na zimno - 10906 przepisów (strona:361/728)

Sałatka ziemniaczana 329

Robiłam różne sałatki ziemniaczane, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi

Kulinarne Inspiracje
Olej arganowy Bio Planete + lody mango-banan :) 135

berberyjskie kobiety.  Ziarna arganu są ręcznie zbierane i obłuszczane, a następnie  poddawane delikatnemu prażeniu,  które wydobywa charakterystyczny smak i aromat oleju. Proces tłoczenia na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze.  Jeden litr oleju arganowego uzyskiwany jest z około 35 kg ziaren.  Butelkowanie odbywa się południowej części Francji, gdzie gotowy olej arganowy przelewany jest

Zdrowie na języku :P
Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cynamonowym spodzie 164

piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja

Cakes By Kejt
ratatuj 95

które musi smakować każdemu. Składniki dla 4-6 osób 2 bakłażany 2 cukinie 6 pomidorów 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 4 papryki 12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno świeża bazylia natka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo

Miód i pieprz
Tortilla de patatas - pierwszy przepis 117

tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją delikatnie ponownie na patelnię. Voila! Tortillę kroimy na porcje według własnego uznania. Możemy podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 78 . Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pistou i lato w Prowansji 128

ciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, dostępnych właśnie latem i choćby dlatego warto jej spróbować. PISTOU Składniki na sos pistou: - 75 gram świeżych liści bazylii - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosnkiem i parmezanem 152

zawartość miski dodajemy do szpinaku na patelni. Podgrzewamy do ścięcia jajek. Przekładamy do kokilek i posypujemy parmezanem. Całość jest od razu gotowa do spożycia, jeżeli jednak wolimy szpinak na zimno, to gdy się ochłodzi - stężeje, możemy wtedy wyjąć go z kokilek. Voila! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików 144

Leczo w naszym domu pojawia się bardzo często w sezonie letnim. Jest pyszne na ciepło i na zimno, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Trochę rzadziej, ale jednak, gości na naszym stole w innych porach roku - wkładamy je do słoików i pasteryzujemy, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem lata nie tylko wtedy, gdy faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz

Życie zamknięte w smaku
"Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynką i borówką amerykańską (bez sera) 168

Upały już się kończą, ale to nie powód, żeby rezygnować z lekkich deserów na zimno. Moja rodzina uwielbia serniki pod każdą postacią, ale i to danie postanowiłam uczynić nieco lżejszym. Naturalny jogurt, owoce - pyszne smaki, pyszne kolory.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta ze szpinakiem 182

Wylewamy na podpieczony spód przygotowaną wcześniej masę. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimno. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Rogaliki drożdżowe wersja 2 373

marmoladę i zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 148

pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimna. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Nuggetsy – czyli mini kotleciki z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 153

papryką. Płatki kukurydziane rozkruszamy ( można rozkruszyć w woreczku ). Kurczaka panierujemy rozkruszonymi płatkami  i smażymy na głębokim oleju ( można wykorzystać frytkownicę ) przez kilka minut. Podajemy na ciepło lub na zimno z dipami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ryba po grecku na święta i nie tylko 146

czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny pozostać chrupiące ale nie surowe. Przygotowane warzywa wykładamy na usmażone ryby. Najlepiej smakuje począwszy od dnia następnego gdy smaki się połączą. Podajemy na zimno na kolację lub na ciepło jako danie obiadowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Dorsz po japońsku 173

sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy na zimno. SMACZNEGO

Smaki Ewy