górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem ok 20 min. Podawać jako przystawka czy przekąska na ciepło lub na zimno. Opublikowany
Gotowanie jest łatweZrobiłam domowe masełko .. Przy pomocy maśniczki nakładanej na słoik w ciągu ok 15 min powstało przepyszne masło z wiejskiej śmietany. Śmietana nie może być bardzo zimna ani w temperaturze pokojowej, wystarczy na ok 20 minut wyjąć ją z lodówki by się tylko trochę ogrzała. Powinna być lekko gęsta nie za słodka. A że domowe jest najlepsze
Gotowanie jest łatweUłożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski
Gotowanie jest łatwerulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st. Podawać z rosołem, barszczykiem lub na zimno jako przystawki
Gotowanie jest łatweMoja dzisiejsza propozycja to smaczna,soczysta i idealna przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia.Możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno,w obu wersjach smakuje rewelacyjnie. Składniki: 60 dag mielonego mięsa po 1/2 czerwonej i żółtej papryki 1 cebula 1 jajko ser żółty,parmezan lub mozzarella sól,pieprz 3 ząbki czosnku smażony boczek do dekoracji Papryki
Niespełnione zdolności kulinarneDzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty
Wyprawy kulinarnebiszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty. Krem: Dynie obieramy ze skory , kroimy na male kawałki i gotujemy w malej ilości do miekkosci. Miękka dynie blenderujemy na puree. Zelatyne zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(zelatyna napecznieje ok. 5 min.), nastepnie podgrzewamy,aby zelatyna sie rozpuscila. Serek miksujemy z cukrem, gdy skladniki sie dobrze polacza, dodajemy wystudzone puree z dyni
Słodkości i nie tylkoNadchodzą chłodne dni. Jesień w tym roku nie rozpieszcza. Wieje, pada, zimno. Najmilej jest usiąść z szklanką herbaty, kawałkiem jabłecznika i wprawić się w dobry nastrój. Dziś zrobiłam dla Was herbatę, która pachnie cynamonem, anyżem, pomarańczą. Jest też rozgrzewająca i intensywna w smaku. Jestem pewna, że się w niej zakochacie. Składniki: 1 litr herbaty czarnej 3 plastry imbiru świeżego laska
Apetyt na Zielonejestem w ciąży:-P) W tej ulewie niewiadomych, ogród też jest trochę jedną z nich, dlatego tym ciężej się do niego wybrać. Sprawy nie ułatwia fakt, że zimno, szaro i człowiek jakoś by tak tego swojego ciepłego, różowego ciała na te niesprzyjające warunki nie wystawiał. Ale trzeba- zachowując choćby najmniejsze pozory aktywności. I tak poszliśmy- ja zrobiłam kilka zdjęć, konQbek
les mirabellesjest najlepszy...ale mój jest wyjątkowy.. Ma zrównoważony smak - słodycz podkreśla smak pomidorów, odrobina kwasowości aromat papryki.. U mnie w kuchni ma uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto
kawawszklanceKiedy za oknem plucha, wieje i zimno polecam taką zupę krem z marchewki. Niby nic specjalnego w niej nie ma a smakuje wybornie. Jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca...a wczesną jesienią marchewki są soczyste, intensywnie pomarańczowe i same w sobie słodkie. Jest to także propozycja obiadowa dla zabieganych - gdyż danie to gotuje się maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje podawania
kawawszklanceDziś proste i efektowne ciacho! Ma w sobie mega dużo kalorii i jest prze...prze...pyszne... Ale kto by się kaloriami przejmował, kiedy za oknem zimno...a filiżanka dobrej kawy w towarzystwie tego smakołyku umili najbardziej pochmurny dzień. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm) Dolna warstwa: - 1 kostka masła roślinnego (250 g) / zwykłego - 1 szklanka cukru - 2 jajka
kawawszklancetalerze rozłożyć poszatkowaną kapustę / sałatę. Porozkładać równo na niej wątróbkę, na każdej położyć kosteczkę sera*. Ułożyć zamarynowaną cebulkę. Polać sosem. Podawać na ciepło lub już jak wątróbka wystygnie. Na zimno jest równie smaczna. * jeżeli zrezygnujemy ze słonego sera w sałatce wątróbkę po usmażeniu należy posolić. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancewodę do zalecanego minimum. Zagotować, Włożyć szynkę, zamknąć pokrywą, ciśnienie ustawić na nr 2. Gotować 30 minut. Pozostawić szybkowar, aż para samoistnie odejdzie. Szynkę podawać wystudzoną. Sos chrzanowy na zimno do kanapek: - 3 łyżki tartego chrzanu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 0,5 łyżeczki cukru - szczypta soli Składniki wymieszać i podawać. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancecukinii, nie ma potrzeby ich obierać ani usuwać pestek. P iekłam w formie o średnicy 23 cm. Tartę przed podaniem lekko ostudzić. Bardzo smaczna była też zupełnie zimna, następnego dnia. składniki na spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża 150 g masła, schłodzonego 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko nadzienie: 3 jajka 1 duży fenkuł
Stare Gary