Dziś miał być przepis na sernik na zimno ze snickersem, niestety nie wyszedł na tyle dobrze, by umieścić go na blogu. Dlatego podaję bardzo prosty i szybki przepis na tosty francuskie z bananami. Myślę, że to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie. Save Print tosty francuskie z bananami Czas przygotowania: 5 minuty Czas gotowania: 10 minuty Całkowity czas
zjem to blog kulinarnyPieczeń wołowa to kolejne danie które praktycznie robi się samo i świetnie smakuje. Nadaje się ono zarówno jako danie na gorąco na obiad jak i na zimno do chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka
Mama GotujeBardzo proste danie rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ilość przypraw można zmieniać według własnego uznania. Szybko się robi i jest naprawdę pyszne. Składniki: 2 szklanki ryżu 1 kg jabłek 2 szklanki mleka 0,5 łyżeczki kardamonu 2 łyżki masła 2 - 3 łyżeczki cynamonu 5 goździków cukier Przygotowanie: Do wypłukanego ryżu dodać kardamon, łyżkę
Mama Gotujepół wzdłuż owocu i wydrążyć Wodę zagotować. Rozpuścić galaretkę w wodzie, ostudzić. Wydrążone pomarańcze włożyć do miseczek. Wlać galaretkę do wydrążonych pomarańczy i poczekać aż stężeje. Jeśli galaretka jest zimna można ją włożyć do lodówki. Stężałe galaretki wyciągnąć z miseczki i ostrym nożem przeciąć w ćwiartki lub ósemki
Mama Gotujegalaretki) Wykonanie: Skorupki dokładni wymyć wyparzyć. Wodę zagotować. Rozpuścić galaretkę w wodzie, odrobinę ostudzić. Skorupki ustawić na podstawkach, wlać do środka galaretkę i poczekać aż stężeje. Jeśli galaretka jest zimna można ją włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje deser będzie gotowy
Mama Gotujewłaśnie święta. Mimo tradycji ja nigdy jeszcze nie jadłam tego specjału, więc postanowiłam w końcu spróbować. Efekt okazał się bardzo dobry, powstało coś w rodzaju sernika na zimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: ½ kg twarogu 100 g masła 3 żółtka 100 g cukru ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mama Gotujeszklanki wody. Do gotujących się wiśni powoli wlewać mąkę rozmieszaną z wodą cały czas mieszając. Gotować przez chwilę aż całość zgęstnieje. Gotowy kisiel przełożyć do miseczek. Można jeść na zimno i na na ciepło
Mama Gotujezalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody. Mąkę wlewać powoli do gotujących sie porzeczek cały czas mieszając. Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło
Mama Gotujezalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody. Mąkę wlewać powoli do gotujących się jagód cały czas mieszając. Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło
Mama Gotujeporzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 250 g jagód Wykonanie: Jagody
Mama GotujePYCHOTKA! Gdy mąż był na piwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej
MarciochaKucharzyspienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna. Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Po wyrobieniu ciasto
MarciochaKucharzypewno pomoże przywołać w domku wspomnienie wakacji :D SKŁADNIKI: 50 ml białego rumu ½ limonki 5-6 listków świeżej mięty 2 łyżeczki cukru trzcinowego woda mineralna (zimna) kruszony lód Mojito przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance. Liście mięty, 2 ósemki limonki oraz brązowy cukier, ucieramy to momentu rozpuszczenia się cukru w soku z limonki. Tak powstałą mieszankę przykrywamy
MarciochaKucharzypara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Kapustę opłukać zimna wodą, przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie posypać solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół
MarciochaKucharzytarce o dużych oczkach. Cebulkę zeszklić na masełku dodać buraczki. Doprawić i dołożyć posiekany szczypiorek. Farsz pozostawić w lodówce. Farsz z grzybów: Suszone grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimna woda i odstawić na minimum 2 godziny. W nowej wodzie obgotować je minimum 30 minut. Na masełku zeszklić cebulkę, dodać grzyby i podsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana
MarciochaKucharzy