na zimno - 10906 przepisów (strona:329/728)

Placuszki kokosowo-dyniowe na słodko. Pyszne śniadanie w dyniowo-kokosowej odsłonie. 179

smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Ważne! Placuszki smażymy na małym płomieniu na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe. Choć i na zimno są dobre w smaku. Smacznego Moje dyniowo-kokosowe słodkie placuszki podałam w towarzystwie pysznej herbatki od TEEKANNE World of Fruits „Cherry Berry

Słodkie okruszki
Przecier dyniowy ( puree z dyni ) 273

Jeżeli jesień chciała nam czymś wynagrodzić słotę i zimno to właśnie tym warzywem - dynią. Złota kula, która kryje w sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę

kawawszklance
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 209

Grecja – tutaj ośmiornica jest w menu na porządku dziennym. Nie podaje jej się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato

Karo in the Kitchen
Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną 190

mieszając, aż składniki się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem.  Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, letnie lub na zimno wg uznania. Smacznego

Codzienne Gotowanie
koreczki naleśnikowe z owocami 168

zwijać razem z nim w rulon. Pokroić zwiniętego naleśnika na mniejsze kawałki. W każdy kawałek wbić wykałaczkę a na nią nadziać owoce. Można jeść na ciepło i na zimno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
deser jabłkowy z budyniem 138

miseczek lub pucharków wyłożyć po łyżce jabłek. Następnie posypać odrobiną pierniczków i wyłożyć budyń. Na wierzch dać resztę jabłek i pierniczków i polać sokiem. Smakuje na ciepło i na zimno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik powidlak na herbatnikach 157

herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem 152

czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantne francuskie gniazdka z kiełbasą 169

Dziś andrzejki więc podaję propozycję na szybką  przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
paszteciki fińskie 139

Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek.  Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kulki mięsne z mozarellą 137

przekąska, którą można jeść na zimno i na ciepło, wtedy mozzarella w środku jest ciągnąca. Można do niej użyć mozzarelli w małych kulkach, ja użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego. Składniki: 400 g mięsa mielonego jajko 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania 125 g sera

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szybki pieczony sernik z truskawkami w galaretce 231

ciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik)  i na pewno użyję

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 198

podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk.  Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
naleśniki meksykańskie 270

duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pieczeń z drobiem i cebulką 167

Takie domowe pieczone mięsko jest smaczne na ciepło i na zimno, wtedy lepiej się kroi.Doskonale smakuje na kanapce z kilkoma warzywnymi dodatkami. Mistrzynią takich pieczeni jest moja mama, która robi je zawsze "na oko" a wychodzą jej wspaniałe. Zresztą wszystko, co zrobione w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania