na zimno - 10906 przepisów (strona:325/728)

Dyniowo i elegancko: creme brulee 200

końcu październik przybrał nieco bardziej klasyczną dla siebie formę. W dwóch słowach: zimno jest . Wyjęłam z zapomnianych na długie miesiące zakamarków swój lżejszy zimowy płaszczyk, i wychodząc wieczorami z psą, to w niego się opatulam. Do tego dokładnie zawinięty wokół szyi szal i ciepłe, puchate skarpetki; powoli rozważam też zakładanie czapki. Biorąc pod uwagę fakt, że ciągle jeszcze kicham

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym -przepis 243

istnieć. Połączenie kilku składników daję nam wyśmienity smak słodko- kwaśny. Kolejnym atutem tego dania są kolory oraz różne formy i konsystencje składników. W sam raz na jesienne zachmurzenie oraz zimno. SKŁADNIKI : 1 dużą paprykę czerwoną (lub żółtą) 2 średnie marchwie  1 dużą cebulę  1 puszkę kukurydzy  1 puszkę ananasów  2 łyżki masła  1 łyżkę brązowego

Basia w kuchni
Aromatyczny pasztet z kaszy pęczak 334

wierzchu słonecznikiem. 5. Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak można jeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje do kanapek. Ja uwielbiam wcinać nawet jako samodzielne danie

VegUlka
Szybka pizza 221

ostygnięcia.  Sos pomidorowy zwykle przygotowuję dzień wcześniej, aby smaki przegryzły się. 2. Robimy rozczyn drożdżowy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem cukru (woda nie może być gorąca i zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i na 5 minut przykrywamy ścierką. 3. Kroimy w dowolne kształty warzywa. U mnie: pieczarki w grubsze plastry

VegUlka
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 162

wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki;  ciasto;  35 dag mąki  1 łyzeczka cukru,  1 łyzeczka soli  torebka drożdży instant

Radość kipiąca uśmiechem.
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem 205

Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem polecam na leniwe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Można jeść go na ciepło lub na zimno. Bez obaw można go zabrać np. na piknik. Warto go przygotować na patelni, której można używać w piekarniku – wtedy omlet (podobnie jak włoską fritatę) można zapiec, bez obawy, że się rozpadnie podczas przekręcania. Odświeżający smak cukinii

Poezja smaku
Kaśka w jeżynach 208

oraz pokrojonego w kostkę banan. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, pieczemy 20-25 minut. Ciasto podajemy na ciepło lub zimno polanym sokiem z jeżyn oraz owocami. Ciasto wzbogacić można lodami śmietankowymi. Inspiracja na ciasto wypatrzona na stronie:    http://mnamky-recepty.webnoviny.sk/recipe/kolac-manna/ Smacznego

kgwjanczewo
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 204

Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa   Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: pomidory – 7-8 szt. cukier

WojnaNaSmaki.pl
Dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami 164

samego rana można zauważyć liczby z minusem z przodu, co nie zachęca do wyjścia z domu. Za oknem wydaje się, że jest optymalnie, wychodzimy, a tu zderzenie z przeszywającym zimnem - to stanowczo nie dla mnie. Jestem zwolenniczką temperatur powyżej 20 stopni, kiedy nie trzeba nosić kurtek, swetra i komina na szyi. Dlaczego zima zbliża się tak wielkimi krokami? A może

Be Fit Be Strong
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą 137

skórka zacznie z nich odchodzić. Takie pomidory sprawdzają się jako danie obiadowe. Można podawać je z chrupiąca bułką, z dodatkiem pikantnego sosu jogurtowego. Można też podać je na zimno, jako przystawkę.  Zapiekacie faszerowane pomidory

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pigwa w occie 505

przykryciem). Wrzucić pigwę, zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia całość zagotować i gorącą pigwę, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem. Podawać do mięs na zimno, pasztetów....   zastawa

królestwo garów
Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem 223

Przygotowując dressingi nie szczędźcie czarnego pieprzu, który bardzo lubi się z gruszkami. Oto moja sałatka na powitanie jesieni. Bo jesienią też można jeść sałatki. Tylko nieco inne - bardziej sycące, zimno-ciepłe, z dodatkiem sera, cięższych sosów i orzechów. Na poprawę humoru i na jesienna chandrę (wybaczcie mi taki melancholijny wpis, ale jesienią jak większość z nas, łapią mnie takie nastroje

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak pieczony wg Hestona Blumenthal'a 246

czasie nie musimy do piekarnika zaglądać. Przygotowanie i pieczenie zabiera sporo czasu, ale nie jest pracochłonne. A efekt wart czekania. Pyszny i ciepły zaraz po upieczeniu i podany na zimno z sałatą.  Bardzo polecam.  Autorem   przepisu  jest brytyjski szef kuchni Heston Blumenthal, znany ze swojego nietypowego, naukowego wręcz, podejścia do kuchni.  składniki cały kurczak

Stare Gary
Sałata z melonem i wędzonym pstrągiem 172

chłodno, choć Słońce mocno operuje. Dzisiejsza pogoda skojarzyła mi się z pewnym wędzeniem sprzed lat właśnie w takich warunkach - twarze wystawione do Słońca, ale wszyscy mocno okutani z powodu zimna. Robiąc zakupy, postanowiłam poszukać czegoś wędzonego na dzisiejszy posiłek i znalazłam sklepową nowość - wędzonego pstrąga tęczowego. Z połączenia smaków wyszło coś naprawdę pysznego. Składniki : dwie garści mieszanki mizuny, musztardowca

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka 164

ciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier

Z Kuchni Do Kuchni