na zimno - 10906 przepisów (strona:365/728)

Chłodnik Litewski 138

Chłodnik litewski W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy

Miód i pieprz
Zdrowie prosto z Polski - oleje od SemCo 103

zdrowe oleje. W paczce otrzymałam Wielkopolski Olej Lniany, Olej Rydzowy, Olej Ostropestowy oraz Olej z Czarnuszki. W ofercie firmy znajdziecie o wiele bogatszą gamę zdrowych olejów tłoczonych na zimno - Wielkopolski Olej Rydzowy, Olej Lniany Złocisty, Olej Budwigowy, Olej z Pestek Dyni, Olej Rzepakowy, Olej z Nasion Wiesiołka, jak również Len Mielony, Nasiona Lnu. Czy wiecie, że zaledwie łyżka oleju

Słodkie okruszki
Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym 155

swoich potrawach zdrowe składniki. Dlatego też tak wielką przyjemność sprawiła mi współpraca z SemCo . Zważywszy na mój stan zdrowia raczej muszę unikać zwykłych tłuszczy. A oleje SemCo tłoczone na zimno, to samo zdrowie, które nie tylko dodają smaku moim potrawą, ale też mają właściwości lecznicze. Czy wiecie, że Olej Lniany Wielkopolski SemCo, to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych

Słodkie okruszki
Sernik z kolorową galaretką 143

waniliowym, cały czas miksując dodać porcjami twaróg i żelatynę przygotowaną wg opisu na opakowaniu. Dno wyłożyć biszkoptami, masę delikatnie wymieszać z pociętymi galaretkami i wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Wylać zimna galaretkę na wierzch, wstawić do lodówki na parę godzin

Camilla w kuchni
Kompot wiśniowy w słoikach 139

pyszny kompocik wiśniowy. Wisienki z kompociku można wydrylować i wykorzystać do ciasta. składniki: 3 kg wiśni cukier,  dałam po 2 czubate łyżki na każdy słoik 0,5 l zimna woda filtrowana Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę. Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,5 l. Owoców nakładamy

Monia miesza i gotuje
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 353

letnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę

Smaczne Zdrowe
Bakłażan z papryczkami chili w oliwie 120

Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry bakłażana układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek, na spodzie słoiczka układamy papryczkę chili. Zalewa ma być na zimno bez podgrzewania oliwy. 3. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry bakłażana zrobione w ten sposób idealnie nadają się

Apetyczna babeczka
Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 123

płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży i jędrny 100 g pestek dyni 3 łyżki ziaren sezamu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżki

Food Square
Wiśnie drylowane w syropie 177

Takie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie.  Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru  Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka

Ala piecze i gotuje
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 187

wierzchu ułożyć ciasto, zawijając jego brzegi do środka, pod pomidory. Piec w 220 st. C. przez 2-30 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Słonko grzeje. Czyż to nie cudowne...?  Bardzo miła odmiana po duńskim podobno lecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sos truskawkowy 121

ogniu i dodajemy cukru.  Proporcje cukru do owoców wedle uznania.  Po kwadransie sos miksujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno, z makaronem lub ryżem. Sos możemy też długo przechowywać dzięki temu, że był podgotowany. Wystarczy prze

prawdziwe jedzenie
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę 341

doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał mojej sałatce odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek, wytrawnych galaretek czy marynat. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Jamar , firma oferuje wiele wspaniałych produktów, niezbędnych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z brzoskiwniami i morelami 168

kawałki moreli. Resztę surowego ciasta wałkujemy, wycinamy z niego paski i nakładamy na tarte wzdłuż i wszerz. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno

Mango Papaja
Sernik na zimno z arbuzem 176

Sernik na zimno z arbuzem Sernik z arbuzem to mój mały eksperyment. I można powiedzieć, że całkiem udany. Sernik wyszedł bardzo delikatny, lekko orzeźwiający i co najbardziej spodobało się mojej córce, różowy:)  Składniki: na spód: 2,5 opakowania herbatników petit (250 g) 100 g masła masa serowa: 500 g sera mielonego 400 g jogurtu greckiego 250 g cukru

na moim stole...
Ciasto z budyniem i polewą krówkową 216

pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis?  Składniki na formę o średnicy 26 cm: biszkopt: 4 łyżki

Ze smakiem i z pasją