nich występuje w obszarach tropikalnych i subtropikalnych, nieliczne tylko na obszarach klimatu umiarkowanego. W Polsce dziko rosną 4 gatunki. W rodzinie tej znajduje się wiele ważnych roślin uprawnych, m.in. ogórek, dynia, melon, tykwa ( wikipedia ). Dynie bardzo różnią się między sobą. Wielkością, kształtem. Zawartością beta-karotenu, witaminy C i cukrów, kruchością miąższu, ilością i wielkością pestek. Tutaj zebrałam informacje tylko(...)dojrzałej dyni po wysuszeniu idą do paczek – a miąższ zużywa się jako paszę dla zwierząt (głównie dla dojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy
Karo in the Kitchenpodczas fermentacji. Oczyszcza on organizm i wzmacnia nasz system odpornościowy, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kisić można większość warzyw, ale u nas największą popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Oto pyszna domowa kiszona kapusta(...)już jest dobrze ukiszona, jeśli tak to worek w beczce dokładnie zakręcamy, obciążamy, tak, aby kapusta była całkowicie pokryta płynem i beczkę zakręcamy. Natomiast kapustę z kamionki przekładamy do słoików, uzupełniamy sok i również zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu w temperaturze kilki stopni
Kulinarne przygody Gatityczasu do czasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem(...)klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się na taką świąteczną przekąskę? Gwarantuję, że zaskoczycie swoich gości. Palone migdały Składniki: (na 1 słoik) 250 g migdałów w skórkach 250 g cukru 75 ml wody Cukier, wodę i migdały przełożyć na patelnię. Podgrzewać na największej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrześniadanie. Wszystkie przepisy są niedrogie w przygotowaniu, ze składników dostępnych w sklepach bez problemu. Warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe na sałatki, sprawdzą się także moje ulubione ostatnio słoiki od Quattro Stagioni. Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami(...)kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni
Moja smaczna kuchniawszystko co chcieliście wiedzieć o fermentacji, zarówno praktycznie, teoretycznie, pod względem biochemii, ale baliście się zapytać. Zawiera wiedzę teoretyczną np. dlaczego dodaje się sól czy zawierające taninę liście do ogórków, przepisy na kiszone dania i napoje z całego świata, testimoniale osób, którzy namiętnie fermentują i rozwiązania typowych problemów, które mogą się pojawić, gdy zaczniemy sami przygotowywać kiszonki. Zwraca też(...)żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki, sałatka z fenkuła i pomarańczy ze słoika, czy pikantne mieszanki warzywne typu piccalili. Smacznego! The Modern Preserver: Chutneys, Pickles, Jams and More Autorka: Kylee Newton Wydawnictwo: Square Peg Język: angielski Tekst ukazał się po raz pierwszy
Ugotowane pozamiatanewyskoczyłam, bo już tydzień po ostatnim egzaminie maturalnym czyściłam toalety w Londyńskich pubach), nigdy nie dostawałam wyprawki. Nawet gdy wróciłam na chwilę na studia do Polski, to od mamy słoików nie dostawałam. Z jednym wyjątkiem… Chili con carne! To jedna z tych potraw, która już zawsze będzie mi się kojarzyć z moją mamą (mamo, wybacz ). Pamiętam dokładnie cały protokół(...)koniec dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Podajemy z podgrzaną na suchej patelni tortillą, nachosami lub ryżem. Dobrze smakuje z takimi dodatkami jak: dojrzałe awokado, masło orzechowe i ogórek konserwowy. Ja najbardziej lubię z domową tortillą, przesmarowaną domowym masłem orzechowym z dodatkiem awokado… To moja wielka, nowa miłość. Artykuł Wegańskie Chili sin carne z czekoladą i kawą
Fill The Bowlchodziło ;) Za to wyjątkowo przyłożyłam się do pomidorów i ogórków. Część ogórków wysiałam sama, część kupiłam w sadzonkach. I jedne i drugie wyrosły pięknie, ale wiadomo - ogórki potrzebują w sumie tylko wody :) Było ich tyle, że były i małosolne i nakisiłam na zimę. Starczyło dla teściowej i jeszcze dla kilku osób ;) Pomidory sadziłam z rozsad. Mąż(...)zmiksuje nam nierozgotowane kawałki pomidorów. Przecieramy pomidory przez sito (w miarę gęste), aby oddzielić pestki od przecieru. Przecier ponownie zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i pieprz. Przygotowane wcześniej słoiki (wyparzone, zakrętki również) napełniamy gotowym przecierem i pasteryzujemy. Ja nalewam gorący przecier, dobrze zakręcam i wkładam do nagrzanego piekarnika do 120 st. na ok. 30 minut. Po tym czasie
bistro mamaprzeźroczystego szkła, o bardzo prostej formie, jest tak naprawdę słoikiem EKLANT , który posiada drewnianą pokrywkę, mam je w swojej kuchni w kilku rozmiarach, przechowuje w nich sypkie produkty, kasze, herbatę, zioła, przyprawy, często nadaje im nowych użyteczności i tak, służą mi właśnie za wazony na kwiaty. Ponadto przezroczysty słoik ułatwia znalezienie potrzebnych rzeczy. Kwiaty na wielkanocnym stole , muszą się znaleźć(...)godziny w temp. 180 stopni C, pierwsza godzina grzanie dół + góra, druga godzina pieczenia: grzanie dół. Mięso podaję z surówką z warzyw : ulubione sałaty np. rukola, roszponka, papryka, cebula, ogórek, pomidor, szczypiorek, świeża bazylia, marynowany imbir, kapary lub oliwki. Dressing do sałatki : 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz, ocet cytrynowy lub jabłkowy. Po takim
SMYKWKUCHNIpałaszowania. Ten dzień był zdecydowanie bardziej interesujący, chociaż zdarzyły się również wpadki. A oto wyniki: 1. Gejsza sushi 10/10 pkt Happy roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango Nie przepadam szczególnie za sushi. Zwyczajnie do mnie nie przemawia. Z pewną rezerwą wkroczyłam więc do Gejszy (wkroczyłam(...)zwłaszcza z owocami. Fondant z kalarepy, to chyba po prostu ugotowana kalarepa. Marynowany rydz gumiasty i octowy, ale to było do przewidzenia - szkoda takich dobrych grzybów do zamykania w słoikach z octem. Puree pyszne, sos wiśniowy dobry, ziemia ciekawiej wypadła w Bierhalle, powtarzała się zresztą kilka razy i Lokalowi wyszła najgorsza. Najdziwniejszy był krokiet. Miękki, bez wyczuwalnego smaku bażanta, troszkę
Życie zamknięte w smaku