poprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia mąka ziemniaczana zimna woda Odlewamy wywar z naczynia w którym się piekła kaczka. Przelewamy go do rondla przez sitko. Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Powoli
IzaGotujesię gdzieś jedzie daleko, jak się wychodzi na cały dzień na plażę, jak się wyjeżdża w góry. Raczyłam się nią zawsze latem, gdyż świetnie smakuje na drugi dzień zimna z turystycznej lodówki. Można ją również zakupić w barach , czy w popularnej Rosticceria, na terenie Sycylii, ale...generalnie każdy taką przekąskę zrobi w domu sam. Jest tak popularna jak nasza...kanapka
Z Kuchni Do Kuchnimięciutkie, lekko słodkawe za sprawą marchewki - mowa o placuszkach cukiniowych. Jest to moje odkrycie ostatniego miesiąca - od pierwszego placuszka je pokochałam! Są niesamowite. Można je jeść na ciepło, na zimno, z przeróżnymi sosami (na zdjęciu sos słodko-ostry, jadłam również z sosem czosnkowym i ketchupem - również smacznie), lub też same. Są świetne jako obiad lub jako przekąska czy drugie śniadanie
Jedzeniomaniasekundy.. ale jednak spadł). Niestety bo oznacza to zbliżającą się zimę, krótkie dni, grube buciory i swetry, wstawanie gdy jeszcze nawet słońce nie zamierza wyjść... generalnie cimno, zimno i w ogóle strasznie :( Nie lubię zimy! A stety... bo czas świąt, spędzania czasu w domu z rodzinką, czas ciepełka i przytulności (brakuje mi tylko w domu kominka... to by było
Jedzeniomaniaczasie dodajemy drobno pokrojone masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Miskę z polewą wstawiamy do zimnej wody albo ( jeśli nie ma ostrych mrozów, jednak jest zimno) wystawiamy za okno lub na balkon i co jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO: 400 g dżemu morelowego (ja użyłam teraz brzoskwiniowego i też jest pycha :) Można jakieś czekoladowe ozdoby z białej
Jedzeniomaniamomentu aż się zacznie gotować. Gdy zawrze dolewamy rozpuszczoną kawę z cukrem, wszystko mieszamy aby się dobrze połączyło i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jak już nasza mieszanka jest zimna dolewamy wódę. Dokładnie mieszamy. Tak naprawdę likier jest już gotowy, jednak warto spróbować czy odpowiada nam smakowo. Jeśli jest za mocny to można dolać trochę zimnej, przegotowanej wody (u mnie była
JedzeniomaniaŚwięta, Święta ... i już dawno po świętach Bożego Narodzenia. Sezon pomarańczowy jednak nadal trwa i dlatego zachęcam was do zrobienia rozgrzewającego koktajlu pomarańczowego z cynamonem. Pomimo, że koktajl na zimno to cynamon ma właściwości rozgrzewające i (co ucieszy na pewno wszystkie odchudzające się kobiety) wspomaga odchudzanie. :) Smak typowo Bożonarodzeniowy, jednak jeśli poza tym okresem chcecie sobie przypomnieć jak smakują święta
JedzeniomaniaWspaniały zarówno na ciepło na zimno. Na chleb, do obiadu, na przekąskę... Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy. Składniki ( 2 średnie pasztety): 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka
Pora na pora i pomidorastopniach . Taki zapiekany ryz mozna jesc sam lub ze smietana , smietana wymieszana z cukrem wanilinowym, dzemem. ZYCZE SMACZNEGO !! PS. Jezeli przypalil Ci sie garnek z ryzem, nie zalewaj go zimna woda. Oplucz go szybko, zgarnij przypalone resztki i popsikaj mocno plynem do czyszczenia kuchenek i zostaw na okolo 10 minut. Po uplywie tego czasu przetrzyj garnek szorstka stona gabki
PychaDaniaściągamy pokrywkę i zostawiamy szynkę na 10 min. Wyciągamy szynkę ostrożnie na półmisek, tak, żeby nie przebić włókien. Dajemy jej 20 min, żeby odpoczęła. Najlepsza jest na zimno. Glazura ze śliwek brudzi i ciężko się kroi, ale ostry nóż wam pomoże Smacznego! Post Czytaj blogi. Jedz mięso. Szynka w śliwce pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenzyskało ogromnie na wartości, nie tylko smakowej, olej ten jest niezwykle zdrowy. Więcej o cennych właściwościach oleju arganowego przeczytacie na stronie Sklepu Maroko . Zachęcam bardzo do używania olejów zimno tłoczonych, na dania przygotowane na codzień rzucają nowe światło i pozwalają na wyjście z rutyny. ;) Na 2 porcje pęczaku potrzebujemy: 1 pełna filiżanka kaszy pęczak 2 pełne filiżanki wody 1 mała
MamaOskarkabazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka białego sezamu łyżka amarantusa ekspandowanego Ponadto: 3 półplasterki pomidora amarantus ekspandowany do posypania olej z pestek dyni tłoczony na zimno Makaron Wstążki gotujemy według zaleceń producenta. Pesto wykonujemy wkładając do naczynia resztę składników i miksując na dość gładką masę. Jeśli pesto wyda się Wam zbyt suche, można dodać do niego
MamaOskarkaWitajcie :) My właśnie przygotowaliśmy budyń jaglany z truskawkami :] Potrzebujemy: pół filiżanki płatków jaglanych filiżankę wody, może być wrzątek, może być zimna woda, jaką macie pod ręką 3 daktyle 6 mrożonych truskawek Wrzucamy wszystko do rondelka i gotujemy co jakiś czas mieszając. Płatki jaglane ugotują się znacznie szybciej niż kasza jaglana. Na koniec wszystko miksujemy, aby jaglanka miała konsystencję budyniu. ;) Skomentuj
MamaOskarkastopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut, lub do momentu aż kruszonka na górze zacznie się rumienić. Wyciągamy z piekarnika. Serwujemy na ciepło solo lub z lodami Na zimno smakuje równie dobrze. The post Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble appeared first on Made
Made By Mom And Sonręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość. (przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru
Szefowa kuchni