krem. Takie produkty często nie odbiegają jakością od tych domowych. Nie trzeba nosić ze sobą łyżeczki, w sumie można je pić prosto z kubeczka. Smakują dobrze nawet na zimno i mogą mieć naprawdę dobry skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią, ok 6 zł/500 ml Składniki pulpa pomidorowa 46%, marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek
Powiedz dietom nieczego trafiają do otrąb. Dzienna, zalecana do spożycia , dawka zarodków pszennych wynosi dla dorosłej osoby 1-5 łyżek stołowych, a dla dzieci 2 łyżki stołowe. Można je spożywać na zimno i gorąco. Są doskonałym dodatkiem do twarożków, jogurtów, koktajli, surówek, deserów, ciast oraz panierek. W sklepach można kupić zarodki pszenne stabilizowane. Oznacza to, że są one poddane procesowi mającemu
Wiem co jembardziej deser niż ciasto. I chociaż jest pieczony to wyglądem i smakiem przypomina sernik na zimno. Zachwycił nas od pierwszego kęsa. Dzięki odpowiednim proporcjom gorzkiej i mlecznej czekolady nie za słodki i nie za gorzki. Po prostu pyszny. Czytaj więcej
Wiem co jemoknem zimno, szaro i mgliście potrzebne jest coś co nas rozgrzeje i poprawi humor. U mnie była to zupa pomidorowa w meksykańskim stylu. Gęsta, aksamitna i „ognista”. Moja kolejna propozycja na „Pomidorową Pudliszkową”. Podaję ją zazwyczaj z pszennymi paluszkami z makiem własnego wypieku. Czytaj więcej
Wiem co jempamiętam kiedy ostatnio piekłam sernik. Za to serniki na zimno są u nas dość często. Nie mogło więc zabraknąć go również na świątecznym stole. Tym razem była to wersja czekoladowa na kruchym kakaowym spodzie i wiśniami na górze. Zniknął błyskawicznie i co niektórzy domagają się powtórki na Nowy Rok. Ja mam jednak nieco inny pomysł na sernik noworoczny. Jaki, przekonacie
Wiem co jemDziś zapowiadany przeze mnie w ostatnim poście, kolejny sernik na zimno, który zrobiłam na Nowy Rok. Tym razem pachnący cynamonem i goździkami. Na spód wykorzystałam lekko przesuszone pierniczki. Aby nadać im jeszcze więcej chrupkości wzbogaciłam je drobno posiekanymi migdałami. Masa serowa natomiast ma cynamonowy aromat i lekko pomarańczowy smak. Ogólnie sernik pomimo tego, że jest z dodatkiem miodu, nie jest
Wiem co jemmoich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu. U mnie na blogu to już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów. Do przygotowania masy serowej potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
Wiem co jemZakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita" i nie tylko. Przy okazji mogłam przetestować jeszcze jeden, nowy produkt tych zakładów, mianowicie „Olej kujawski filtrowany na zimno”, który dodałam do chleba, aby był bardziej wilgotny. Sprawdził się znakomicie”. Czytaj więcej
Wiem co jemkruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą
Wiem co jemlubię tej pory roku, bo ciągle jest mi zimno. Niezastąpione są wówczas ciepły kocyk i domowa nalewka lub likier na rozgrzewkę. Toteż staram się latem zadbać o to by zimą ich nie zabrakło. Najczęściej wykorzystuję własne owoce , ale też sięgam i po te egzotyczne. Kiedyś udało mi się kupić w promocji sporą ilość dorodnych ananasów. W większości przeznaczyłam
Wiem co jemtrochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę. Dwie pozostałe są z dodatkiem białej czekolady. Brakowało mi jednak kajmakowego wykończenia. I gdy tak myślałam
Wiem co jemwprowadzić go do naszej jeszcze zimowej diety. Najlepiej w formie nieprzetworzonej termicznie, aby zachować bogactwo witamin zwłaszcza witaminy C. Na początek proponuję mini serniczki z mango w wersji na zimno. Robi się je stosunkowo szybko, pod warunkiem, ze posiadamy odpowiednią ilość pierścieni cukierniczych. Inaczej trzeba to robić na raty.” Czytaj więcej
Wiem co jemwcześniej zniknie w jakiś „tajemniczych” okolicznościach i nie ma co fotografować. Tym razem udało się wszystko w porę złapać i oto jest. Zrobiłam go w mojej ulubionej wersji na zimno na kawowo-kakaowym spodzie z czekoladowo-kawową polewą. Polecam.”. Czytaj więcej
Wiem co jemtłuszczem kuchennym. Przechowywany po otwarciu w chłodnym i zacienionym miejscu nie straci swoich właściwości zdrowotnych i kulinarnych przez długi czas. Można stosować zarówno do smażenia, pieczenia, jak i na zimno, dodając do sałatek, majonezów i dressingów". Czytaj więcej
Wiem co jempopijać w szare jesienne wieczory otulona ciepłym szalem, zwłaszcza po całym dniu pracy w ogrodzie lub spacerach po lesie w poszukiwaniu grzybów. Tak przyjemnie wówczas rozgrzewa moje przeniknięte zimnem ciało. Czytaj więcej
Wiem co jem