na zimno - 10906 przepisów (strona:329/728)

Sałatka "gyros" trochę inaczej 209

łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu 1 łyżeczka przyprawy gyros pęczek natki pietruszki Makaron ugotować  "al dente". Przecedzić, przelać zimna wodą. Mięso usmażyć na połowie oleju. Posolić do smaku.  Przyprawę gyros rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić aż do całkowitego odparowania, kilka minut. Ostudzić. Ogórki zetrzeć

Maślane ciasteczko
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 195

oknem chłodniej, jesiennie. Strasznie nie lubię tej pory roku, cały czas jest mi zimno. Podczas takich szarych dni, mam ochotę zaszyć się pod kocem z miseczką pysznej, rozgrzewającej potrawy. Idealne jest curry. Dziś wersja z ciecierzycą i szpinakiem. To danie naprawdę poprawia humor, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów

Moja pasja smaku
Oszukane przepiórcze udka 171

tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdejmować z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco lub zimno

Nie tylko w kuchni
Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym 224

przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu

Nie tylko w kuchni
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 150

ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego im nie brakuje. Z jednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej, no cóż - użyłam produktów pochodzących z gospodarstwa - masełko, śmietanę, mleko, jaja i niełuskaną soczewicę dostałam oczywiście

Nie tylko w kuchni
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 178

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem

Nie tylko w kuchni
Kryształek na budyniowym biszkopcie 253

Druga odsłona pysznego ciasta na zimno. W połączeniu z budyniowym biszkoptem oraz startą czekoladą smakuje rewelacyjnie. Mocno owocowe galaretki przełamują słodycz. Dobierając inne smaki możemy stworzyć dowolną kompozycję barw i … Czytaj dalej Kryształek na budyniowym biszkopcie

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ruchanki 168

jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują od razu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży 1/3 szkl. mleka

Moje domowe kucharzenie
BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ 236

się najeść. Przygotowałam w dwóch wersjach. Pierwsza łagodniejsza, idealna dla tych, którzy preferują buraczki na ciepło (przy podgrzaniu bardziej wyczuwalne są przyprawy), drugie minimalnie bardziej przyprawione, do zjedzenia na zimno. mimo iż są delikatne w smaku, to jest w nich bardziej wyczuwalny smak słodko kwaśny. Dla mnie smaczniejsze są te w wersji drugiej, ale ja nie przepadam za burakami

Smaczne Zdrowe
Tradycyjna sałatka jarzynowa 206

który otrzymałam do testowania od firmy  WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu potraw, szczególnie przygotowanych na zimno, między innymi sałatek, przystawek czy kanapek. Majonez ma funkcjonale opakowanie. Produkt wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy  WSP SPOŁEM

Tradycyjna kuchnia Kasi
śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką... 173

włożyć do form i palcami przyklepać mocno do dna, podpiec w 180 C z 10 minut, grzanie góra/dół wszystkie składniki na sernik wsypać do miski w tym zimna śmietana 30%, mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach, masę wylac na podpieczone spody na masie sernikowej poukładać umyte, osuszone, wypestkowane śliwki skórką do dołu z podanych składników mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
Parówkowe buły 164

Pieczemy około 20-30 minut , aż się zrumienią , w połowie pieczenia prószymy po wierzchu tartym serem . Podajemy na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego . Na zimno drugiego dnia także są pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Parówkowe buły pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku 213

wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia, lub na zimno

Miód i pieprz
Rosół z makaronem 222

Idą chłody, jesienne deszcze i zimna wilgoć wkradająca się pod skórę, czyli... sezon zup! Rozgrzewających, leniwie spływających przełykiem, aromatycznych. A wszystkie, zanim staną się wyrazistymi, aksamitnym lub intensywnymi w smaku są... cudnym rosołkiem. :D (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Warzywne babeczki - zdrowy lunch 212

Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i wegetarianom. Babeczki sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie do pracy. Łatwo je spakować i świetnie smakują podane na zimno. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki na 12 babeczek: 1 opakowanie małych marchewek 150 g ( Marwitek z firmy Marwit) 3 duże jajka 100 g twarogu

Ugotować