na zimno - 10906 przepisów (strona:328/728)

SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI 164

roszponki i rukoli jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią harmonizuje. Można go podawać na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 3-4 garście roszponki 3-4 garście rukoli garść kiełków np. rzodkiewki pół lub jedna mała czerwona cebula 5-7 sztuk suszonych pomidorów   dzwonki łososia

potrawyregionalne
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 432

Smaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka

potrawyregionalne
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 266

żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu worcester 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy  6 ząbków czosnku kawałek świeżego

potrawyregionalne
NÓŻKI W GALARECIE 189

Nóżki w galarecie , zimne nóżki albo galaretka wieprzowa. Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo. Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim.  Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu. Potrzeba go na gotowanie mięsa. W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 188

gwiazdkowy, liść goździka, pieprz czarny. Warzywa pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam ze skórki, wyjęłam z niej pestki i również pokroiłam na kawałki. W garnku rozgrzałam olej sezamowy tłoczony na zimno. Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy smak. Wsypałam pokrojoną cebulę.  Gdy się zeszkliła, dodałam marchewkę i seler.  Po około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce

potrawyregionalne
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 154

czosnku 1-2 łyżki majeranku 2 liście laurowe łyżka ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)  czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając

potrawyregionalne
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO 171

łososia dojrzałe awokado 1 mała czerwona cebula garść czarnych oliwek roszponka / rukola 4-6 sztuk suszonych pomidorów / świeżych koktajlowych Składniki do przyprawienia sałatki: 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwa extra vergine / sok z cytryny 2-3 łyżki octu winnego sól świeżo zmielony czarny pieprz  lub Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 147

umyta.  Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej

potrawyregionalne
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 199

połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno.  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku

potrawyregionalne
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 249

pieczarek 250 ml bulionu  2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 216

laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej  papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa. olej rzepakowy tłoczony na zimno  Zacznijmy od naszej królowej kaszy. Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie. Będzie się wówczas krócej gotować. Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam

potrawyregionalne
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 158

około 30 minut, tak aby ładnie się przyrumieniły, po wyjęciu z piekarnika odczeka c aż przestygną i masa jeszcze bardziej się zwiąże. Ja najbardziej lubię quiche na zimno, a już w ogóle genialny jest na drugi dzień po pogrzaniu. te zdjęcia robiłam w kuchni, stąd inny kolor Smacznego

greenscarf
Surówka z buraczków 277

Buraczki lubię tylko na zimno. Nawet, kiedy robię zasmażane to moja porcja ląduje w lodówce.Wiem, że to brzmi dziwnie, ale od małego  tak lubię. Podobno smaki się zmieniają i może kiedyś pokocham buraki na ciepło. Jednak dzisiaj przygotowałam surówkę z buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków

O kuchni z uczuciem
Egzotyczna zupa krem z dyni 133

sklepach z azjatycką kuchnią można dostać gotowe mieszanki orzechów z wiórkami), szczyptą cynamonu, kleksem z kremówki i świeżą miętą. Zupa krem z dyni smakuje i na ciepło i na zimno.   Post Egzotyczna zupa krem z dyni pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Sernikobrownie z musem truskawkowym 185

całkowicie się rozpadną. Jeśli jest taka konieczność możemy zmiksować truskawki blenderem. Łączymy puree truskawkowe z galaretką i odstawiamy do wystygnięcia (można wstawić do lodówki). Gdy galaretka będzie już zimna dodajemy do niej jogurt i mieszamy. Spód brownie Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Następnie mieszamy masę jajeczną z masą czekoladą. Dodajemy przesianą

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania