Sezon owocowy to czas przetworów. W kuchni pachnie sokami, powidłami, ale pachnie też nalewkami. Zima jest długa, przeważnie zimna i dobrze jest mieć w zanadrzu taką rozgrzewajacą naleweczkę - oczywiście tylko dla dorosłych- dzieciom polecam DOMOWY SOK MALINOWY Składniki: 1,5 kg malin 70 dag cukru pól litra spirytusu 1 l czystej wódki Wykonanie: Maliny przebieramy, myjemy, wsypujemy
Z Majeczką w kuchnipodobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę podają jako przekąskę na śniadanie lub do kanapek, ale też jako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna
Weekendy w domu i ogrodziepasta con salmone e funghi. Smakuje prawie jak z.....krewetkami! Przepis, który łączy ze sobą morze i góry. Składniki chifferi rigati u mnie Malma łosoś norweski wędzony na zimno -śmietana -świeża natka pietruszki -szalotka -oliwa z oliwek -masło -pieczarki -150 ml wytrawnego białego wina Kroimy łososia w paseczki. Na patelni, na masełku, dusimy szalotkę pokrojona w piórka.Dodajemy umyte
Z Kuchni Do Kuchnimielone 1 kg sól, pieprz, majeranek wedle uznania cebula 1 średnia kaszka manna 3-4 łyżki bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki feta 1 opakowanie Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania SPOSÓB WYKONANIA : Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy
Basia w kuchniaromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi oraz posypany chrupiącymi ziarnami, to błyskawiczna i wyborna propozycja zarówno na ciepło- jako pełne danie obiadowe- jak i na zimno (na kolację czy jako imprezowa przekąska), a jego przygotowanie trwa maksymalnie 15 minut! Smakuje wyśmienicie, przekonajcie się sami! :))) Kurczak: * pierś z kurczaka- 1 szt. * sos sojowy- 2 łyżki * oliwa
Kraina Miodem Płynącamajonez to moja love, w ogóle mój blog powinien mieć na imię kocham majonez. Placuszki, można zajadać w kanapce z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Przepyszne na ciepło i na zimno. Do środka można dodać tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne
pieprzny smaczekzachęcają...Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach. Dzięki nim każdy może przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Nadadzą one potrawom niepowtarzalny smak i zaspokoją potrzeby najbardziej wymagającego podniebienia. Nic dodać, nic ująć,tylko zacząć ..próbować. Ja wzięłam
Z Kuchni Do Kuchnibanan 1/3 szklanki mleka kokosowego ewentualnie 1 łyżeczka miodu (serniczek jest słodki od banana) borówki orzechy włoskie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno. Podawać z orzechami i borówkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogRyż z bobem i młodym szpinakiem to zielone soczyste lato na naszym talerzu. Może być pożywną sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego. Ryż z bobem i szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego ok. 2 szklanek bulionu 1 szalotka 1 szklanka bobu 200 g świeżego
Kulinarne przygody Gatitykurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy 20 minut w bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy
Maminek kulinarnybrzmi TAK! Smak galaretki zmieniasz wedle uznania, ta sama zasada tyczy się owoców. Ja używam tych sezonowych, więc gdy sezon na maliny w pełni, wybór jest oczywisty. Sernik na zimno z malinami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytbardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych 0,5 kg mieszanych grzybów leśnych ( oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka
Ogrodnik w podróżyktóry otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu potraw, szczególnie przygotowanych na zimno, między innymi sałatek, przystawek czy kanapek. Majonez ma funkcjonale opakowanie. Produkt wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM
Tradycyjna kuchnia KasiPołączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki. Nie są zbyt słodkie, mają bardzo delikatną konsystencję, a w zależności od użytych serków i galaretek mogą cieszyć oko kolorowym, fantazyjnym wyglądem. Dziś wersja sernika z kolorowymi galaretkami w środku i pysznym brzoskwiniowym musem
Walijskie Pichceniewyszło w sumie 3 patelnie placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę mannę, rozrobioną w zimnej wodzie
Kolorowy Przepisownik