pieczenia wyłożonym na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż sprawdzać, czy ciasto się zarumieni. Wykładamy i jemy i na ciepło i na zimno :) Pychota
ChilliJemyJeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól
ChilliJemypierożki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu otrzymania złotego koloru. Gotowe wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pyszne na gorąco, zjedzone do barszczyku..., a na zimno jeszcze lepsze
Kuchenna Kontrrewolucyabarszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z powodzeniem gaszono pragnienie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i okropnie tani. <3 1kg czerwonych buraków 3 duże ząbki polskiego czosnku 1 stołowa łyżka soli 1 płaska łyżeczka
Kuchenna KontrrewolucyaTradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić
Kuchenna KontrrewolucyaRolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie sprawdzają się, jako przekąski w ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera
Kuchenna Kontrrewolucyagóry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny
Kuchenna Kontrrewolucyanarzekaj, że masz pod górkę, skoro zmierzasz na szczyt". Jak się trzymacie przy poniedziałku? Pierwsza kawa już za Wami? Ja zaraz lecę po drugą - za oknem, zimno, leje deszcz, wieje wiatr... pogoda dobra do spania ;) Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 500 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 1 kulka mozzarelli (125 g) sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Pieczarki umyć
My simple kitchenParatha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały. Składniki: 200 g mąki orkiszowej
Moniki Smakołykinadały pięknego koloru i kwaskowatego smaku, czekamy na nasze pomidory z ogródka, a na razie, posilamy się tymi --> Tomatera Na koniec powiem Wam, że uwielbiam oleje tłoczone na zimno i tutaj użyłam oleju rzepakowego od Sosta . Potrzebujemy: 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 40 g zimnotłoczonego oleju rzepakowego 100 g papryki czerwonej 100 g papryki żółtej 80 g dobrej
MamaOskarkakubku miksujemy zioła, skórkę z limonki z oliwą z oliwek. Otrzymamy nadający charakteru potrawie sos tajsko-limonkowy! Polewamy danie zielonym sosem. Danie może być spożywane na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Przepyszne! 30 minut i gotowe! To co próbujecie
SMYKWKUCHNIdużo. Za szybko. Za mało czasu. Tak można określić mój poprzedni tydzień. W dodatku problemy z internetem znacznie utrudniły mi próby jakiejkolwiek aktywności na blogu. No i za zimno:P Czy Wy także widzicie za oknem to co ja? Zimę?! Że co?!? To chyba jakaś pomyłka:P Fakt, od kilku dni raczę się codziennie gorącym kakao z chili
My simple kitchenListopad. Szaro. Buro. I zimno. Ciepły płaszcz i rękawiczki weszły już na stałe do elementów mojej garderoby. Aura na zewnątrz sprawia, że mam ochotę zaszyć się pod ciepłą kołdrą i tam już pozostać. Tyle słowem wstępu. Ponieważ nie zawsze słowa łatwo się nasuwają. W głowie pustka. Może to atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad
My simple kitchenwsypywać orzechy. Masa powinna mieć konsystencję musu. Przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Nie należy się martwić, że jest zbyt rzadka - pod wpływem zimna stężeje. Krem dodaję do akcji
My simple kitchen