na zimno - 10906 przepisów (strona:331/728)

Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 170

względu na jego ciemną barwę. Szczerze nie miałam o tym pojęcia, dla mnie bomba. W dziedzinie, która mnie najbardziej interesuje czyli kuchnia ,  nadaje się jako dodatek na zimno do dressingów, warzyw, chleba, sera, jajek, deserów, serników, lodów, można go również spożyć bezpośrednio. Nie wolno na nim smażyć, posiada bardzo niski moment temperatury palenia, dlatego smażenie na nim może wpłynąć

Pause Gotowanie!
Domowy kisiel jabłkowy 91

cały czas mieszając, wlać wodę z mąką ziemniaczaną. Gotować (na niewielkim ogniu) przez chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Przelać do wypłukanych zimną woda salaterek. Podawać po lekkim przestudzeniu lub na zimno.  Jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Podzielcie się nimi i weźcie udział w konkursie. Do wygrania oryginalna książka kucharska w formie...komiksu. Szczegóły znajdziecie tam klik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mumie na Halloween - parówki/kiełbaski w cieście francuskim 606

wielu lat wraz z innymi smakołykami, które przedstawię Wam najprawdopodobniej dopiero za rok, gdyż w tym - czasu było stanowczo za mało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych

Be Fit Be Strong
Śledzie w oleju rydzowym 140

śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym. Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;) Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy. Lnianka,lennica to jedne

Garnkowe fanaberie
Placki ziemniaczane z sosem tzatziki 98

Placki ziemniaczane to najpyszniejsze danie na świecie! Uwielbiam je na zimno, ciepło, ze śmietaną, z sosem meksykańskim ( patrz etykiety ),próbowałam też z cukrem ale to nie to. Ale najlepsze są z sosem tzatziki! Ten sos jest niesamowity. Dodaje do niego mnóstwo czosnku i koperku i wtedy jest najlepszy! W połączeniu z plackami to po prostu ,,niebo w gębie"! Nie będę

sierotka maRysia w kuchni
Zielona przyjemność… 88

zimę... dziś śnieg pada u mnie od rana - leży już go przyjemna warstewka a mi jak zwykle marzy się wiosna. Jedyną przyjemną rzeczą w zimie jest uczucie gdy z zimna wchodzi się do ciepłego mieszkania - to uczucie uderzenia ciepła w policzki. Pierwszy łyk ciepłej herbaty - czuje jak przepływa po moim ciele. Uwielbiam to...ale nic poza tym w zimie :-). Kiedyś

sierotka maRysia w kuchni
Afrykańska zupa ziemniaczana 174

Cioci Tereski. Przepisy te są zawsze sprawdzone podwójnie więc tym bardziej zapewniam że pyszne i że na pewno wszystko wyjdzie tak jak trzeba Zupa idealna na upały - świetna na zimno i na gorąco. Płączenie zmiksowanych warzyw z grzankami doskonale pożywia nie zapychając. Afrykańska zupa ziemniaczana Składniki: szklanka pokrojonej cebuli (u mnie naprawdę gruba kostka) szklanka pokrojonej w kostkę papryki

sierotka maRysia w kuchni
Bakłażan po koreańsku 174

się z kuchni koreańskiej i ten smak mnie urzekł. Jest doskonała a przy tym bardzo prosta, pożywna i idealna na upały gdyż według przepisu powinno się jeść ją za zimno. Jednak na ciepło również bardzo nam smakowała. Następnego dnia Rysiek dodał do niej ryż - także smakowała wyśmienicie. Jest to danie o bardzo ciekawym smaku, rzadko spotykanym w naszej rodzimej kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Quiche? a może jednak tarta…! 187

swój ser pokroiłam w kostkę i poukładałam razem z farszem Całość zapiekamy z temperaturze 170 stopni ok 30 minut aż się zarumieni. Quiche można podawać na ciepło i na zimno - świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub pomidorowym z bazylią Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku 144

liść laurowy i ziele angielskie i dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, czosnek i pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło lub zimno jako samodzielne danie z dobrym chlebem lub młodymi ziemniaczkami lub jako dodatek np do mięsa. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Bulwiok podkarpacki 169

kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiok

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka owocowa z makaronem 179

dzieła!!! Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i kroimy w dowolne kształty, mieszamy z makaronem śmietaną, serem, tymiankiem i opcjonalnie cukrem. Zajadamy na ciepło lub zimno albo tak i tak Danie to, spokojnie zastąpi nam obiad i nasyci energią na cały dzień Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 172

ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można ją jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta

sierotka maRysia w kuchni
Kasza jaglana z truskawkami i bitą śmietaną – Lubelski Kociołek!!! 195

Truskawki kroimy w talarki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. W szerokich szklankach lub pucharkach na przemian układamy kaszę jaglaną z truskawkami i przykrywamy bitą śmietaną. Podajemy na ciepło lub zimno Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z kaszą kuskus i baklażanem 304

Kolejna propozycja na upalne dni - lekka ale bardzo pożywna zapiekanka z warzywami, mięsem i kaszą kuskus. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Zapiekanka z kaszą kuskus i bakłażanem Składniki: 1 niewielki bakłażan starta na tarce marchewka cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku 3/4 szklanki kaszy kuskus 20 dag karkówki pół szklanki śmietany kulka sera mozzarella

sierotka maRysia w kuchni