na zimno - 10906 przepisów (strona:348/728)

Quiche z pieczarkami i kurczakiem 212

Quiche z pieczarkami i kurczakiem Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli chodzi o porcje Jednym załatwiam obiad i kolację , bo zawsze zostaje kawałeczek . Składniki można komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już

Ogrodnik w podróży
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami 167

suszone pomidory  Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Rozpuścić masło, dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz bułkę tartą. Polać fasolkę, podawać na ciepło do obiadu, bądź na zimno jako przystawkę

Magiczne Życie Marty
bób gotowany 198

cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do miseczki, okraszamy masłem i posypujemy natka pietruszki. Podajemy na gorąco lub zimno

Domowy Smak Jedzenia
Placki z cukinii i tuńczyka 193

Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem tartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze

Kuchnia Ellie
Surówka z młodej kapusty 436

łyżeczki miodu 1-2 marchewki pęczek koperku 1 mała młoda cebulka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno) Kapustę obrać z liści zewnętrznych i dość drobno poszatkować. Krótko ugnieść z solą i miodem. Odstawić na 5 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę posiekać. Kapustę połączyć z marchewką

Pełny talerz
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 170

Odmiana ta korzystnie wpływa na serce, barwę skóry, wzrok. Leczy chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia; pobudza czynności trawienne. A co najważniejsze, jest po prostu pyszny, również na zimno w formie sałatki;) Składniki: - 100g ryżu czerwonego                 SURÓWKA Z KOPRU: - 100g czerwonej fasoli                 - mały

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 310

sparzać" ,delikatnie, ściąg z niego skórkę. Jeszcze trochę potrzymaj go na patelni do grillowania, nie mieszaj. Jeśli użyjesz prawdziwego grilla- pomidora podajesz świeżego. Ugotuj świderki al dente. Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek i tuńczyka ze słoiczka. Przemieszaj delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki. Wyłóż na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkiem i bazylią ugrilowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę. Posyp obficie

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik z pomidorów czyli hiszpańskie Gazpacho idealne na upały 285

roku w Hiszpanii skosztowałam gazpacho i bardzo mi posmakowała. Jest to idealna zupa na zimno na upalne dni! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 188

pieczemy jeszcze przez 10 minut, żeby boczek z wierzchu się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika terrina wygląda tak: Podaje się i na ciepło (zaraz po przygotowaniu), albo na zimno (nie odgrzewamy) w cienkich plastrach – z sałatą, grzankami, także z sosem żurawinowym :) Smacznego :) *zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż pochodzą z moich archiwów (to była moja pierwsza terrina), gdy jeszcze

Pociąg Do Kuchni
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 166

wkładamy do piekarnia i zapiekamy przez około 40-45 minut aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Tarta z wędzonym łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce).     Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Roladki z wędzonego

Pociąg Do Kuchni
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 215

poziom warto włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Pasztet mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek

Pociąg Do Kuchni
Fasola Gigantes Plaki 206

fasolą wstawić pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na około godzinę (fasola musi być bardzo miękka i powinna wchłonąć dużo sosu). Fasola Gigantes Plaki może być podawana na ciepło lub zimno – posypana pokruszoną fetą i świeżą kolendrą, skropiona dobrą oliwą. I macie Grecję w domu :) Podobne przepisy Makaron z owocami morza Makaron z klopsikami w sosie włoskim Gazpacho z oliwkami

Pociąg Do Kuchni
Roladki z wędzonego łososia 202

Roladki z wędzonego łososia z dodatkiem mascarpone i musztardy francuskiej to szybka, łatwa i do tego bardzo ciekawa przekąska na zimno. Słoność wędzonego łososia jest przełamana łagodnością mascarpone i podkręcona dodatkiem musztardy.   Składniki: – 200g łososia wędzonego w plastrach – 200-250 g serka mascarpone – 1 słoiczek musztardy francuskiej – natka pietruszki – pieprz dodatkowo: folia spożywcza Wykonanie

Pociąg Do Kuchni
Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 202

Gazpacho, czyli niby zupa pomidorowa na zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, innych surowych warzyw (papryka, ogórek) i rozmoczonego chleba. Ja przedstawiam Wam nieco bogatszą wersję z dodatkiem oliwek i płatków migdałów. Składniki: – 1 kg świeżych pomidorów

Pociąg Do Kuchni
Chili con carne 218

amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami.   Składniki: – 500-600g mielonej lub drobno siekanej wołowiny dobrej jakości – 5 ząbków czosnku (posiekane) – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula (posiekana

Pociąg Do Kuchni