przeczytałam swoje wynurzenia i doszłam do wniosku, że nie ma potrzeby katowania nimi opinii publicznej. Zrobiłam więc delete i postanowiłam w kilu słowach opisać mój walentynkowy torcik - szybki, na zimno, o mandarynkowym smaku i pomarańczowym kolorze - zapraszam :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyChorowania ciąg dalszy. Chciaż, jak popatrzę przez okno, trochę mniej mi żal siedzenia w domu. Zimno, deszcz... brrrr Dzisiaj proponuję grzanki francuskie z nutką cynamonu i domowym musem z antonówek. Takie deserowe drugie śniadanie, namiastka racuchów, a przy okazji sposób na wykorzystanie czerstwych kajzerek. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytysię pohamować rozszalałe ślinianki, ale już za chwilę będę celebrowała każdy kęs :) A czy wiesz, że w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na serniki truskawkowe, ale w wersji na zimno, a te pieczone da się policzyć na palcach jednej ręki? Sama jestem zdziwiona, bo przecież wersja pieczona jest równie pyszna i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam, szczególnie na zbliżający się
Domowa Cookierenka Agismaku jest on również dobrze wyczuwalny. Tofu wędzone jest lekko słone i posiada wcześniej wspomniany "wędzony" smak. Dla mnie najbardziej smakuje po obróbce termicznej, nie przepadam za nim "na zimno". Bardzo dobrze wkomponowuje się w dania obiadowe na bazie kasz, równie dobrze smakuje w kanapce lub w pierogach w połączeniu ze szpinakiem . Jest wartościowym produktem i warto po nie sięgnąć
breakfast of dreamssernik na zimno z ricotty podany z truskawkami~ W końcu wolne! ♥♥♥ Chociaż...nie do końca. Ale przynajmniej w szkole nie muszę się męczyć. Pierwsze zetknięcie z agarem ... ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~opakowanie ricotty (250g) ~cukier/stevia/inna substancja słodząca do smaku ~1 1/2 płaskiej łyżeczki agaru + woda ~łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Agar przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko ostudzić. Ricottę
breakfast of dreamsmleku, dodajemy do masy i gotujemy do uzyskania gęstszej konsystencji. Wyłączamy palnik i dodajemy mąkę sezamową. Przelewamy sernik do miseczki przekładając pokrojonymi mandarynkami. Można jesc na ciepło lub na zimno. Smacznego
breakfast of dreamsporzeczki jest elegancki, słodko-kwaśny z delikatną nutką pikanterii w tle. Czatni z czarnej porzeczki doskonale pasuje do potraw duszonych jak pieczeń, wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Skład : czarna porzeczka (45%), morela suszona (25%), rodzynki, mus z jabłek, cukier, imbir, pektyna (substancja zagęszczająca), skórka z cytryn, chili Wartości odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,5g WĘGLOWODANY
breakfast of dreamsgotowany kakaowy sernik z domowym rabarbarowym curd'em ~ Zimno, szaro, deszczowo...Wait, what, czy na pewno jest maj? Wczoraj wróciłam do domu zmęczona i...mokra (note to self: nawet jeśli rano są przebłyski słońca - wziąć parasolkę). Nie zbyt dobry humor miałam, ale w jednej chwili się poprawił :) Otóż przyszła do mnie paczka od Skworcu :) Za każdym razem chwalę kontakt
breakfast of dreamskakaowy sernik gotowany na zimno podany z musem z brzoskwiń~ To już jest koniec - roku szkolnego. Jakieś podsumowanie? Pierwszy rok w szkole średniej, w technikum. Minął bardzo szybko. Dzisiaj odbiorę świadectwo, a jeszcze 9 miesięcy temu zagubiona szukałam sali 222. Nikogo nie znałam w mojej klasie, tak więc dużo nowych znajomości, na wielu się poznałam, na wielu zawiodłam
breakfast of dreamswegański kawowy sernik na zimno z jogurtu sojowego podany z puree malinowym i ziarnem kakao ~ Pierwszy raz udało mi się zrobić coś z agarem :D Coś o stałej konsystencji, co nie rozpłynie się na boki
breakfast of dreamsjogurtowy krem z tofu z młodym jęczmieniem i tahini~ Zielony krem...aby na dworze się bardziej zazieleniło :) Wczoraj była okropna pogoda, wietrznie, zimno, deszcz padał... Gdzie ta wiosna? Chyba po drodze zabłądziła... :( Całe szczęście koniec tego tygodnia! Dzisiaj jeszcze ostatni sprawdzian i mogę odetchnąć. Niestety nie na długo, bo od następnego tygodnia sprawdziany i kartkówki powracają...Może już
breakfast of dreamsżurawinowy* sernik gotowany na zimno podany z mango~ *na kisielu żurawinowym Zawsze wiem kiedy coś sobie zrobić...No cóż, wypadki się zdarzają...Pewnie kojarzycie lody o smaku masła orzechowego z Lidla? Albo jakiekolwiek inne lody z tej samej serii. Są bardzo twarde...Zazwyczaj wyjmuje je na 10 minut wcześniej, ale wczoraj po prostu nie chciało mi się czekać, więc wzięłam
breakfast of dreamsmigdałowy* "sernik na zimno" z jogurtu podany z musem bananowym i mieszanką ziaren słonecznika Migdalowy Przylądek ~ *z migdałową odżywką białkową Jak zrobię go następnym razem - dodam jednak tę łyżeczkę agaru więcej i wtedy podzielę się też z Wami przepisem :) Pogoda ostatnio chyba robi sobie z nas żarty...Mamy maj! A nawet i prawie czerwiec! Czyż nie powinno być upalnie, słonecznie
breakfast of dreamsnajlepsze kosmetyki to te, które możesz zjeść :) Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła
breakfast of dreamslodówki (płatki ładnie wchłoną całe mleko i owsianka będzie gęsta!), a rano tylko ją odgrzewacie (teraz w wakacje, gdy jest gorąco, możecie zjeść ją nawet na zimno :)) i dodajecie ulubione dodatki - gotowe! OWSIANKA (PRZEPIS PODSTAWOWY) przepis autorski // 1 porcja ~6 łyżek płatków owsianych górskich ~łyżka otrębów (dowolnych) ~szklanka wody ~szklanka mleka ~coś do posłodzenia - stevia / cukier / miód itp. (opcjonalnie) +dodatki
chili & sugar