na zimno - 10906 przepisów (strona:380/728)

Tarta winna bo idealna do wina 188

termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie smakowała nam w towarzystwie półsłodkiego, czerwonego wina.  Jestem przekonana, że doskonale będzie również smakować na zimno, jako np. zakąska na przyjęciu.  Niestety tym razem nie udało mi się jej wypróbować, bo zniknęła z talerzy w mgnieniu oka ... :) Smacznego

Garniec Magalie
Gryka Cake 147

przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej się kroi. Porcje ciasta można podawać polane syropem klonowym lub jogurtem naturalnym.  Kaszy gryczanej nie powinno zabraknąć w diecie. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego

My Chcemy Jeść
Piernikowe gwiazdki 147

delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego). Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w  tarcie makowej na zimno

My Chcemy Jeść
Tarta makowa 155

może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu

My Chcemy Jeść
Jaglaniec 181

drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz

My Chcemy Jeść
Sałatka ze szpinaku i pieczarek 173

łodygi i wrzucamy go do dużej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch wykładamy pieczarki i obsypujemy nerkowcami. Sałatkę można podawać z ciepłymi pieczarkami, ale równie smaczna jest na zimno. Szpinak zawiera przeciwutleniacze - beta-karoten i luteinę. Jest bogaty w magnez, potas i żelazo. W szpinaku znajdziemy witaminy z grupy B, C oraz E, która opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa

My Chcemy Jeść
Wielkanocny serowiec z orzechami 167

rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno

My Chcemy Jeść
Szaszłyki na raz 256

pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako przekąskę na ciepło lub na zimno. Ananasy przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Ten egzotyczny owoc ma swoich fanów nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości lecznicze. Ananasy zwierają bromelainę, czyli grupę enzymów, które mają

My Chcemy Jeść
Tarta brzoskwiniowo - kokosowa 181

Energicznie mieszamy.  Z lodówki wyjmujemy spód i za pomocą łyżki równomiernie nakładamy ricottę z brzoskwiniami. Wierzch wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajmy na zimno. Brzoskwinie zawierają potas, bor, fosfor, witaminę A, niacynę, czyli witaminę B3, która korzystnie wpływa na skórę. Są bogate także inne witaminy z grupy B. Te soczyste owoce mają pozytywne działanie

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 213

stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na  kremową zupę ziemniaczaną

My Chcemy Jeść
Razowa focaccia z czarnuszką 149

wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje na ciepło i równie dobrze na zimno jako dodatek do innych potraw.  Czarnuszka pochodzi z Afryki Północnej. Jej właściwości znane były już w starożytności. Stosowała ją Kleopatra, Hipokrates i Tutanchamon. Zawiera witaminy z grupy B, selen, kwasy

My Chcemy Jeść
Zapiekanka truskawkowa 169

Rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią warstwę truskawkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 40 minut. Zapiekankę truskawkową podajemy lekko ciepłą lub na zimno z jogurtową polewą. Magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, witaminy z grupy B, C, A, E - to wszystko znajduje się w jednej truskawce. Owoc ten jest bogaty także

My Chcemy Jeść
Jogurtowo - truskawkowy tort na zimno! 1330

Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o tej porze roku są najlepsze! Warto sięgnąć po nie właśnie teraz. Tort przygotowałam na bazie jogurtu greckiego i mleka, dzięki czemu jest lekki i mniej kaloryczny, a ponadto bogaty w witaminy i wapń! Zachęcam

SMYKWKUCHNI
Calzone 6168

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor

Bullio
Pizza orkiszowa ze szparagami 141

Mini-pizze to świetna przekąska na plenerowe imprezy. Przygotowujemy wcześniej, możemy nawet poprzedniego dnia a przed podaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz

Milion Smaków