żurawinowy* sernik gotowany na zimno podany z mango~ *na kisielu żurawinowym Zawsze wiem kiedy coś sobie zrobić...No cóż, wypadki się zdarzają...Pewnie kojarzycie lody o smaku masła orzechowego z Lidla? Albo jakiekolwiek inne lody z tej samej serii. Są bardzo twarde...Zazwyczaj wyjmuje je na 10 minut wcześniej, ale wczoraj po prostu nie chciało mi się czekać, więc wzięłam
breakfast of dreamsmigdałowy* "sernik na zimno" z jogurtu podany z musem bananowym i mieszanką ziaren słonecznika Migdalowy Przylądek ~ *z migdałową odżywką białkową Jak zrobię go następnym razem - dodam jednak tę łyżeczkę agaru więcej i wtedy podzielę się też z Wami przepisem :) Pogoda ostatnio chyba robi sobie z nas żarty...Mamy maj! A nawet i prawie czerwiec! Czyż nie powinno być upalnie, słonecznie
breakfast of dreamsnajlepsze kosmetyki to te, które możesz zjeść :) Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła
breakfast of dreamslodówki (płatki ładnie wchłoną całe mleko i owsianka będzie gęsta!), a rano tylko ją odgrzewacie (teraz w wakacje, gdy jest gorąco, możecie zjeść ją nawet na zimno :)) i dodajecie ulubione dodatki - gotowe! OWSIANKA (PRZEPIS PODSTAWOWY) przepis autorski // 1 porcja ~6 łyżek płatków owsianych górskich ~łyżka otrębów (dowolnych) ~szklanka wody ~szklanka mleka ~coś do posłodzenia - stevia / cukier / miód itp. (opcjonalnie) +dodatki
chili & sugarZrobiła je moja mama na Wielkanoc, Wy możecie wypróbować ten przepis za rok lub podać je jako przekąskę na zimno, nawet teraz, w okresie nie-wielkanocnym :) Mimo, że wszelkich wymyślnych faszerowanych jaj nie lubię, to te, proste, bardzo mi posmakowały :) JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI przepis mamy ;) // 8 porcji ~8 jajek ~150g pieczarek ~łyżeczka masła ~łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
chili & sugarzapatulona do tego stopnia, że ostatnio koleżanka powiedziała mi, że poznała mnie jedynie po włosach! :D Wracając do domu staram się iść jak najszybciej, aby tylko uciec od tego zimna... A po powrocie do domu jestem głodna i zmarznięta... Nie mam ochoty na kombinowanie w kwestii obiadu i stanie przy garach. W takie dni moim faworytem jest właśnie to danie
chili & sugarprzywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA (19.06.2012): Pod tym przepisem pojawiło się kilka krytycznych komentarzy. Zasmuciło mnie to wielce, bo martwię się jak komuś nie udają
Marder&Marder ManufactureAgnieszkę oczywiście również) jeszcze czasami tam odwiedzamy z Madzią i popijając szkocki trunek pędzony na myszach (no bo skąd ten brązowy kolor?) wspominamy dawne czasy :) Ale zimą to zimno więc kolejne spotkanie pewnie nie szybko. Ale do rzeczy... O smakowitości dania niech świadczą rozmowy przy stole: Madzia: "O ja pierdziele, napisz, że to (tutaj głośne mlaskanie) jest zaje**ste!" Mateusz
Marder&Marder Manufacturepieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru
Marder&Marder Manufactureolejem dostałem ulotkę, więc zamiast się wysilać na mądre słowa może po prostu przytoczę co ciekawsze zdania z ulotki: " Właściwości zdrowotne oleju z awokado extra virgin: Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin jest bogaty w zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Zawiera więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, redukujących poziom
Marder&Marder Manufacturesię myśleć. Podaję zatem wszystko jak na tacy. Wystarczy poświęcić ze 2 minuty żeby cieszyć się niesamowicie orzeźwiającym napojem. A przyznacie, że teraz nie ma nic lepszego niż właśnie zimna aromatyzowana woda w oszronionej szklance. Na dno dzbanka wrzucamy garść poszarpanej świeżej mięty. Następnie pół cytryny pokrojonej w plasterki, a z drugiej połówki wyciskamy sok. I dorzucamy czubatą łyżkę brązowego
Marder&Marder Manufacturepietruszki. Na to kładziemy masę z szynki, posypujemy resztą pietruszki i żelatyny i przykrywamy resztą mięsa z podudzi. 4. Woreczek skręcamy i zamykamy szynkowar. 5. Wstawiamy do garnka z zimna wodą i parzymy 2 godziny w temperaturze 80-90 stopni. Po tym czasie zostawiamy szynkowar w garnku do wystygnięcia wody i wyjmujemy. 6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin
Marder&Marder Manufacturebardzo lubię klopsiki, a te były jeszcze lepsze, bo w środku były nadziane pysznościami. Do tego mają jeszcze jedną zaletę. Można je kroić na grube plastry i jeść na zimno na kanapkach. Przepis Madzia podpatrzyła u Danusi z bloga Co mi w duszy gra . Z tych składników otrzymamy dwa wielkie klopsy. Jeden może posłużyć na obiad dla całej rodziny
Marder&Marder Manufactureśniadanie. Dzisiaj temat jest dość prosty: tortilla. Każdy wypieka sobie placki, a potem robi z nich co chce i uważa za stosowne. My zatem pomyśleliśmy o takiej przekąsce na zimno: tortille smarujemy jakimś serkiem, na wierzch kładziemy awokado, łososia, rukolę, rolujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i gotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy to u Madzi koleżanki na imprezie. Szybka przekąska i doskonale
Marder&Marder Manufacture