na zimno - 10906 przepisów (strona:348/728)

Orientalny ryż z indykiem 252

Bardzo proste o ciekawym smaku, Kolejne danie w temacie na obiad i na zimno do pracy :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Tarta z kurkami i orzechami włoskimi 122

czasu do czasu przygotowuję tarty. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą tartę z kurkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Pyszna i aromatyczna - smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Milion Smaków
Krupnik szlachecki - staropolska nalewka miodowo-korzenna 196

zagotowania. Wlewamy wodę i znowu zagotowujemy. Pewnie będzie się mocno pieniło. Całość gotujemy około 2 minuty. Wyłączamy ogień i czekamy aż mieszanina ostygnie. Nie musi być zupełnie zimna. Po prostu żeby nie była bardzo gorąca. Dolewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do słoika, w którym wcześniej umieściliśmy suszoną skórkę z pomarańczy. Zakręcamy i odstawiamy na dobę.  Po dobie filtrujemy

Marder&Marder Manufacture
Syrop miętowy z kwiatami hibiskusa 166

Zostawiamy na 16 do 24 godzin do namoczenia. Następnie odcedzamy, przelewamy do butelek lub słojów i pasteryzujemy przez 10 minut. 3. Syrop jest słodki i bardzo orzeźwiający, podajemy na zimno z kostkami lodu i wodą  lub w okresie jesienno - zimowym idealny do herbaty

Apetyczna babeczka
Sernik z wiśniami na kruchym spodzie - przepis 191

Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też mu smakował… Sernik z wiśniami na kruchym spodzie Składniki na kruchy spód: 1 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła

Pyza i Surówka
Zupa ze świeżych pomidorów i cukinii 216

okazał się  prosty i smaczny. Pierwszego dnia jedliśmy zupę ciepłą, drugiego, z powodu upałów, zimną. Okazało się, że i w jednym i drugim wydaniu była dobra. Może nawet zimna, czego się nie spodziewałam, była smaczniejsza!   składniki ok 300 g cukinii 1000 g pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 ostra papryka 500 ml bulionu garść bazylii przygotowanie

Stare Gary
Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 256

oryginalna sałatka z łososia z orzechami włoskimi. Łatwa do przygotowania przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 150g łososia wędzonego na zimno w plastrach 150g dojrzałego camemberta 150g pomidorków koktajlowych 50g łuskanych orzechów włoskich garść rukoli garść kolorowych sałat szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich

Kulinarna Pokusa
Makaron z tuńczykiem i roszponką 247

Proste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja bez oliwek i wersja z oliwkami dla mężusia. składniki: 400 g makaronu, u mnie kolorowe rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 2 garście listków roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 150 g czarnych

Monia miesza i gotuje
Quiche z pieczarkami i kurczakiem 197

Quiche z pieczarkami i kurczakiem Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli chodzi o porcje Jednym załatwiam obiad i kolację , bo zawsze zostaje kawałeczek . Składniki można komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już

Ogrodnik w podróży
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami 151

suszone pomidory  Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Rozpuścić masło, dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz bułkę tartą. Polać fasolkę, podawać na ciepło do obiadu, bądź na zimno jako przystawkę

Magiczne Życie Marty
bób gotowany 181

cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do miseczki, okraszamy masłem i posypujemy natka pietruszki. Podajemy na gorąco lub zimno

Domowy Smak Jedzenia
Placki z cukinii i tuńczyka 168

Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem tartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze

Kuchnia Ellie
Surówka z młodej kapusty 416

łyżeczki miodu 1-2 marchewki pęczek koperku 1 mała młoda cebulka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno) Kapustę obrać z liści zewnętrznych i dość drobno poszatkować. Krótko ugnieść z solą i miodem. Odstawić na 5 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę posiekać. Kapustę połączyć z marchewką

Pełny talerz
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 155

Odmiana ta korzystnie wpływa na serce, barwę skóry, wzrok. Leczy chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia; pobudza czynności trawienne. A co najważniejsze, jest po prostu pyszny, również na zimno w formie sałatki;) Składniki: - 100g ryżu czerwonego                 SURÓWKA Z KOPRU: - 100g czerwonej fasoli                 - mały

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 297

sparzać" ,delikatnie, ściąg z niego skórkę. Jeszcze trochę potrzymaj go na patelni do grillowania, nie mieszaj. Jeśli użyjesz prawdziwego grilla- pomidora podajesz świeżego. Ugotuj świderki al dente. Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek i tuńczyka ze słoiczka. Przemieszaj delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki. Wyłóż na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkiem i bazylią ugrilowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę. Posyp obficie

Z Kuchni Do Kuchni