na zimno - 10906 przepisów (strona:350/728)

Polenta con peperonata e pecorino 178

peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta i przystawka gotowa. Ja polecam, gdyż te smaki są niesamowite. Zimna pepernata zawinięta w jeden z najaromatyczniejszych owczych serów dojrzewających, w towarzystwie chrupiącej polenty i szklaneczką dobrego wina otworzonego pół godziny przed podaniem i w temperaturze 18 stopni...to czysta rozkosz

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron razowy w odchudzonym sosie kurkowym 204

naszych znajomych. Bardzo przyjemna imprezka, super ludzie, a moja kumpela zrobiła wyśmienite jedzenie! Z tego miejsca, chciałabym podziękować im za miło spędzony wieczór. A dziś, znów pogoda pod psem, zimno, wieje i pada.. Bez sensu. Mam nadzieję, że chociaż w dniu moich urodzin zaświeci dla mnie słoneczko. Przecież to chyba nic wielkiego? Już jutro idę do mojej dietetyk

Be Fit Be Strong
Żytnia tarta mleczno-owocowa 180

znów szaro, zimno i niemiło.. W dodatku chwilę temu zaczęło padać. Powoli nadchodzi smutna, jesienna rzeczywistość. Szkoda, że ciepłe i słoneczne dni tak szybko nam zlatują, zaś zima, chłód i mrozy trwają prawie wieczność. Zauważyłam, że bardzo często robię tarty, tak więc, dziś nie będzie inaczej - na umilenie dnia postanowiłam, że wrzucę dziś tartę, pyszną i niecodzienną

Be Fit Be Strong
Zupa krem z pieczonej papryki 146

Mamy sezon na papryczkę więc dzisiaj pyszna zupka z tym warzywkiem w roli głównej. Zupa dobrze smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno jako chłodnik. składniki: 4 czerwone papryki 3 pomidory u mnie malinowe 3 ząbki czosnku 750 ml bulionu  1 łyżka wędzonej papryki słodkiej Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem

Monia miesza i gotuje
Peperonata 160

bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, idealne jako dodatek do delikatnych mięs. Można je przygotować o każdej porze roku i zjeść na ciepło w chłodniejszych miesiącach , jak i na zimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek do makaronu czy polenty

Z Kuchni Do Kuchni
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową 170

sokiem z cytryny i natką pietruszki, która świetnie się z nimi skomponowała. Alternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy.   Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem 108

gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam na idealne muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką z babcinego

Chocolate Muffin Blog
Sos kurkowy z makaronem. Śmietankowy z pietruszką. Obiad w 10 minut. Ekspresowy, awaryjny. 204

czosnku 200 ml śmietanki 30 % duża garść zielonej natki pietruszki (część zostawiamy do posypania dania na talerzu) sól himalajska i czarny pieprz do smaku łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ulubiony makaron   Przygotowanie: Ulubiony makaron (u mnie świeży makaron pappardelle) gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu. W międzyczasie obieramy i szatkujemy na drobno cebulę, oczyszczamy kurki, większe kroimy

Naturalna Kuchnia
Ciasto i muffinki orkiszowo-migdałowe, z jogurtem i serkiem ricotta, z malinami i owocami czarnego bzu. Zdrowe, pyszne, szybkie. 130

Składniki:  2 jajka 80 g brązowego cukru 2 łyżki waniliowego cukru domowego 120 g naturalnego jogurtu 200 g świeżego serka ricotta 70 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego ulubionego) 60 g zmielonych migdałów 250 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g świeżych malin garść owoców czarnego bzu     Przygotowanie. Piekarnik nastawiamy

Naturalna Kuchnia
Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 186

zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 niepełna szklanka otrąb żytnich i orkiszowych (lub innych) 4 łyżki siemienia lnianego 350 ml filtrowanej wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno łyżka soli morskiej łyżka miodu wielokwiatowego   Przygotowanie: Zakwas nocny będzie gotowy jeśli po dotknięciu go wyczujemy wyraźną gąbczastą strukturę oraz wyraźny kwaśny zapach, zapach żurku. W misie pozostawiamy

Naturalna Kuchnia
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 181

małych porów, całych 1 duża cebula 2 łyżki proszku grzybowego (opcjonalnie) 2 udka kurze ( w wersji wegetariańskiej pominąć) 200 g soli morskiej 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 l wody   Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i na dużym ogniu szybko podsmażamy kurze uda. Nadają rewelacyjnego smaku całości. Po usmażeniu przekładamy je do dużego

Naturalna Kuchnia
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 131

płatków owsianych razowych 3 łyżki otrąb orkiszowych 500 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka soli morskiej 1 płaska łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno   Przygotowanie. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę miodu oraz 4 łyżki ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do powstania zaczynu. Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane do momentu, aż poczujemy orzechowy

Naturalna Kuchnia
Żurek Ułański z wędliną 113

okrawków z wędliny 2/3 szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki żur kiszony z żytniej mąki natka pietruszki sól pieprz majeranek przyprawa do zu  Fasolę należy przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, zalać wywarem, dodać pokrojoną w paseczki wędliną, odcedzoną fasolę, śmietanę wymieszaną z mąką oraz

Camilla w kuchni
Szarlotka tradycyjna 188

ciasto. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem.    Szarlotka wspaniale smakuje podana zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego

maniapieczenia
Truskawkowe mini serniczki na zimno 141

Ekspresowe, truskawkowe mini serniczki na zimno, które mogą  stanowią idealny, lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych, kulinarnych umiejętności ;)  Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 200 g twarogu półtłustego, zmielonego 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować blenderem na puree

Nastoletnie Wypiekanie