na zimno - 10906 przepisów (strona:399/728)

Przepyszny tofurnik na zimno, truskawkowy 234

dbać o moją rozchwianą insulinę. Były więc jajka, był też łosoś i trochę niskoglikemicznych wypieków, między innymi ten przepyszny i cudnej urody tofurnik! Pierwszy raz robiłam tofurnik na zimno, musiałam więc posiłkować się przepisem z Jadłonomii. Pyyycha! Miałam zamrożone truskawki z lata, przepysznie skomponowały się z lekko cytrynowym "serkiem". Nie mogę jeść cukru więc zastąpiłam go stewią i odrobiną syropu

pyszne zdrowości
Gorąca czekolada - wegańska 128

warunkiem, że jest prawdziwa, gęsta i nie za słodka. W różnych kawiarniach często gorącą czekoladą nazywają coś, co bardziej przypomina rzadkie kakao. Straszne uczucie - idziesz do knajpy, jest zimno, chcesz się rozgrzać, zamawiasz gorącą czekoladę, marzysz o tym gęstym, aromatycznym, ciepłym i przepysznym napoju... i dostajesz kakao z proszku :( Dlatego lepiej jest zrobić gorącą czekoladę w domu, wtedy jest dokładnie

pyszne zdrowości
Gazpacho 125

Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa

wyzwania kuchenne
Lodowiec z truskawkami 147

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw. Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzona) 4 łyżki soku z cytryny

Kuchcik gotuje
Tarta winna bo idealna do wina 163

termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie smakowała nam w towarzystwie półsłodkiego, czerwonego wina.  Jestem przekonana, że doskonale będzie również smakować na zimno, jako np. zakąska na przyjęciu.  Niestety tym razem nie udało mi się jej wypróbować, bo zniknęła z talerzy w mgnieniu oka ... :) Smacznego

Garniec Magalie
Gryka Cake 122

przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej się kroi. Porcje ciasta można podawać polane syropem klonowym lub jogurtem naturalnym.  Kaszy gryczanej nie powinno zabraknąć w diecie. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego

My Chcemy Jeść
Piernikowe gwiazdki 115

delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego). Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w  tarcie makowej na zimno

My Chcemy Jeść
Tarta makowa 125

może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu

My Chcemy Jeść
Jaglaniec 152

drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz

My Chcemy Jeść
Sałatka ze szpinaku i pieczarek 151

łodygi i wrzucamy go do dużej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch wykładamy pieczarki i obsypujemy nerkowcami. Sałatkę można podawać z ciepłymi pieczarkami, ale równie smaczna jest na zimno. Szpinak zawiera przeciwutleniacze - beta-karoten i luteinę. Jest bogaty w magnez, potas i żelazo. W szpinaku znajdziemy witaminy z grupy B, C oraz E, która opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa

My Chcemy Jeść
Wielkanocny serowiec z orzechami 135

rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno

My Chcemy Jeść
Szaszłyki na raz 217

pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako przekąskę na ciepło lub na zimno. Ananasy przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Ten egzotyczny owoc ma swoich fanów nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości lecznicze. Ananasy zwierają bromelainę, czyli grupę enzymów, które mają

My Chcemy Jeść
Tarta brzoskwiniowo - kokosowa 149

Energicznie mieszamy.  Z lodówki wyjmujemy spód i za pomocą łyżki równomiernie nakładamy ricottę z brzoskwiniami. Wierzch wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajmy na zimno. Brzoskwinie zawierają potas, bor, fosfor, witaminę A, niacynę, czyli witaminę B3, która korzystnie wpływa na skórę. Są bogate także inne witaminy z grupy B. Te soczyste owoce mają pozytywne działanie

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 180

stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na  kremową zupę ziemniaczaną

My Chcemy Jeść
Razowa focaccia z czarnuszką 112

wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje na ciepło i równie dobrze na zimno jako dodatek do innych potraw.  Czarnuszka pochodzi z Afryki Północnej. Jej właściwości znane były już w starożytności. Stosowała ją Kleopatra, Hipokrates i Tutanchamon. Zawiera witaminy z grupy B, selen, kwasy

My Chcemy Jeść