gotowany kakaowy sernik z domowym rabarbarowym curd'em ~ Zimno, szaro, deszczowo...Wait, what, czy na pewno jest maj? Wczoraj wróciłam do domu zmęczona i...mokra (note to self: nawet jeśli rano są przebłyski słońca - wziąć parasolkę). Nie zbyt dobry humor miałam, ale w jednej chwili się poprawił :) Otóż przyszła do mnie paczka od Skworcu :) Za każdym razem chwalę kontakt
breakfast of dreamskakaowy sernik gotowany na zimno podany z musem z brzoskwiń~ To już jest koniec - roku szkolnego. Jakieś podsumowanie? Pierwszy rok w szkole średniej, w technikum. Minął bardzo szybko. Dzisiaj odbiorę świadectwo, a jeszcze 9 miesięcy temu zagubiona szukałam sali 222. Nikogo nie znałam w mojej klasie, tak więc dużo nowych znajomości, na wielu się poznałam, na wielu zawiodłam
breakfast of dreamswegański kawowy sernik na zimno z jogurtu sojowego podany z puree malinowym i ziarnem kakao ~ Pierwszy raz udało mi się zrobić coś z agarem :D Coś o stałej konsystencji, co nie rozpłynie się na boki
breakfast of dreamsjogurtowy krem z tofu z młodym jęczmieniem i tahini~ Zielony krem...aby na dworze się bardziej zazieleniło :) Wczoraj była okropna pogoda, wietrznie, zimno, deszcz padał... Gdzie ta wiosna? Chyba po drodze zabłądziła... :( Całe szczęście koniec tego tygodnia! Dzisiaj jeszcze ostatni sprawdzian i mogę odetchnąć. Niestety nie na długo, bo od następnego tygodnia sprawdziany i kartkówki powracają...Może już
breakfast of dreamsżurawinowy* sernik gotowany na zimno podany z mango~ *na kisielu żurawinowym Zawsze wiem kiedy coś sobie zrobić...No cóż, wypadki się zdarzają...Pewnie kojarzycie lody o smaku masła orzechowego z Lidla? Albo jakiekolwiek inne lody z tej samej serii. Są bardzo twarde...Zazwyczaj wyjmuje je na 10 minut wcześniej, ale wczoraj po prostu nie chciało mi się czekać, więc wzięłam
breakfast of dreamsmigdałowy* "sernik na zimno" z jogurtu podany z musem bananowym i mieszanką ziaren słonecznika Migdalowy Przylądek ~ *z migdałową odżywką białkową Jak zrobię go następnym razem - dodam jednak tę łyżeczkę agaru więcej i wtedy podzielę się też z Wami przepisem :) Pogoda ostatnio chyba robi sobie z nas żarty...Mamy maj! A nawet i prawie czerwiec! Czyż nie powinno być upalnie, słonecznie
breakfast of dreamsnajlepsze kosmetyki to te, które możesz zjeść :) Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła
breakfast of dreamslodówki (płatki ładnie wchłoną całe mleko i owsianka będzie gęsta!), a rano tylko ją odgrzewacie (teraz w wakacje, gdy jest gorąco, możecie zjeść ją nawet na zimno :)) i dodajecie ulubione dodatki - gotowe! OWSIANKA (PRZEPIS PODSTAWOWY) przepis autorski // 1 porcja ~6 łyżek płatków owsianych górskich ~łyżka otrębów (dowolnych) ~szklanka wody ~szklanka mleka ~coś do posłodzenia - stevia / cukier / miód itp. (opcjonalnie) +dodatki
chili & sugarZrobiła je moja mama na Wielkanoc, Wy możecie wypróbować ten przepis za rok lub podać je jako przekąskę na zimno, nawet teraz, w okresie nie-wielkanocnym :) Mimo, że wszelkich wymyślnych faszerowanych jaj nie lubię, to te, proste, bardzo mi posmakowały :) JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI przepis mamy ;) // 8 porcji ~8 jajek ~150g pieczarek ~łyżeczka masła ~łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
chili & sugarzapatulona do tego stopnia, że ostatnio koleżanka powiedziała mi, że poznała mnie jedynie po włosach! :D Wracając do domu staram się iść jak najszybciej, aby tylko uciec od tego zimna... A po powrocie do domu jestem głodna i zmarznięta... Nie mam ochoty na kombinowanie w kwestii obiadu i stanie przy garach. W takie dni moim faworytem jest właśnie to danie
chili & sugarprzywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA (19.06.2012): Pod tym przepisem pojawiło się kilka krytycznych komentarzy. Zasmuciło mnie to wielce, bo martwię się jak komuś nie udają
Marder&Marder ManufactureAgnieszkę oczywiście również) jeszcze czasami tam odwiedzamy z Madzią i popijając szkocki trunek pędzony na myszach (no bo skąd ten brązowy kolor?) wspominamy dawne czasy :) Ale zimą to zimno więc kolejne spotkanie pewnie nie szybko. Ale do rzeczy... O smakowitości dania niech świadczą rozmowy przy stole: Madzia: "O ja pierdziele, napisz, że to (tutaj głośne mlaskanie) jest zaje**ste!" Mateusz
Marder&Marder Manufacturepieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru
Marder&Marder Manufactureolejem dostałem ulotkę, więc zamiast się wysilać na mądre słowa może po prostu przytoczę co ciekawsze zdania z ulotki: " Właściwości zdrowotne oleju z awokado extra virgin: Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin jest bogaty w zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Zawiera więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, redukujących poziom
Marder&Marder Manufacture