gładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy. Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora, czosnku, imbiru i chili, i smaż krewetki po 1,5 minucie na stronę
SMYKWKUCHNIpodsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smakówrzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżka, pieczarki 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej
W Mojej Kuchni Lubięjednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka. Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki. Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik" na zimno. Składniki: 1kg serka mascarpone ok 320g ciastek korzennych 400g nutelli 0,5 łyżeczki cukru pudru 200g masła 100 orzeszków ziemnych (mogą być solone) Przygotowanie: Masło wkładamy do rondelka, rozpuszczamy
ChilliJemysię gdzie jestem i po co tam idę. Nie wiem święto zmarłych zawsze kojarzyło mi się ze spokojem i spacerem rodzinnym do naszych bliskich, jeszcze do tego jak było zimno i własnie ogrzewaliśmy się jedząc ciepłe kasztany. Dlatego dzisiaj takie przypomnienie o ciepłych kasztanach i trochę refleksji, po co cała reszta. Składniki: Kasztany Ciekawe rozwiązania znajdziecie
Niezły MłynekJagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy
Weekendy w domu i ogrodzieSajgonki czyli azjatyckie krokieciki z mięsno-warzywnym nadzieniem smażone na głębokim tłuszczu to chrupiąca przekąska, którą można zajadać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sajgonki możemy dowolnie modyfikować a najlepiej smakują podane z ulubionym sosem. składniki na 30 sztuk 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 30 arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego
Smakowite Danialiść laurowy 3 szt 1/2 łyżeczki suszonego oregano curry 2 łyżeczki PROECO 2 łyżki suszonego majeranku Wykonanie fasolki po bretońsku : Do misy wsypujemy fasolę , zalewamy ją zimna wodą i zostawiamy na noc . Następnego dnia przelewamy fasole wraz z woda w której stała do garnka. Dodajemy marchew ziele angielskie , liść laurowy , sól i pieprz , gotujemy koło godziny. Pomidory smażymy , zdejmujemy
Różowa kuchniawkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, choć najlepiej na całą noc (lub dzień ;)). Wyjmujemy z lodówki na 20-40 minut przed robieniem rogalików, w zależności od tego jak zimno mamy w tej lodówce :) Przygotowanie nadzienia zaczynamy od wsypania maku do miski i dodania 150 g migdałów oraz 100 g orzechów włoskich. Zalewamy wszystko gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy
Bazując na smakuplacuszków 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła) 75 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Przygotowanie : Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem, wiórkami i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu utrzeć jajka z mlekiem i olejem kokosowym (wcześniej roztopionym
Kuchnia Elliedodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu. Składniki: 200 g świeżej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyciem należy wstrząsnąć słoikiem/butelką - miód lubi osiadać na dno Dlaczego eliksir jest taki magiczny? 1) Olej lniany - ma gorzki, orzechowy posmak. Otrzymywany jest przez tłoczenie "na zimno" dojrzałych nasion lnu, dzięki czemu bioaktywne związki - jakimi są (wielo)nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), nie ulegają zniszczeniu. To właśnie one nadają leczniczych właściwości! Wpływa pozytywnie na układ nerwowy - tkankę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy 30 cm Spód do tarty 225 g mąki 180 g masła zimnego 90 g cukru otarta skórka
codojedzeniaułóż wiórki masła i piecz w temperaturze 200`C 60 minut. W trakcie pieczenia podlewaj kilkakrotnie wytworzonym sosikiem upieczonego, gorącego kurczaka podzielić na porcje. Znakomicie smakuje równiez na zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia ( najlepiej połączonym z masłem i słodką śmietaną), lub na zimno
Miód i pieprz