dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy. W wersji z wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy 150ml
Pyry na Gazjaglanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu 1 łyżka masła 2 jabłka 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego dżem niskosłodzony z wiśni (opcjonalnie) dodatkowo: zimna i gorąca woda do płukania kaszy Przygotowanie: Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma pozbawić kaszę goryczki. Zagotować mleko z wodą, dodać kaszę i gotować
Kuchcik gotujewypadku z prozdrowotnych właściwości nici. Nigdy nie kupujcie wystawionego na działanie promieni słonecznych oleju z lokalnego rynku. Wyrzucicie pieniądze w błoto. A i jeszcze jedno - stosujemy go jedynie na zimno, nigdy do smażenia. Przechowujemy go max. 3 miesiące od daty butelkowania. 10. OTRĘBY GRANULOWANE O SMAKU OWOCÓW Na pierwszy rzut oka wszystko ok, przecież to otręby, świetne źródło błonnika. Owszem
Powiedz dietom niedrugi, który wybrałam dziś, pieczenie w piekarniku. Ten drugi sposób jest zdecydowanie mniej kaloryczny i częściej z niego korzystam. Pierożki są doskonałe zarówna na ciepło, jak i na zimno. Empanadillas con atun, czyli hiszpańskie pierożki Czas przygotowania: 45 minut Proporcje na 18 pierożków Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju 1 cebula oliwa do smażenia 1 puszka pomidorów
Kulinarne przygody GatityAkurat mamy sezon rabarbarowy, więc warto wykorzystać go i zrobić co tylko się da. Pewnie niektórzy się zastanawiają skąd ta nazwa ? A stąd, że ciasto wkładamy do miski z zimna wodą i musi wypłynąć. Ale o tym przeczytacie niżej. A ciasto podałam na pięknej paterze od Porcelana Bogucice Solar Diament Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDanie to jest odpowiednikiem hasła – „ZDROWIE NA TALERZU”. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno, miękka kasza, soczysty łosoś kontrastuje z chrupiącymi kiełkami i chipsami z jarmużu. Składniki: 2 porcje 3 garście jarmużu, 100 g kaszy gryczanej palonej, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 100 g brązowych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 100 g polędwicy z łososia, szczypta słodkiej
Moniki SmakołykiBhaji wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest jadane w dowolnych kombinacjach zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do dań lub jako samodzielny posiłek. Jak przystało na kuchnie indyjską bhaji jest potrawą która jest przygotowywana w ekspresowym tempie. Do przygotowania Bhaji potrzebne jest nam niezwykle mało składników. Przygotowanie naszych placków zaczynamy od posiekania cebuli na cienkie półplasterki, następnie
Full Smakupolać ostrym sosem pomidorowym udka i piec dalej przykryte 35 minut udka są miękkie, soczyste, pikantne i można je zjeść z czym się lubi i na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętakże przetworów owocowych. Warto jednak pamiętać, że dzienna dawka to 5 łyżeczek czyli 25 gram i nie należy tego bagatelizować, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. Ponad to pozostawia uczucie zimna w żołądku ze względu na lekki miętowy posmak. To był mój pierwszy wypiek z użyciem ksylitolu, dlatego dodałam tylko 100 g i pomieszałam
Życie na widelcuczarnego 1/4 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę. Można jeść na ciepło lub zimno, jak kto woli :) Skomentuj
MamaOskarkasosem i obkładamy dodatkami według uznania. Pizze pieczemy 15min. w 180C. Mini pizze sprawdzają się rewelacyjnie na imprezach, na pikniku, czy na lunch w pracy (na ciepło lub na zimno). Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cytryny, same w sobie też smaczne, ale na pewno inne ziemniaczane. Bardzo lekkie. W 100% nadają się na drugi dzień do pracy, nawet na zimno. Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki zielonej pasty curry 10 łyżek mleka kokosowego 4,5 szkl. kukurydzy z puszki 1 duża cebula 2 łyżki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/patelnie z olejem. Dużą łyżką (taką od zupy) nakładamy przygotowaną masę z kurczaka na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety smakują na ciepło i na zimno. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Szybka przekąska dla miłośników połączenia owoców z mięsem. Suszone śliwki zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone przez około 10min. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Znana przekąska imprezowa. Potrzebujemy: 200g suszonych śliwek 2 opakowania szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej przekrawamy w zdłuż na pół i zawijamy w niego 1 suszoną śliwkę. Tak popakowane śliwki układamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kurczaka, później makaronu z sosem szpinakowym, a ostatecznie przydał się do naleśników... Obiad dość szybki pomijając smażenie naleśników... 8 naleśników (do mojego naczynia weszło 5 reszta była na zimno) Potrzebujemy: 8 naleśników duża podwójna pierś z kurczaka duży pęk szpinaku (pamiętajmy, że ostatecznie po smażeniu dużo go nie będzie) pół kostki sera typu feta puszka pomidorów krojonych pół pęczku szczypiorku
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/