na zimno - 10906 przepisów (strona:358/728)

WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ 174

Mięta ma wpływ na nasze procesy trawienne oraz ma właściwości przeciw bakteryjne i nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym 151

przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy  wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki  kroimy na ćwiartki, pomidorki na pół. Na talerz wykładamy kaszę, na wierzchu układamy groszek, rzodkiewki, pomidorki i listki rukoli. Delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pierzymy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik truskawkowy z wanilią 186

mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu

Pyry na Gaz
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 206

prasy. Wyszły przepyszne, do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek. Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone, z łopatki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki oregano - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej

Smaczne Zdrowe
Malinowe frappe 129

Ciepłe, letnie dni powróciły więc mam dla Was coś dla orzeźwienia. Pyszna kawa malinowa na zimno, polecam :) Na 2 kawy: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 400 ml zimnego mleka 2 gałki sorbetu malinowego 4 kostki lodu Kawę zalewamy mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do wysokich szklanek. Do każdej nakładamy po 2 kostki lodu oraz po gałce sorbetu. Smacznego :) Artykuł Malinowe

Mienta blog
na upał 158

upalny wieczór - arbuz i wino poncz   poncz II sałatka ogórkowo truskawkowa z "malibu" sałatka owocowa sałatka z ogórków z arbuzem sałatka z ogórków z koperkiem, na zimno, sorbet   shake lodowo -truskawkowy sorbet melonowy

królestwo garów
Tarta śliwkowa z toffi 215

obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić.  Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem greckim. Smacznego

maniapieczenia
Bigos z cukinii, patisonów i bobu 163

minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno

greenscarf
.1021. jogurtowa wieża 177

jogurtowo-twarogowy sernik na zimno z granatem (w środku) i domową granolą z nerkowcami

breakfast of dreams
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 338

przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st.  Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego

bistro mama
Krajanka kokosowa z kaszki mannej 198

Dziś warto wracać do tych smaków, a czasem podać w nieco zmienionej formie i oprawie. Zamiast tradycyjnego mleka można ją przygotować na przykład z mleczkiem kokosowym, podać na zimno z galaretką w niecodziennych, jak na kaszkę kształtach.     8 łyżek kaszki manny 1 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek cukru 1/2 opakowania

Jadło i czytadło
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 169

grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Mirabelki W wiśniowym sadzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy kisiel z owocami. 156

oknem szaruga, zimno, wieje i tylko myśli krążą gdzieś tam wokół lata, upalnych czerwcowych dni, lekkich, słodkich podwieczorków, na które składały się sezonowe owoce...mmm... ale mnie dopadła nostalgia. Trzeba coś z tym zrobić! W odsieczy nadchodzi wspomnienie lata, a mianowicie ten pyszny, domowy kisiel. Zawsze w sezonie kupuję więcej owoców i masowo je przerabiam, dużą ich część mrożę

Rozpustne gotowanie
Ryba w zalewie pomidorowej. 295

litra wody, wrzucamy pokrojone cebule, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy grzanie i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 3-5 minut. Następnie odcedzamy sparzone cebule na sicie i przelewamy zimna wodą, zostawiamy do odsączenia.      Przygotowujemy panierkę. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je porządnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (lub mąkę) i każdy kawałek ryby moczymy w jajku, a następnie

Rozpustne gotowanie
Pieczeń rzymska. 186

Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach

Rozpustne gotowanie