na zimno - 10906 przepisów (strona:378/728)

Tarta z botwinką. 137

paseczki ciasta tworząc kratkę i smarujemy pozostawionym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z rabarbarem. 123

nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na zimno lub na ciepło np. z porcją lodów waniliowych oprószonych cynamonem. Pycha

Rozpustne gotowanie
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 146

uzyskania złoto-brązowego koloru. Posypujemy pozostawioną porcją sera i dopiekamy kolejne 2-3 minuty, do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Kawa mrożona. 80

Super Mamą! Polecam! Składniki na kawę mrożoną na jedną porcję 1,5 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej, najlepiej tej drobniutkiej jak pyłek 1-2 łyżeczki cukru 75 ml zimnego mleka zimna woda mineralna gałka lodów kawowych kilka kostek lodu      Kawę umieszczamy w miseczce, najlepiej wąskiej, a wysokiej, dolewamy 4-5 łyżek zimnej wody i ubijamy spieniaczem do mleka

Rozpustne gotowanie
Knedle z kaszy manny z jagodami. 130

Ugotowane knedle wyjmujemy z wody, przekładamy na talerz, żeby odparowały, po 2-3 minutach wkładamy do miski i obtaczamy w orzechach z miodem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno nie tracą nic ze smaku. Polecam

Rozpustne gotowanie
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 132

już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi w niej jagodami, które nadały sernikowi soczystości i zrównoważyły jego słodki smak. Wierzch stanowi natomiast polewa owocowa, a raczej mus z jeżyn i jagód, z dodatkiem śmietany kremówki, która sprawiła, że stał się on kremowy, aksamitny, pyszny... Polecam

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 136

zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie
Tarta z tuńczykiem. 163

zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 214

Dziś przedstawiam przepis na pyszne paszteciki z mięsem i suszonymi grzybami. Idealne do barszczyku lub jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami: NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki

Rozpustne gotowanie
Sernik królewski z jagodami. 173

minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. LUKIER: 10 łyżek cukru pudru zimna, przegotowana woda      Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Rabarbarowy sernik na zimno. 107

Niesamowicie kremowy i aksamitny serniczek. Delikatnie kwaskowy, o wspaniałym, bogatym smaku. Idealny! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik na zimno: na formę o średnicy 20 cm CIASTECZKOWY SPÓD: 100 g zmielonych w blenderze herbatników 40 g stopionego masła       Tortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód formy i grzbietem łyżki, równomiernie, dociskamy

Rozpustne gotowanie
Smak zieleni z paluchami 150

dodajemy na talerzu płatki migdałowe, aby miało co nam chrupać :) Ważne jest, aby zupa była odpowiednio gorąca -  dodajemy do niej po 2 plasterki sera camembert (jeżeli zupa będzie zimna ser nam się nie roztopi, co zupełnie zmieni  smak) Zupę a'la krem podajemy z paluchami z cista francuskiego  z serem gouda i z szynką szwarcwaldzką. Smacznego

dlaSmaQ
Chłodnik z rzodkiewek i ogórków 320

warzyw wraz z czosnkiem. Do miski wlej jogurt i całość dobrze wymieszaj. Dolewaj stopniowo wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj na zimno. Smacznego

Moja pasja smaku
Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami 229

aglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej.  Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne

SzczyptaSmaQ
Jagodowa pokusa – sernik na zimno 321

Pyszny, lekki sernik na zimno z jagodami. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g twarogu półtłustego 250 ml mleka 180 g śmietany 30% 4 łyżki żelatyny szczypta soli 200 g jagód 3 łyżki cukru opakowanie galaretki jagodowej ok 200 g herbatników Przygotowanie W wersji z blenderem, do miski wrzucamy jagody (jakieś 150 g, resztę odstawiamy), twaróg, mleko i miksujemy

e-PrzepisyKulinarne