na zimno - 10906 przepisów (strona:321/728)

Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 182

Obudziłam się dzisiaj gdy jeszcze było ciemno. Okno przykrywał śnieg. "Idą święta"- pomyślałam :) Niestety śniegowe chmury przegnał wiatr, który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania i jest zimno... brrr... pada deszcz... mało optymistycznie... a poranek był nawet słoneczny! Przede mną wyprawa po Córcię do szkoły a potem gorąca czekolada na rozgrzewkę (taki jest plan) i dokańczanie bajecznie świątecznej kapusty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka z dzika pieczona 219

związać sznurkiem. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piec 3,5 godziny. Można podać na ciepło, ale wspaniałe jest też na zimno. Przed pokrojeniem zdjąć z mięsa boczek (nie wyrzucać go, jest świetnym dodatkiem do kaszy). 300 ml kaszy gryczanej, Zlać sos z pieczenia mięsa, zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do objętości

królestwo garów
aromatyczna szynka pieczona na jabłkach 164

podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, lub na zimno

Miód i pieprz
Karkówka w musztardzie 111

Świetnie smakuje na ciepło jako dodatek do klusek, albo na zimno z świeżym chlebkiem. Polecam. Składniki: 1,5 kg karkówki 5-6 łyżek musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz Wykonanie: Mięso oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać soli i natrzeć mięso. Oprószyć majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Posmarować musztardą

magiczna kuchnia Kasi
Kulebiak z kiszoną kapustą 165

jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka

Mama Gotuje
Ryż na mleku z ciasteczkami oreo 153

mleka z ryżem. Całość często mieszamy do osiągnięcia dużej gęstości ryżu i całkowitego rozpuszczenia ciasteczek. Uważajmy, aby ryż nie przystał do dna. Podajemy i na ciepło i na zimno. Smacznego

ChilliJemy
Gala Gault&Millau od kuchni 141

szefów kuchni: Adam Woźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek

królestwo garów
Gulasz z kurczakiem / Stew with chicken 174

breast about 250 g przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt masło /  butter 20 g ostre j papryczki /  20 g hot pepper olej słonecznikowy / sunflower oil zimna woda / cold water   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 2 0 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 6   Najpie rw myjemy, suszym y i kroim y kurcza

Projekty ze smakiem
Muffiny z porem i mozzarellą 165

przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki. Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach.  Podczas pieczenia tak kusząco pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko

Di gotuje
Pieczeń rzymska- mięso mielone w innym wydaniu. 161

czasie rozwijamy folię i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min. Gotowe, Smacznego! Można podawać na ciepło z tłuczonymi ziemniaczkami i ciepłym sosem np. pieprzowym lub na zimno do kanapek :) pozdrawiam

Tagebuch po polsku
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 172

ilością kminku (niekoniecznie) . Piec 20-25 min w 180'C (aby nie przypiekły się zbyt mocno można przykryć folią aluminiową)  Podawać na ciepło z barszczem czerwonym lub na zimno same w formie drożdżówki :) Smacznego! Domowe kapuśniaczki gotowe

Tagebuch po polsku
Likier jajeczny bardzo szybki 535

kupiłam w kartoniku, nie musi być w puszce  podgrzewając nadal miksujemy , kolejne 5min. tmx nadal 5min/70st/3 obr 3. Przelewamy na gorąco do butelek, schłodzić . W lodówce / w zimnie będzie likier gęsty bardziej . Jak wyciągniecie na chwile , będzie db się lał do kieliszków.  Smaczny bardzo

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Spirale z ciasta francuskiego z serem 155

przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta.  Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać  na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI  2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę

W kuchennym oknie Ewy
Zupa kokosowa z dynią,marchewką i batatem 138

więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do zup i dyni. Jest pyszna, zdrowa i jeśli wam często zimno- jest dla Was. Marek Zaremba w swojej książce "Jaglany detoks" pisze o niej, że "działa na zgagę niemal jak skalpel.Jest lekka, rozgrzewająca i na długo pozostawia swój słodkawo – ostry posmak oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczki zasmażane 164

jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne są na ciepło i na zimno, chociaż osobiście preferuję wersję na ciepło. Polecam Składniki: 800 g buraków 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna łyżka masła 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska

Oryginalny smak