Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku, do momentu aż ciasto się zrumieni (ok 20 minut). Można zjeść od razu na ciepło ale równie dobre będą na zimno :) To jest pyszne :) Smacznego
Co na wege obiad?przelewamy całość i smażymy około 5 minut. Gdy frittata się delikatnie zetnie, wkładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180st. Podajemy na ciepło lub na zimno
Gotowanie moimi oczamiLubię wyjazdy nad morze , a jeszcze bardziej lubię ryby. Tego lata pogoda nie była zbyt piękna, często padało i było dość zimno. Ale za to można było kupić świeżą rybkę prosto z kutra. Taką rybkę ( a konkretnie śledzie ) włożyłam do octu. Składniki: Niezbyt duże śledzie ( użyłam nieco ponad kilogram ) 2 jajka przyprawa do ryby cytrynowa sól pieprz ziele angielskie liść
Darcia w kuchnijajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać kurczaka a następnie zszyć wykałaczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Można podawać na ciepło jak i na zimno
Darcia w kuchniSzpinak n iesłusznie ma opinię papki bez smaku. Dobrze doprawiony, najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz - na zimno jako sałata i na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach.......... SKŁADNIKI: 2 szt pierś drobiowa podwójna , 1/2 kostki feta , 300 gram szpinak , 6 ząbków czosnek , do smaku Sól , do smaku pieprz , 2 szt serek topiony śmietankowy duży , 6 łyżek śmietana
Darcia w kuchnibułkę tartą ( niekoniecznie ). Wymieszałam. Tak przygotowanym farszem nadziewałam naleśniki. Naleśniki smażyłam na maśle z obu stron na rumiano ( pod przykryciem ), wierzch posypałam serem żółtym. Są bardzo smaczne na zimno i na ciepło
Darcia w kuchniKremowa zupka brokułowa. Doskonała na zimno i na ciepło :) Składniki: 500 gram brokuła 1 litr rosołku 2 serki topione w kiełbaskach po 100 gram 2 ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz, cukier dodatkowo: bagietka czosnkowa Sposób wykonania: Brokuł pokroiłam w różyczki ugotowałam w 1 litrze rosołku z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. (Zamiast rosołu brokuł można ugotować w litrze wody
Darcia w kuchniUpieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić. Opłatek tortowy dociąć do wymiarów ciasta. Położyć na tort lekko dociskając
Darcia w kuchnigładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy. Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora, czosnku, imbiru i chili, i smaż krewetki po 1,5 minucie na stronę
SMYKWKUCHNIpodsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smakówrzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżka, pieczarki 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej
W Mojej Kuchni Lubięjednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka. Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki. Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik" na zimno. Składniki: 1kg serka mascarpone ok 320g ciastek korzennych 400g nutelli 0,5 łyżeczki cukru pudru 200g masła 100 orzeszków ziemnych (mogą być solone) Przygotowanie: Masło wkładamy do rondelka, rozpuszczamy
ChilliJemysię gdzie jestem i po co tam idę. Nie wiem święto zmarłych zawsze kojarzyło mi się ze spokojem i spacerem rodzinnym do naszych bliskich, jeszcze do tego jak było zimno i własnie ogrzewaliśmy się jedząc ciepłe kasztany. Dlatego dzisiaj takie przypomnienie o ciepłych kasztanach i trochę refleksji, po co cała reszta. Składniki: Kasztany Ciekawe rozwiązania znajdziecie
Niezły MłynekJagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy
Weekendy w domu i ogrodzieSajgonki czyli azjatyckie krokieciki z mięsno-warzywnym nadzieniem smażone na głębokim tłuszczu to chrupiąca przekąska, którą można zajadać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sajgonki możemy dowolnie modyfikować a najlepiej smakują podane z ulubionym sosem. składniki na 30 sztuk 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 30 arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego
Smakowite Dania