na zimno - 10906 przepisów (strona:338/728)

Papryka faszerowana z fetą 131

oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać suszone pomidory. Farsz wymieszać. Paprykę wydrążyć - nadziać, posypać fetą i zapiekać przez 20 minut. Podawać na ciepło, chociaż i na zimno smakuje pysznie jako przekąska

Magiczne Życie Marty
Śliwkowiec z Kruszonką 156

łyżka proszku do pieczenia  3 średnie jaja ja dałam M  2 żółtka ok 50 dag śliwek   Składniki na kruszonkę: 10 dag margaryny- musi być zimna 2 łyżki cukru ja dałam kryształu 5 łyżek mąki 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta Sposób Wykonania:   Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej

Gotowanie Patki
Gruszki a la Richelieu 178

Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno. Składniki 1 szkl … Czytaj dalej Gruszki a la Richelieu

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
po prostu pieczona makrela 136

Pieczemy przez 30 minut a następnie rybę wyjmujemy, dzielimy  i wykładamy na talerze, podając z ulubionymi dodatkami .  Tak przygotowana ryba, smakuje równie dobrze na gorąco i na zimno

Miód i pieprz
Kalafior – sałatka z kalafiora 135

danie. Ja podałam z jajkami w koszulce. *jeżeli mamy dostęp do kolorowych kalafiorów, można pobawić się kolorami :) **ostrej papryki dodajemy tyle ile lubimy ***oczywiście najlepszy będzie olej tłoczony na zimno    zastawa

królestwo garów
,,Tarta z kurkami” 117

smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Podróż w kulinaria
,,Boczek faszerowany boczkiem wędzon” 111

mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco! Rewelacja

Podróż w kulinaria
,,Rolada z łopatki z pieczarkami i papryką” 161

wielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy

Podróż w kulinaria
Czerwona fasola z papryką, cukinią i pomidorami 187

Dzisiejsze danie może stanowić zarówno samodzielny posiłek (np. na obiad) jak i dodatek. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Czerwona fasola - bo ona jest dzisiaj główną bohaterką - to chyba mniej popularna siostra tradycyjnej białej fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam w niewielu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 200

żołądka i oczywiście osób z nieodpowiednią dietą, niedostarczającą wystarczających ilości żelaza, bogatą w produkty mleczne Kiedy zacząć się niepokoić? Objawy niedoboru żelaza. Jeśli zauważyłeś/łaś u siebie ciągłe uczucie zimna, suchą, bladą cerę, sińce pod oczami, łamliwe paznokcie (charakterystyczne rowki), nadmierne wypadanie włosów, zajady w kącikach ust, możliwe że masz pierwsze sygnały niedoboru. Warto udać się do lekarza, który powinien

Powiedz dietom nie
Kompot jabłkowy z dodatkami 166

dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor. składniki: 2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki garstka owoców aronii 1 gałązka świeżej mięty 1 laska wanilii cukier zimna przefiltrowana woda Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam

Monia miesza i gotuje
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 213

boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 140

minutach masa jajeczna powinna się już zsiąść, a wierzch delikatnie przypiec. Ten pudding można jeść i na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, i na zimno, po całkowitym ostygnięciu. W obu wersjach jest pyszny. Chałka na dnie, ta która nasiąknęła mlekiem, jajkami i wanilią, smakuje jak delikatny krem, podobny do budyniu. Wierzch jest przyjemnie chrupki i idealnie równoważy swoją fakturą

Karo in the Kitchen
Sałatka "gyros" trochę inaczej 189

łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu 1 łyżeczka przyprawy gyros pęczek natki pietruszki Makaron ugotować  "al dente". Przecedzić, przelać zimna wodą. Mięso usmażyć na połowie oleju. Posolić do smaku.  Przyprawę gyros rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić aż do całkowitego odparowania, kilka minut. Ostudzić. Ogórki zetrzeć

Maślane ciasteczko
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 166

oknem chłodniej, jesiennie. Strasznie nie lubię tej pory roku, cały czas jest mi zimno. Podczas takich szarych dni, mam ochotę zaszyć się pod kocem z miseczką pysznej, rozgrzewającej potrawy. Idealne jest curry. Dziś wersja z ciecierzycą i szpinakiem. To danie naprawdę poprawia humor, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania