na zimno - 10906 przepisów (strona:343/728)

Kokardki z musem truskawkowym 163

Makaron kokardki – 40 dag Truskawki – 1 kg Cukier – 4–5 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Liski mięty  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimna wodą i odsączyć na sitku. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, parę odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym musem truskawkowym oraz

Camilla w kuchni
Sernik na zimno z wiśniami 189

Dzisiaj słodko na moim blogu. Sernik z serków hormonizowanych z wiśniami. Podobny przepis tylko z brzoskwiniami można zobaczyć tutaj Sernik na zimno . Wiśnie wtopione w bitą śmietanę. Pyszności. SKŁADNIKI: 5  serków homogenizowanych o smaku waniliowym ( można więcej, wtedy mamy wyższy ) 5 galaretek w różnych kolorach ( galaretki proporcjonalnie do serków) 1/2 kg świeżych wiśni 500 g. śmietanki 30 % 1/2 szklanki

W kuchennym oknie Ewy
szynka 189

czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno

Miód i pieprz
Sałatka ziemniaczana 365

Robiłam różne sałatki ziemniaczane, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi

Kulinarne Inspiracje
Olej arganowy Bio Planete + lody mango-banan :) 168

berberyjskie kobiety.  Ziarna arganu są ręcznie zbierane i obłuszczane, a następnie  poddawane delikatnemu prażeniu,  które wydobywa charakterystyczny smak i aromat oleju. Proces tłoczenia na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze.  Jeden litr oleju arganowego uzyskiwany jest z około 35 kg ziaren.  Butelkowanie odbywa się południowej części Francji, gdzie gotowy olej arganowy przelewany jest

Zdrowie na języku :P
Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cynamonowym spodzie 196

piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja

Cakes By Kejt
ratatuj 139

które musi smakować każdemu. Składniki dla 4-6 osób 2 bakłażany 2 cukinie 6 pomidorów 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 4 papryki 12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno świeża bazylia natka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo

Miód i pieprz
Tortilla de patatas - pierwszy przepis 152

tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją delikatnie ponownie na patelnię. Voila! Tortillę kroimy na porcje według własnego uznania. Możemy podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 78 . Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pistou i lato w Prowansji 155

ciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, dostępnych właśnie latem i choćby dlatego warto jej spróbować. PISTOU Składniki na sos pistou: - 75 gram świeżych liści bazylii - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosnkiem i parmezanem 189

zawartość miski dodajemy do szpinaku na patelni. Podgrzewamy do ścięcia jajek. Przekładamy do kokilek i posypujemy parmezanem. Całość jest od razu gotowa do spożycia, jeżeli jednak wolimy szpinak na zimno, to gdy się ochłodzi - stężeje, możemy wtedy wyjąć go z kokilek. Voila! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików 180

Leczo w naszym domu pojawia się bardzo często w sezonie letnim. Jest pyszne na ciepło i na zimno, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Trochę rzadziej, ale jednak, gości na naszym stole w innych porach roku - wkładamy je do słoików i pasteryzujemy, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem lata nie tylko wtedy, gdy faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz

Życie zamknięte w smaku
"Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynką i borówką amerykańską (bez sera) 199

Upały już się kończą, ale to nie powód, żeby rezygnować z lekkich deserów na zimno. Moja rodzina uwielbia serniki pod każdą postacią, ale i to danie postanowiłam uczynić nieco lżejszym. Naturalny jogurt, owoce - pyszne smaki, pyszne kolory.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta ze szpinakiem 222

Wylewamy na podpieczony spód przygotowaną wcześniej masę. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimno. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Rogaliki drożdżowe wersja 2 397

marmoladę i zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 177

pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimna. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy