pyszne-szkoda zbędnych słów ,proste do zrobienia,bułeczki z pysznym nadzieniem z serków ziołowych,czosnku,i masła-mięciutkie,na wierzchu przyrumieniony żółty ser,super i na zimno i na ciepło-polecam!!!! Składniki na 16 niewielkich bułeczek: na ciasto: 225ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 2 łyżeczki drobnego cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki
Swojskie jedzonkowidziałam co z tego wyjdzie, wyobrażałam sobie sądząc po nazwie coś bardziej suchego, kruchego, kokosowego. Zrobiłam też w ten sam dzień jeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą
Poezja Smaków - blog kulinarnyJuż nie mam siły komentować tego, co dzieje się za oknem. Znów mam się powtarzać, jak jest zimno, szaro i nieprzyjemnie? Oczywiście, że nie. Nawet nie chce mi się tym przejmować! Teraz żyję dzisiejszą wizytą u dietetyka, zbliżającymi się urodzinami, nowym kierunkiem i nadchodzącym, nowym rokiem akademickim. Nie mogę doczekać się planu zajęć na AWFie i pierwszych zajęć na GUMedzie
Be Fit Be Strongkwestii jego zbioru. Cukinie zaliczyły stop przy upałach, teraz znów wzięły się do roboty- są kwiatki, są wielkie owoce. Tytuł porażki roku otrzymuje fasola. Na początku było zbyt zimno w nocy, żeby zaczęła rosnąc. Potem od razu zrobiło się gorąco i sucho. I oto mamy takie smętne suszki. Co ciekawe upały i susza zupełnie nie ruszyły naszych funkii
les mirabellesmój M., który jest raczej zwolennikiem kanapki z serem i pomidorem, stwierdził że to naprawdę znakomity deser ;) Mnie bardziej pasowała na ciepło, ale już moja mama wolała ją na zimno, także można ją jeść zarówno od razu, jak i zachomikować w pudełku na drugie śniadanie. Gorąco polecam, szczególnie w królewską niedzielą z kubkiem kawy! Pieczona owsianka sernikowa (porcja dla mamy
Przepysznik - BLW i nie tylkopeperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta i przystawka gotowa. Ja polecam, gdyż te smaki są niesamowite. Zimna pepernata zawinięta w jeden z najaromatyczniejszych owczych serów dojrzewających, w towarzystwie chrupiącej polenty i szklaneczką dobrego wina otworzonego pół godziny przed podaniem i w temperaturze 18 stopni...to czysta rozkosz
Z Kuchni Do Kuchninaszych znajomych. Bardzo przyjemna imprezka, super ludzie, a moja kumpela zrobiła wyśmienite jedzenie! Z tego miejsca, chciałabym podziękować im za miło spędzony wieczór. A dziś, znów pogoda pod psem, zimno, wieje i pada.. Bez sensu. Mam nadzieję, że chociaż w dniu moich urodzin zaświeci dla mnie słoneczko. Przecież to chyba nic wielkiego? Już jutro idę do mojej dietetyk
Be Fit Be Strongznów szaro, zimno i niemiło.. W dodatku chwilę temu zaczęło padać. Powoli nadchodzi smutna, jesienna rzeczywistość. Szkoda, że ciepłe i słoneczne dni tak szybko nam zlatują, zaś zima, chłód i mrozy trwają prawie wieczność. Zauważyłam, że bardzo często robię tarty, tak więc, dziś nie będzie inaczej - na umilenie dnia postanowiłam, że wrzucę dziś tartę, pyszną i niecodzienną
Be Fit Be StrongMamy sezon na papryczkę więc dzisiaj pyszna zupka z tym warzywkiem w roli głównej. Zupa dobrze smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno jako chłodnik. składniki: 4 czerwone papryki 3 pomidory u mnie malinowe 3 ząbki czosnku 750 ml bulionu 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem
Monia miesza i gotujebardzo smaczne danie kuchni włoskiej, idealne jako dodatek do delikatnych mięs. Można je przygotować o każdej porze roku i zjeść na ciepło w chłodniejszych miesiącach , jak i na zimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek do makaronu czy polenty
Z Kuchni Do Kuchnisokiem z cytryny i natką pietruszki, która świetnie się z nimi skomponowała. Alternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona
Chilli Czosnek i Oliwagościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam na idealne muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką z babcinego
Chocolate Muffin Blogokrawków z wędliny 2/3 szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki żur kiszony z żytniej mąki natka pietruszki sól pieprz majeranek przyprawa do zu Fasolę należy przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, zalać wywarem, dodać pokrojoną w paseczki wędliną, odcedzoną fasolę, śmietanę wymieszaną z mąką oraz
Camilla w kuchniciasto. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Szarlotka wspaniale smakuje podana zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego
maniapieczeniabardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić je w plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety panierowane to polecam wam moją wersję wykorzystania piersi
Marta Gotuje