powtarzałam około 6 razy). Po tym czasie konfiturę lekko przestudzoną wkładamy do słoiczków i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy kilka minut. Gotowe. Konfitura w moim przypadku będzie użyta do mięs na zimno i na ciepło. Może być tak, ze jarzębina będzie bardzo soczysta i nadmiar soku nie zdąży nam wyparować podczas gotowania a owoce już bedą się rozgotowywac więc aby do tego
Radość kipiąca uśmiechem.praca, a to zmęczenie, szkoła, inne plany, dopiero teraz mogliśmy sobie pozwolić na taki chillout. Całe szczęście wieczór nie był chłodny, dlatego ja - ten mały zmarźlak - nie cierpiał z zimna. Dużo romantycznie spacerowaliśmy, jedliśmy, piliśmy, śmialiśmy. Brakowało mi takiego dnia i takiego wieczoru. Żałuję jedynie, że ten dzień już się skończył, ale całe szczęście Artur dziś wziął sobie wolne
Be Fit Be Strongplasterki, ułożyć na cieście razem z igiełkami rozmarynu. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A ja tymczasem kończę się pakować, i pędzę na umówione spotkanie. Po drodze mam zgarnąć jeszcze dwie uczestniczki, czyli połowę wszystkich zgromadzonych. Lepiej więc, żebym się nie spóźniła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsty i szybki pomysł na kalafiora. Bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem mojego ulubionego sosu beszamelowego. Jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie. Bardzo nam posmakował i bardzo szybko zniknął. Zachęcam do spróbowania! 1 kalafior sól sos beszamelowy (przepis tutaj ) Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZdrowsza wersja tradycyjnych gofrów - bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W takim wydaniu spokojnie możecie je zrobić na śniadanie czy kolację, a jako że są smaczne też na zimno (aczkolwiek robią się miękkie) - można je z powodzeniem zabrać do pracy na drugie śniadanie. SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci
Kto ugości moich gości?Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które w powodzeniem możecie zaserwować na niedzielny obiad, rodzinną uroczystość albo na zimno jako wędlina do pieczywa. Szynka przygotowana w ten sposób jest aromatyczna i soczysta. Ma wyraźny posmak musztardy oraz wyczuwalną słodką nutę miodu. Świetnie sprawdza się jako pieczeń na obiad a jeśli zostanie Wam po obiedzie możecie użyć
Pyry na Gazładnie zarumieni. Przed krojeniem należy odczekać co najmniej 25 minut, aby farsz nam się nie rozpadł a najlepiej pozostawić do całkowitego ostygnięcia, pokroić i ponownie odgrzewać lub jeść na zimno. Smacznego
My Culinary ArtKolejna odsłona mięsa mielonego - kulki, które można serwować na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąskę. Mimo że to mięso mielone to kulki są lekkie i łagodne w smaku. Sprawia to niewątpliwie dodatek migdałów. Natka pietruszki ma smak dominujący, dzięki niej kulki smakują jak warzywne a nie mięsne. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Składniki 500 g mięsa
Pyza i Surówkawyłączamy piekarnik zostawiając szynkę w zamkniętym piekarniku na dalsze 30-40 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy wedle upodobania na gorąco do obiadu lub na zimno
Miód i pieprzdanie przygotowałam z myślą o długim dniu w pracy. Zrobione wieczorem jednego dnia, a kolejnego podzielone na dwie części -z których jedną odgrzałam w mikrofali, a drugą zjadłam na zimno - sprawdziło się doskonale i pozwoliło wytrzymać w pracy ponad 10 godzin. Dodatek ricotty sprawił, że całość stała się łagodna dla podrażnionego gardziołka ;) Składniki : 150 ml kaszy jaglanej 3 jabłka (wzięłam
Weekendy w domu i ogrodziedobrze może zastąpić śniadanie czy też solidny posiłek, bo porcja jest całkiem spora. Karmelizowane śliwki - to zdecydowania moja miłość tej jesieni :) Deser najlepiej j smakuje na ciepło ale na zimno jest równie smaczny. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), jednak znacznie zmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Składniki na 2 duże porcje: Mleczny ryż: 1 torebka ryżu 3,5 szklanki mleka 1 łyżeczka
My simple kitchensolą i pieprzem. Jogurt grecki mieszamy z sezamem, suszonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie. Osobom, które lubią tuńczyka polecam także inną wersję takiej sałatki z jajkiem i ogórkami kiszonymi . W tym poście można także przeczytać
My Chcemy Jeśćużyłam świeżego szpinaku, ale mrożonego w liściach - ten także świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta
Kuchnia EllieCałość wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach. Na zimno jest równie dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina lub półwytrawny cydr. SKŁADNIKI NADZIENIA 2 małe młode cukinie, około 400g /u mnie dwie różne/ 200g twarogu 3 łyżki
Karo in the Kitchenportfolio naleśnikowego dołączyły naleśniki z warzywami z pary z domieszką borowików. Prosty i smaczny sposób na wyśmienity lunch, obiad czy kolację. Najlepiej smakują odsmażane na masełku jak również na zimno z sosem czosnkowym. Zapraszam do kuchni :-) Składniki: 10 naleśników - PRZEPIS TU 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mała cukinia garść pokrojonych
pieprzny smaczek