na zimno - 10906 przepisów (strona:345/728)

,,Tarta z kurkami” 98

smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Podróż w kulinaria
,,Boczek faszerowany boczkiem wędzon” 94

mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco! Rewelacja

Podróż w kulinaria
,,Rolada z łopatki z pieczarkami i papryką” 142

wielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy

Podróż w kulinaria
Czerwona fasola z papryką, cukinią i pomidorami 168

Dzisiejsze danie może stanowić zarówno samodzielny posiłek (np. na obiad) jak i dodatek. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Czerwona fasola - bo ona jest dzisiaj główną bohaterką - to chyba mniej popularna siostra tradycyjnej białej fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam w niewielu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 183

żołądka i oczywiście osób z nieodpowiednią dietą, niedostarczającą wystarczających ilości żelaza, bogatą w produkty mleczne Kiedy zacząć się niepokoić? Objawy niedoboru żelaza. Jeśli zauważyłeś/łaś u siebie ciągłe uczucie zimna, suchą, bladą cerę, sińce pod oczami, łamliwe paznokcie (charakterystyczne rowki), nadmierne wypadanie włosów, zajady w kącikach ust, możliwe że masz pierwsze sygnały niedoboru. Warto udać się do lekarza, który powinien

Powiedz dietom nie
Kompot jabłkowy z dodatkami 154

dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor. składniki: 2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki garstka owoców aronii 1 gałązka świeżej mięty 1 laska wanilii cukier zimna przefiltrowana woda Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam

Monia miesza i gotuje
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 201

boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 115

minutach masa jajeczna powinna się już zsiąść, a wierzch delikatnie przypiec. Ten pudding można jeść i na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, i na zimno, po całkowitym ostygnięciu. W obu wersjach jest pyszny. Chałka na dnie, ta która nasiąknęła mlekiem, jajkami i wanilią, smakuje jak delikatny krem, podobny do budyniu. Wierzch jest przyjemnie chrupki i idealnie równoważy swoją fakturą

Karo in the Kitchen
Sałatka "gyros" trochę inaczej 175

łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu 1 łyżeczka przyprawy gyros pęczek natki pietruszki Makaron ugotować  "al dente". Przecedzić, przelać zimna wodą. Mięso usmażyć na połowie oleju. Posolić do smaku.  Przyprawę gyros rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić aż do całkowitego odparowania, kilka minut. Ostudzić. Ogórki zetrzeć

Maślane ciasteczko
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 155

oknem chłodniej, jesiennie. Strasznie nie lubię tej pory roku, cały czas jest mi zimno. Podczas takich szarych dni, mam ochotę zaszyć się pod kocem z miseczką pysznej, rozgrzewającej potrawy. Idealne jest curry. Dziś wersja z ciecierzycą i szpinakiem. To danie naprawdę poprawia humor, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów

Moja pasja smaku
Oszukane przepiórcze udka 139

tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdejmować z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco lub zimno

Nie tylko w kuchni
Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym 177

przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu

Nie tylko w kuchni
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 108

ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego im nie brakuje. Z jednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej, no cóż - użyłam produktów pochodzących z gospodarstwa - masełko, śmietanę, mleko, jaja i niełuskaną soczewicę dostałam oczywiście

Nie tylko w kuchni
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 138

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem

Nie tylko w kuchni
Kryształek na budyniowym biszkopcie 188

Druga odsłona pysznego ciasta na zimno. W połączeniu z budyniowym biszkoptem oraz startą czekoladą smakuje rewelacyjnie. Mocno owocowe galaretki przełamują słodycz. Dobierając inne smaki możemy stworzyć dowolną kompozycję barw i … Czytaj dalej Kryształek na budyniowym biszkopcie

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty