ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:54/67)

Sos tatarski 197

zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego(...)maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos tatarski 196

zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego(...)maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórkowa sałatka z marchewką, cebulą i papryką 1970

ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet oraz przyprawy i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić.  Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować

Monia miesza i gotuje
Sałatka warstwowa gyros 324

słoik korniszonów, puszka kukurydzy, sałata pekińska, ketchup pikantny, majonez, przyprawa gyros, sól, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju. Kiedy mięso będzie już miękkie posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros (do uzyskania odpowiadającego nam smaku).  Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ogórki kroimy

paapilotkaa
Kiszona marchewka 270

ogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy - opcjonalnie ziele angielskie - opcjonalnie Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli Sposób wykonania: 1. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. 2. W słoiku układamy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka jarzynowa 211

ogórków - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg marchwi - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg pomidorów - pokroić w talarki, 1/2kg cebuli - pokroić w talarki, 1/2kg jabłek - zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 8 łyżek cukru. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować w kotle ( dużym garnku). Dołożyć warzywa i gotować ok.15min. Tak przygotowane warzywa powkładać do słoików

W kuchni u Moniki
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 235

pieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń.  Bakłażan jest dość(...)przekonać anglików, którzy kręcili z nimi dokument dla BBC :) Żeby formalnościom stało się za dość, napiszę jeszcze tylko, że przedstawiana sałatka to specjał Żydów irakijskich, a świeży warzywny dodatek ogórków i pomidorów to wpływy arabskie. Za dużo jednak chyba tych dociekań ile procent danego dania można przypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj

W kuchni wieczorem
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym 169

marchewki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie  liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu.  Ogórki tak, jak na mizerię. Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Cebule szatkujemy.  Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Po dwóch godzinach warzywa(...)odciskamy i dodajemy do gotującej się  do zalewy. Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej  tak , by warzywa puściły trochę soku. Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min. Po pasteryzacji odwracamy słoiki  do góry dnem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z ogórków na zimę 162

stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy ogórków ze skórą 800 gram marchwi 1 kilogram cebuli cukrowej 1 pęczek posiekanego kopru 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najlepiej zetrzeć(...)miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Papryka po szwedzku-przetwory 370

zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona paprykę hm…czemu by nie poeksperymentować i nie zastosować przepisu z ogórków do papryki . Nie ma przeszkód , więc pomysł został wdrożony z bardzo dobrym , wręcz rewelacyjnym skutkiem , jedyną modyfikacją było dodanie odrobiny oleju , bo lubię go w marynowanej papryce . Z całą pewnością(...)mogę stwierdzić , że zalewa ze szwedzkiej sałatki świetnie sprawdza się także w przypadku czerwonej papryki Składniki : 3 kg czerwonej grubościennej słodkiej papryki typu block 1 łyżka oleju na słoik 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki gorczycy białej na słoik 1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego na słoik zalewa : 2,5 l wody 6 szklanek octu 6 szklanek cukru Paprykę przekrawamy , pozbawiamy nasion

Ogrodnik w podróży
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 206

połowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis   na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka razy(...)moździerzu. Puree dyniowe wrzucić do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok oraz ocet. Gotować na mniejszym - średnim ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając. Gęsty ketchup przełożyć do słoika i zamknąć. Wystudzony trzymać w lodówce. Przetrwa tam 2-3 miesiące. Burgery z ciecierzycy (3-4 sztuki) 130 g odsączonej ciecierzycy z puszki, 1 mała cebulka, 2 małe ząbki czosnku

Plate of Joy
Zakwas z buraków na barszcz 194

tyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy) jest dodanie do zakwasu, celem przyspieszenia procesu, kilku łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków – ale tu znów uwaga – muszą być KISZONE, a nie kwaszone. Składniki: ok. 1 kg buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody kilka liści(...)angielskiego kilka ząbków czosnku (ilość wg upodobania) sól – w ilości 1 łyżka płaska na 1 litr wody opcjonalnie – skórka z 2-3 kromek chleba na zakwasie duży słoik Wykonanie: Buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju na przemian z przyprawami. Zalać osoloną wodą i dołożyć skórkę chleba, jeśli używacie. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą, żeby

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI S.ANASTAZJI 3178

smak. Składniki:   4 kg zielonych ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 2 małe główki czosnku   Zalewa:  1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego  Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry(...)paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min. Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków

Niespełnione zdolności kulinarne
159. Sałatka ogórkowa na zimę 164

Sezon przetworów w pełni, dlatego proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować 10 minut

Jadło i czytadło
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą 167

ogórków ( po obraniu )2 duże cebule1 pęczek koperku1 łyżka żółtej gorczycy1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu1/2 szk cukru1 łyżka chili jalapeno kruszonegook. 1/2 szk octu Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy(...)wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych

Ewa w kuchni
Relish 217

patelnię i gotujemy aż zgęstnieje. Obrane papierówki bez gniazdek nasiennych i paprykę kroimy w kostkę. Oba rodzaje cebuli również kroimy, ale bardzo drobno. Paprykę, jabłka, cebule, pokrojony drobno ogórek konserwowy i rozgnieciony ząbek czosnku przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, doprawiamy solą prowansalską i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy cukier, gotujemy, aż wszystko zmięknie. Doprawiamy sos oregano, wlewamy oliwę(...)pomidorowy, ponownie gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając, sos powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla, smażonej kiełbasy, czy też jako dodatek do zwykłych kanapek, czy też zapiekanek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszony kalafior 186

Moim kolejnym przepisem na uzupełnienie spiżarki jest mało znany lecz bardzo pyszny kalafior kiszony. Przepis banalnie prosty, ponieważ kisimy jak ogórki. Jest to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy po prostu do chrupania, polecam. Składniki: 1 kalafior koper czosnek 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wykonanie: Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki, czosnek obrać. Do słoiczka(...)wkłady gałązkę kopru, po 2 ząbki czosnku i wkładamy kalafior (można dodać również chrzan). Z wody oraz soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy kalafior. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w kuchni na 3-4 dni. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsc

magiczna kuchnia Kasi
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 216

wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania Gdyni Śródmieście Najlepsze burgery w Trójmieście znajdziecie w Gdyni przy Mściwoja 9. Na dużą(...)frytki. Lepszych nie jadłam ! Na samą myśl, dostaję ślinotoku. W lokalu znajdziecie także inne dania, ale polecam wybranie burgera. Ja zdecydowałam się na klasycznego (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sałata, sos bbq lub ketchup, musztarda, majonez). Foodporn jednym słowem

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania