obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Ja swoje kotlety podałam z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i liśćmi botwiny buraczków liściowych skropionych olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno od Oleofarm . Skomentuj
MamaOskarkabłonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek dymki 1 pęczek koperku 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek) sól, pieprz do smaku 500 ml kefiru (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, do czasu
W kuchni Katiegotuje zamiast wędzić). Pusta wędzarnia powinna się podgrzewać co najmniej 30-60 minut. Po tym czasie można zawiesić ryby – na metalowych haczykach lub na sznurkach. Wędzić można na zimno (to bardzo długie wędzenie w niskiej temperaturze – 2-3 dniowe), ale ja skupię się na wędzeniu na gorąco. Rozpalamy niewielki ogień i w temperaturze dymu ok. 50 stopni wędzimy
Poezja smakujeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment, aby spróbować! SKŁADNIKI ciasto (2 spore blaty) 3 szklanki mąki 1,5 szklanki letniej wody ( nie może być ani zimna ani gorąca, bo ciasto nie wyrośnie) 1 opakowanie suchych drożdży łyżka oliwy łyżka cukru łyżka soli sos: 1 kartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek
DefinicjaSmakumiałam na nie pomysłu. Kiedy trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że to jest odpowiednia droga :) Sajgonki są lekkie, wiosenne idealne na lunch. Można je jeść na ciepło i na zimno, są pyszne. Połączenie kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i orientalnymi przyprawami daje wspaniały efekt smakowy. Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę
DefinicjaSmakuKanapki wielu osobom kojarzą się z nudnym śniadaniem albo szybką, mało wyszukaną kolacją. Tym czasem kanapki dają niesmaowite pole do popisu. Można jeść je na zimno, grillować, czy piec. Ogromna ilość rodzajów pieczywa i niezliczona ilość dodatków sprawiają, że każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Do kanapek można włożyć praktycznie wszystko- mogą być słodkie i wytrwane. Wszystko zależy
DefinicjaSmakunadzieję, że conchiglioni jeszcze Wam się nie znudziło :) Tym razem propozucja jego podania na zimno, jako przekąskę. Od dawien dawna robię sałątkę z wędzonego kurczaka, makaronu i winogron, postanowiłam ją trochę zmodyfikować i zamiast dodawać do niej makaron w tradycyjny sposób, nadziałam pozostałymi składnikami sałatki ugotowane wcześniej makaronowe muszle. Smak jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI 3 udka wędzonego kurczaka ok. 20 różowych
DefinicjaSmakuoraz imbir. Górną część posmarować pozostałą częścią majonezu i przykryć. 4. Kanapkę można jeść na ciepło (włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 4-5 minut) lub na zimno. Smacznego
DefinicjaSmakunaprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera
DefinicjaSmakułyżeczki imbiru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, cukier oraz masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Całość podgrzewamy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Studzimy, masa nie musi być zupełnie zimna, powinna być lekko ciepła, ale nie może być gorąca. W dużym naczyniu ( miska, garnek, makutra) umieścić mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy i sól. W letnim mleku rozpuścić sodę
DefinicjaSmakupołączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Smacznego
DefinicjaSmakułosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu
DefinicjaSmakugłównym składników, bardzo lubianego ostatnimi czasy, hummusu i to na pewno w dużej mierze dzięki niemu zawdzięcza swoją popularność. Tahina świetnie smakuje w daniach na ciepło i na zimno - poza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy
DefinicjaSmakudodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego
DefinicjaSmakuCoś na ochłodę i ukojenie pragnienia :) Lemoniada jest pyszna, mocno owocowa, nie za słodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu! SKŁADNIKI (ok. 3L) 1kg dojrzałych truskawek 4 łodygi rabarbaru 3 l wody dodatkowo 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej) gałązki świeżej mięty plastry cytryny kostki lodu lub mrożone truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Truskawki myjemy
DefinicjaSmaku