obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić. Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniaminut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno
greenscarfjogurtowo-twarogowy sernik na zimno z granatem (w środku) i domową granolą z nerkowcami
breakfast of dreamsprzekładamy do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego
bistro mamaDziś warto wracać do tych smaków, a czasem podać w nieco zmienionej formie i oprawie. Zamiast tradycyjnego mleka można ją przygotować na przykład z mleczkiem kokosowym, podać na zimno z galaretką w niecodziennych, jak na kaszkę kształtach. 8 łyżek kaszki manny 1 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek cukru 1/2 opakowania
Jadło i czytadłogrudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Mirabelki W wiśniowym sadzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoknem szaruga, zimno, wieje i tylko myśli krążą gdzieś tam wokół lata, upalnych czerwcowych dni, lekkich, słodkich podwieczorków, na które składały się sezonowe owoce...mmm... ale mnie dopadła nostalgia. Trzeba coś z tym zrobić! W odsieczy nadchodzi wspomnienie lata, a mianowicie ten pyszny, domowy kisiel. Zawsze w sezonie kupuję więcej owoców i masowo je przerabiam, dużą ich część mrożę
Rozpustne gotowanielitra wody, wrzucamy pokrojone cebule, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy grzanie i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 3-5 minut. Następnie odcedzamy sparzone cebule na sicie i przelewamy zimna wodą, zostawiamy do odsączenia. Przygotowujemy panierkę. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je porządnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (lub mąkę) i każdy kawałek ryby moczymy w jajku, a następnie
Rozpustne gotowaniePieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach
Rozpustne gotowanieminut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Mięso przygotowane w ten sposób możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno
Rozpustne gotowanieprezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami z keczupem. Jest pyszna!!! Składniki na pieczeń włoską z brokułem 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 1 wysuszona kajzerka mleko
Rozpustne gotowanieduże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo słone to kilka razy zmieniamy wodę. Nadmienię jeszcze, że kupując śledzie wybierajmy jędrne, grube
Rozpustne gotowanieOstatnie słoneczne dni tak nas rozpieściły, że widok jaki ujrzeliśmy dzisiaj z mężem trochę nas zasmucił. Znowu wieje, znowu nie ma słoneczka, jakoś tak deszczowo i zimno. Żeby poprawić nam humor postanowiłam przygotować jakiś smakowity deser, którym zajadalibyśmy się przy kawie. Mąż rano kupił truskawki, bo skusiły go swoim apetycznym wyglądem, więc zamierzałam je wykorzystać. To fakt, truskawki
Rozpustne gotowaniesklejamy brzegi tworząc dużego pieroga. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy strucle z obu stron na złoty kolor. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, drugie śniadanie, jak i jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Polecam
Rozpustne gotowanieuchylamy piekarnik, żeby usunąć parę, ponownie go zamykamy i trzymamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam
Rozpustne gotowanie