czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś andrzejki więc podaję propozycję na szybką przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPaszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzekąska, którą można jeść na zimno i na ciepło, wtedy mozzarella w środku jest ciągnąca. Można do niej użyć mozzarelli w małych kulkach, ja użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego. Składniki: 400 g mięsa mielonego jajko 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania 125 g sera
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk. Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaduuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa. Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie domowe pieczone mięsko jest smaczne na ciepło i na zimno, wtedy lepiej się kroi.Doskonale smakuje na kanapce z kilkoma warzywnymi dodatkami. Mistrzynią takich pieczeni jest moja mama, która robi je zawsze "na oko" a wychodzą jej wspaniałe. Zresztą wszystko, co zrobione w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę. Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBoczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę. Składniki: 1,5 kg płat surowego boczku 400 g mięsa mielonego z indyka 1 por 1 jajko sól pieprz ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBoczek rolowany- doskonały na ciepło jako obiad lub na zimno na kanapki. Składniki: płat surowego boczku (ok. 1,5 kg) 4 jajka 4-5 łyżek chrzanu (najlepiej domowego) 2 ząbki czosku sól,pieprz słodka i ostra papryka Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić i obrać. Boczek natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Wzdłuż jednego boku rozsmarować chrzan i rozłożyć jajka. Zwinąć boczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzygotowaniu deser, podobny do sufletu. Wyraźny w smaku, lekki, o piankowej konsystencji. Mocno pomarańczowy więc dla amatorów tych owoców na pewno będzie doskonały. Można go jeść na ciepło lub zimno, polecam gorący z dodatkiem gałki waniliowych lodów. *na 6 sztuk Składniki: duża pomarańcza 4 jajka 2 duże łyżki cukru pudru łyżka mąki dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich Pomarańczę wyszorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaeklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia