serka homo. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3-4 łyżkach wody. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i poczekać, aż całkowicie ostygnie (uwaga, żeby nie zaczęła się "ścinać"). Gdy żelatyna będzie zimna dodać ją do serka homogenizowanego i zmiksować na gładką masę. Nałożyć serkową masę na galaretkę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną
Mania Wypiekaniaupieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką otartą z cytryny i listkami melisy/mięty. Podawaj na ciepło lub zimno. Przepis na prostokątną blaszkę (mniejszą) lub na tartę o średnicy 28cm
Mania Wypiekaniasię zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno. Z przepisu wychodzi 2-3 porcje kisielu (w zależności od wielkości salaterki
Mania Wypiekaniajabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną. Blacha: tortownica 24cm Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz
Mania Wypiekaniasznurkiem i odłóż w chłodne miejsce na co najmniej 5 tygodni. Można włożyć garnek na górną półkę lodówki, położyć na balkonie, włożyć do piwnicy, spiżarni. Ważne by było tam zimno, ale nie lodowato. Nie może być też za ciepło, bo ciasto nam zjełczeje! Po tych 5-6 tygodniach podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz
Mania Wypiekaniatego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów kruszonki Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 70g drożdży szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g
Mania WypiekaniaDoprowadzamy do wrzenia (na budyniu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, po pół minuty wyłączamy kuchenkę). Wyciągamy laskę wanilii. Gorący budyń rozlewamy do miseczek i jemy na gorąco lub na zimno. Można podawać z sokiem, owocami, czekoladą i innymi dodatkami, które lubimy. Z podanego przepisu otrzymamy dwie duże porcje (jak na zdjęciu), 3 średnie lub 4 małe
Mania Wypiekaniaposiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Mięso zemleć. Dodać do niego ostudzoną cebulę, zmiksowaną kalarepkę, wlać bulion, doprawić solą. Mięso włożyć do wydrążonych kalarepek, przykryć
królestwo garówtylko dla dzieci, ale też dla diabetyków i innych osób dbających o zdrowie. Jest doskonały nie tylko do frytek czy pizzy, ale też do sosów - zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. I to właśnie do sosów na ciepło w głównej mierze zużyłam ten ketchup. Dotychczas do sosu pomidorowego dodawałam koncentrat pomidorowy przesmażony na maśle z dodatkiem cukru
Kto ugości moich gości?ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć na talerz, wywar można wykorzystać do zrobienia sosu gdy podamy porcje pieczeni na ciepło na obiad, jest też smaczna na zimno do pieczywa....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczone mięsko? Ja bardzo lubię, bo można je zjeść na dwa sposoby. Gorący, soczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
O kuchni z uczuciemłyżeczki ekstraktu z wanilii Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksowć blenderem na gładką masę, wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż wiosna, o lecie nawet nie wspominając... A wakacje tuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziół - tymianku, oregano, gorczycy oraz czosnku, wyszły niezwykle greckie w smaku moje pierwsze dolmades. Ale na pewno nie ostatnie, bo smakują świetnie jako główne danie i jako przystawka na zimno. Mnie najbardziej smakowały lekko ciepłe kilka godzin po przyrządzeniu. Dolmades - jak je zrobić Składniki: słoik marynowanych liści, ok. 200 g (ilość użytych liści zależy od ich wielkości,a w słoikach
Kuchnia Prezydentowejczas,szukając własnego smaku. Robię je od tamtej pory dość często, bo jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Co więcej, sprawdziło się rewelacyjnie na imprezy, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe, apetyczne kawałki panierowanego kurczaka można wziąć w rękę i zjeść, nie przerywając zabawy. ;) A poza tym to naprawdę idealne danie
Kuchnia Prezydentowejwyparuje do połowy, do patelni kruszymy lub łamiemy na drobno ser, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Próbujemy i solimy, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę czarnego pieprzu. Podajemy gorące, choć na zimno też jest bardzo smaczne
Kuchnia Prezydentowej