na zimno - 10906 przepisów (strona:336/728)

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 203

pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo pozytywny słoneczny koktajl. Zastrzyk energii. 218

nich ,jest natka pietruszki oraz jabłka- reszta zależy od tego...czego nam aktualnie brak, i od naszych zachcianek. Ten koktajl zrobiłam akurat dlatego, że padało, wiało niemiłosiernie, było zimno. Gdy tylko koktajl pojawił się na stole..nieoczekiwanie rozbłysło słońce! Oto składniki na koktajl pełen słońca i energii. -3 duże jabłka -duża natka pietruszki -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka miodu

Z Kuchni Do Kuchni
Pomidory marynowane 196

listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od łodyżek. Zieleninę i pomidory przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem zalewą, przestudziłem. Słoiki zamknąłem dopiero wówczas, gdy zalewa była zimna

R'n'G Kitchen
Kompot śliwkowy w słoikach 186

rozcieńczyć wodą i mamy kompocik do obiadu. A śliweczki można po prostu zjeść albo użyć do ciasta. składniki: ok 3 kg śliwek cukier ( po 2 łyżki na słoik) zimna przefiltrowana woda Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Potem wypestkować i ułożyć luźno w słoikach do wysokości szyjki z gwintem. Następnie śliwki zalać wodą aby były całe zakryte. Do każdego słoika wsypać

Monia miesza i gotuje
Zupa owocowa ze śliwek i gruszek 218

Zupa owocowa ze śliwek i gruszek jest smaczna, podana na ciepło lub jako chłodnik na zimno.   Składniki: 1 kg. śliwki mogą być węgierki 1 kg. gruszek 5 szklanek wody cukier do smaku 4 owoce goździki 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżka mąki kartoflanej   Przygotowanie: Śliwki i gruszki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim

Smaczne Potrawy
Parówki w cieście z serem 162

Parówki w cieście z serem są niesamowicie pyszne i bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przysmak kojarzący się nam z dzieciństwem. Składniki: 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe 2 i 1/2 szklanki mąki 5 dag. drożdży 10 dag. masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy

Smaczne Potrawy
Sałatka warzywna tradycyjna 184

spędzony nad nim rekompensuje nam efekt smakowy. Sałatka warzywna doskonała jako dodatek do śniadania , obiad i kolację . Sałatka bardzo uniwersalna, można ją dodać na kanapkę, do wędliny, mięs na zimno, grzanej kiełbasy i jak jeszcze kto woli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko

Smaczne Potrawy
Sernik borówkowo-jogurtowy 246

Kolejny serniczek na zimno na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Połączyłam jogurt grecki z borówką i wyszedł mi taki oto pasiasty serniczek-zebra. składniki: spód 200 g herbatników pełnoziarnistych 120 g masła masa borówkowo-jogurtowa 2 duże jogurty greckie po 400 g 250 g borówek 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny na wierzch 250 g borówek 1 galaretka

Monia miesza i gotuje
Indyjskie placki 143

ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 157

delikatna. Nadzienie jest jak puchata chmurka. Jest to idealna propozycja na lunch, coś co można zabrać ze sobą do pracy, gdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack of shortcrust pastry ( ~350g) bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more

Smaki Przyprawy i Kolory
Calzone 302

wyrobić i podzielić na cztery równe części.  Rozwałkować (najlepiej robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga.  Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można

W kuchni u Moniki
Kawa z lodami 282

mnie za oknem już zimno. Na szczęście siedzę w ciepłym domu i mogę przypomnieć sobie smak lata, podczas którego królowała kawa z lodami. Przygotowanie wraz ze składnikami ( na dwie szklanki kawy): 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w małej ilości wody (gorącej). Posłodzić ( ja daję 2 łyżeczki cukru), wymieszać. Kawę rozlać do dwóch szklanek.  Zalać mlekiem - dowolną ilością, ale maksymalnie

W kuchni u Moniki
Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym. 334

bulionu, 350g pieczarek, łyżka masła, musztarda, sól, pieprz, garść posiekanego koperku, olej, 140g serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików. dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba: mąka i zimna woda, do zawiesiny. Przygotowanie: Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić w paski. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę

W kuchni u Moniki
Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 435

dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować jak nigdy dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno. Smacznie polecamy :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: Kasza jabłkowo-bazyliowa 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit,  250 ml kaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych

SzczyptaSmaQ
Sałatka z grillowanego bakłażana 177

natkę pietruszki, sezam oraz uprażone i posiekane orzechy.  Przygotowujemy sos z jogurtu greckiego. Doprawiamy go wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podajemy na zimno

Przysmaki Karolki