na zimno - 10906 przepisów (strona:343/728)

Buraki ćwikłowe 125

roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc jak znalazł! Składniki na 6 słoiczków o pojemności 450 ml: 2 kg buraków 2 łyżki octu 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru -1 łyżeczka kminku mielonego -4 łyżeczki pieprzu ziołowego  Skworcu Wykonanie: Umyć buraki

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 201

Szybka i smaczna zapiekanka to jest właśnie mój sposób na obiad. Jesień zawitała do nas na dobre. Zimno, pochmurno, szaro buro i ponuro. Postanowiłam właśnie umyć okna przed zimą.  Jednak ja już wiem , że jak tylko to zrobię zaraz zacznie padać deszcz :)  Może jednak tym razem się uda i jeszcze parę dni będzie świeciło słońce. Wracając jednak

O kuchni z uczuciem
Rurki z nadzieniem 173

Drugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku.   Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka cukru

prawdziwe jedzenie
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 155

masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej po wyjęciu z piekarnika pozwolić jej całkowicie ostygnąć (w przeciwnym razie nadzienie może się nam rozpłynąć), a dopiero potem odgrzewać. Smacznego

My Culinary Art
Tarta ze śliwkami i cynamonem 138

Dziś polecam Wam przepis na pyszną i łatwą tartę ze śliwkami i cynamonem. Śliwki o tej porze roku to absolutny 'must have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie. Tarta ze śliwkami i cynamonem Składniki 250 g mąki 150 g zimnego

Pyza i Surówka
Szare kluchy w Różowej Kuchni 125

nakładamy masę kluch-ową na drewnianą deseczkę i łyżką wrzucamy na wrzątek ( tworząc małe kluseczki ). Mieszamy co jakiś czas kluchy . Kiedy wypłyną na powierzchnię , są już dobre. Przemywamy kluchy zimna wodą i podajemy. Ja podałam mojej pannie z sówką z białej kapusty

Różowa kuchnia
Tradycyjny schab duszony w plastrach 276

niego swoje sposoby. Ja sama muszę wyznać piekę schab rzadko, chociaz właściwie nie wiem dlaczego. Tym bardziej, że jak coś z obiadu zostanie świetnie się nadaje do chleba na zimno

Polska Zupa
Roladki z mięsa mielonego z cukinią 168

ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu

Pyry na Gaz
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 136

rosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób

SzczyptaSmaQ
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 166

cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając podać kotlety z sosem i na ciepło i na zimno są również pyszne..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 193

spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Następnie owoc parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem. Skórkę z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce lub lepiej — ścinamy specjalnym

Karo in the Kitchen
Sałatka z imbirem marynowanym 157

tylko. Składniki: 1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu (u mnie basmati) 1 duża papryka czerwona 3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy 200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia  1 duży ząbek czosnku 1 szklanka marynowanego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka miodu

Kuchcik gotuje
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 136

Hani, bo nie mam serca patrzeć jak ona dźwiga go na plecach. Ona niesie worek ze strojem z WFu i swoją bluzę, którą rano musiała założyć, bo było jeszcze zimno. Idziemy do sklepu, bo zwykle czegoś w lodówce brakuje, a to masło, to jogurt, a to warzyw i owoców. I pakuję przy kasie… te cięższe produkty lądują w mojej torebce

bistro mama
Spring rolls z łososiem, mango i awokado 123

łososia. Polewamy niewielką iloscią sosu wasabi. Górny i dolny brzeg arkusza składamy przykrywając nimi farsz. Następnie składamy jeden bok i rolujemy do końca, aby powstała zgrabna roladka. Podajemy na zimno z ulubionymi sosami. Polecam słodki sos chili lub sos sojowy wymieszany z czosnkiem, olejem sezamowym i chili. Inspiracja

Zawsze głodna!
Ptysiowe łabędzie różane 168

minut. Miskę ze sztywną, ubitą masą wstawiamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę wody różanej i studzimy, dalej ubijając (można użyć zwykłej rózgi). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Szykujemy taką samą ilość korpusów i szyjek łabędzich. Korpusy przekrajamy wzdłuż na połowy, najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką

mojewypiekiinietylko