na zimno - 10906 przepisów (strona:358/728)

Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24849

bierzcie koniecznie. Obiecuję że więcej o tym napiszę przy okazji przepisu na pieczenie kurczaka w całości.   A teraz obiad w niecałe 40 minut. Jeśli nie pochłoniecie wszystkiego- na zimno do kanapki będzie jak znalazł. W smaku jest bardzo podobny do Zingera. Dodatkowo- kalorie których nie zaoszczędzimy na chipsowej panierce, zaoszczędzimy pieczeniem bez tłuszczu. Nastawcie piekarnik

Karo in the Kitchen
Marmolada z pomarańczy z imbirem 151

Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie – owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Umyte owoce włóżcie do miski, sparzcie wrzątkiem i wytrzyjcie do sucha. Obierzcie skórkę z pomarańczy zwykłym, ostrym nożem

Karo in the Kitchen
Od(wagi)- po co Wam waga w kuchni 141

bicia, że jeszcze dwa lata temu piekłam mało albo prawie wcale. Zamiast pysznych ciast wychodziły mi zakalce na dwa palce. Wolałam szybkie desery bez pieczenia, chociażby serniki na zimno. Odkąd kupiłam wagę – wiele się zmieniło.   Wszelkie wypieki, czy to słodkie czy wytrawne, to jedyna z tych dziedzin sztuki kulinarnej gdzie nie za bardzo można sobie poszaleć i improwizować. Efekt

Karo in the Kitchen
Empanadas 117

Jeśli są większe – ustawcie od razu piekarnik na 200⁰C i pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco i na zimno, z zimnym piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą

Karo in the Kitchen
Szynka z rękawa 2w1 222

upiec, zamknąć jak najszybciej pory mięsa w wysokiej temperaturze – a nie ugotować we własnych sokach. Pyszna z surówką z białej kapusty, z żurawiną, z sosem grzybowym czy pieczeniowym. Na zimno, na kromce chleba, z chrzanem, majonezem albo ostrą musztardą. Nie jest wymagająca i skomplikowana. Można sobie na taką pieczeń pozwolić zdecydowanie częściej, niż tylko od święta. SKŁADNIKI 1 szynka ‘kulka

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 402

świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie 4 dorosłe osoby. Danie można na drugi dzień odgrzać w piekarniku, pod folią aluminiową. Na zimno też smacznie. SKŁADNIKI 4 większe piersi z kurczaka (około 1-1,2kg mięsa) ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone

Karo in the Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 212

czosnek. Dusimy całość na niewielkim ogniu, około 30-40 minut, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Leczo jest wszechstronne. Tą jednogarnkową potrawę możecie jeść i na ciepło, i na zimno. Łatwo je przechowywać, przewozić, zamrozić. Leczo podaje się z pieczywem, z ryżem, samodzielnie i jako dodatek do mięsnych dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe

Karo in the Kitchen
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 179

minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć od góry, przenieście go na półkę niżej lub przykryjcie folią aluminiową. Dobry jest i na ciepło – jako pieczywo czosnkowe, i na zimno, do kanapek. Naprawdę trzeba się bić po łapach żeby nie zjeść go od razu całego. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i obłędnie ziołowy. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 127

odcedzamy na sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się

Karo in the Kitchen
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 426

Naleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce

Karo in the Kitchen
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 205

ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię

Karo in the Kitchen
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 179

lodówki, do pełnego stężenia. Jeszcze lepiej, gdy zostawicie deser w lodówce na całą noc. Tiramisu przed pokrojeniem i podaniem osypujemy niesłodzonym kakao, najlepiej przez gęste sitko. Pyszne na zimno, z filiżanką kawy. SKŁADNIKI 5 żółtek jaj rozmiaru M 120g drobnego cukru 500g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki, 30-36% biszkopty długie, tzw. ‘ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone kakao

Karo in the Kitchen
Ryba po grecku 126

Grecją to ona za dużo wspólnego nie ma a ja przepis dostałam od mamy. Taka rybka jest dobra na ciepło i na zimno. Idealna na przyjęcia, a u mnie w rodzinnym domu obowiązkowa na Święta :) Składniki: 1 kg dowolnej ryby (u mnie mintaj) jajko bułka tarta 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat

Na Ciasteczkowych Papierach
Wyborna tarta z kurkami 179

przelać farsz. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut. Wierzch tarty ładnie się zetnie i lekko zarumieni. Tarta doskonale smakuje podana zarówno na ciepło jak i na zimno.  Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE

maniapieczenia
Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami 205

jest to sama oliwa, a w tym przypadku słodkie pomidorki koktajlowe, oliwki oraz rozmarynowo-czosnkowa oliwa- tworzą wyjątkowe w smaku danie. Doskonałe smakująca zarówno na ciepło, jak i na zimno, prosta w wykonaniu i niesamowicie pachnąca, że musisz ją przygotować! :))) * mąka pszenna- 350 g * woda- 185 g * oliwa- 50 g * drożdże- 6 g * sól, cukier- po 1/2 łyżeczki * pomidorki koktajlowe

Kraina Miodem Płynąca