Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów! Składniki 1,5 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg boczku gotowanego 1/2 cebuli 6 ząbków czosnku 2 jajka 300 ml wody jarzynka LUX BELLA BIS przyprawa gajowego BELLA
Wanilia i Kardamonlubię smarowania zwykłych blaszanych form które po pewnym czasie i tak rdzewieją a ta silikonowa ze szklanym dnem była strzałem w dziesiątkę cudo! Idealna do wypieków czy deserów na zimno. Tutaj link do formy KLIK Składniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru
Wanilia i KardamonDelikatna polędwiczka otulona boczkiem nadziana suszoną śliwką w połączeniu z żurawinowym sosem jest doskonałym daniem zarówno na ciepło jak i na zimno na Świątecznym stole musi znaleźć się obowiązkowo-to prawdziwy rarytas! Składniki 45 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag boczku łuskanego 10 śliwek suszonych kalifornijskich sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku przyprawa do mięsa Sos żurawinowy
Wanilia i Kardamonjajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno
Wanilia i Kardamonwanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy. Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy
Wanilia i Kardamonserem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno. Życzę smacznego ;-) Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka" Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym linkiem KLIK
Wanilia i Kardamonforemki cuda. Piec w 180°C przez około 35 minut, do momentu kiedy ciasto będzie zarumienione i chrupiące. Posypać cukrem pudrem po przestygnięciu. Na ciepło jak i na zimno idealne z ulubionymi dodatkami :) Smacznego
ChilliJemypomidory. Dusimy. Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz koncentrat i smażymy ok 2 minut. Przyprawiamy. Tuńczyka wykładamy na makaron, dodając przekrojone oliwki i ser wędzony. Jemy na gorąco, jak i na zimno. Smacznego
ChilliJemykrawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą w proszku dla dekoracji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, bądź do suchego patyczka. Sa równie smaczne na zimno, jak i na gorąco
ChilliJemymiędzyczasie obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Jabłka dokładamy do rabarbaru i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cukier, goździki cytrynę. Domry i na ciepło i na zimno :) Smacznego
ChilliJemyZdecydowanie mój smak :) Smak wiosny :) Składniki: 3 jajka (temperatura pokojowa) 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka biszkoptów Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka
ChilliJemykurczaka z cebulą. Dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy aby wszystkie smaki się ze sobą zgrały. Podajemy na gorąco, ale na zimno też jest pyszne :) Smacznego
ChilliJemyczerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli
ChilliJemyWiem, że jest zimno i słota za oknami, ale nie mogłam się powstrzymać :) Taka odskocznia od zwykłej kawy i to w dodatku z syropem Irish cream, który doda niepowtarzalnego smaku i zapachu naszej mrożonej kawie :) Możecie syrop oczywiście zastąpić Waszym ulubionym dodatkiem :) Składniki: łyżeczka kawy rozpuszczalnej 80ml zimnego mleka 120ml wody 6-8 kostek lodu 30ml syropu o smaku
ChilliJemywolnej przestrzeni. Ciasto można delikatnie posmarować żółtkiem od góry. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20-25 minut do zarumienienia ciasta. Smaczne i na ciepło i jako zimna przekąska. Smacznego
ChilliJemy