3 minuty do wrzątku, po wyjęciu przełożyć do wypażonych słoików. Wodę zagotować razem z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać warzywa. Zamknąć słoiczki i pasteryzować 15 minut
magiczna kuchnia Kasibyłoby nie podzielić się z Wami tą prostą recepturą :-) Składniki: 250 g malutkich pomidorków np. koktajlowych słoik pieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować
Poezja Smaków - blog kulinarnywiejsku zrobiłam wczoraj i przepis jest gotowy Składniki: 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2 ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szklanka (250 ml) wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek(...)słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników. Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą. Słoik wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Zrobiłam kolejne smaczne śledzie
Kuchnia u Krysinasz wzrok Marchew to skarbnica karotenoidów, które wspomagają naszą odporność, poprawiają stan cery oraz dbają o wzrok Czerwona kapusta dzięki antocyjanom wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia Ogórek zawiera mnóstwo potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi Pomidor to bogactwo witaminy C Pestki dyni zawierają dobre tłuszcze, które zwiększają przyswajanie witamin zawartych w warzywach(...)Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj i posyp sezamem oraz pestkami. 2. Przygotuj sos - wszystkie składniki połącz ze sobą np. w słoiku. Sałatkę polej sosem i wymieszaj
Powiedz dietom nieduży ugotowany burak 1 cebula 4 ogórki kiszone majonez sól, pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Filety śledziowe kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy cebulę, ogórka kiszonego kroimy na małą kosteczkę. Oddzielnie siekamy białko i żółtko, buraka tarkujemy na tarce na średnich oczkach. W salaterce, lub małych naczynkach przezroczystych układami warstwami : śledź, ogórek kiszony, cebula, białko, majonez, buraki, śledź, żółtka(...)Każdą warstwę doprawiamy wg uznania. *ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI: 1 tacka filetów z papryczką pepperoni SEKO 1 słoik suszonych pomidorów z ziołami 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Filety kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w dużym słoju. Olejem z pomidorów zalewamy śledzie, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zioła, paprykę oraz czosnek. Wszystko delikatnie przemieszamy, odstawiamy
Z Majeczką w kuchnizmielony sól łyżka oleju z pestek dyni 1. Makrelę pozbawić skóry i wszystkich ości, rozgnieść widelcem. Ogórek zetrzeć na małe wiórki, cebulę pokroić bardzo drobno i oprószyć solą aby nieco zmiękła. 2. Połączyć rybę z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać, przełożyć do słoika jeśli nie wykorzystamy wszystkiego od razu
Apetyczna babeczka