na zimno - 10906 przepisów (strona:370/728)

Pieczeń rzymska. 167

Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach

Rozpustne gotowanie
Karczek pieczony. 206

minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Mięso przygotowane w ten sposób możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie
Pieczeń włoska z brokułem. 156

prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami z keczupem. Jest pyszna!!! Składniki na pieczeń włoską z brokułem 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 1 wysuszona kajzerka mleko

Rozpustne gotowanie
Śledzie po staropolsku. 196

duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju      Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo słone to kilka razy zmieniamy wodę. Nadmienię jeszcze, że kupując śledzie wybierajmy jędrne, grube

Rozpustne gotowanie
Tosty z truskawkami. 149

Ostatnie słoneczne dni tak nas rozpieściły, że widok jaki ujrzeliśmy dzisiaj z mężem trochę nas zasmucił. Znowu wieje, znowu nie ma słoneczka, jakoś tak deszczowo i zimno. Żeby poprawić nam humor postanowiłam przygotować jakiś smakowity deser, którym zajadalibyśmy się przy kawie. Mąż rano kupił truskawki, bo skusiły go swoim apetycznym wyglądem, więc zamierzałam je wykorzystać. To fakt, truskawki

Rozpustne gotowanie
Strucle z jabłkami. 186

sklejamy brzegi tworząc dużego pieroga. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy strucle z obu stron na złoty kolor. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, drugie śniadanie, jak i jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Polecam

Rozpustne gotowanie
Tarta z rabarbarem pod bezą i chrupiącą kruszonką. 221

uchylamy piekarnik, żeby usunąć parę, ponownie go zamykamy i trzymamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Tarta z botwinką. 157

paseczki ciasta tworząc kratkę i smarujemy pozostawionym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z rabarbarem. 134

nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na zimno lub na ciepło np. z porcją lodów waniliowych oprószonych cynamonem. Pycha

Rozpustne gotowanie
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 161

uzyskania złoto-brązowego koloru. Posypujemy pozostawioną porcją sera i dopiekamy kolejne 2-3 minuty, do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Kawa mrożona. 99

Super Mamą! Polecam! Składniki na kawę mrożoną na jedną porcję 1,5 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej, najlepiej tej drobniutkiej jak pyłek 1-2 łyżeczki cukru 75 ml zimnego mleka zimna woda mineralna gałka lodów kawowych kilka kostek lodu      Kawę umieszczamy w miseczce, najlepiej wąskiej, a wysokiej, dolewamy 4-5 łyżek zimnej wody i ubijamy spieniaczem do mleka

Rozpustne gotowanie
Knedle z kaszy manny z jagodami. 146

Ugotowane knedle wyjmujemy z wody, przekładamy na talerz, żeby odparowały, po 2-3 minutach wkładamy do miski i obtaczamy w orzechach z miodem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno nie tracą nic ze smaku. Polecam

Rozpustne gotowanie
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 147

już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi w niej jagodami, które nadały sernikowi soczystości i zrównoważyły jego słodki smak. Wierzch stanowi natomiast polewa owocowa, a raczej mus z jeżyn i jagód, z dodatkiem śmietany kremówki, która sprawiła, że stał się on kremowy, aksamitny, pyszny... Polecam

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 152

zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie
Tarta z tuńczykiem. 180

zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję