domu miałyby już brązowe zapieczony spód, a ta? Nadal wygląda prawie jak nowa. Produkty Ballarini posiadają thermopoint, jest to ta zielona kropka, która sygnalizuje poziom nagrzania patelni. Zielony = zimna, czerwona= gorąca. Zawsze działa idealnie. Wiem, bo niektóre produkty Ballarini mają już ponad rok, używam ich często i widzę, nic się nie zmienia, jakość nie spada. Miewałam patelnie z punktem sygnalizującym
Blondynka Gotujejakby ktoś chciał zabłysnąć wśród znajomych na jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko szklanka cieciorki 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy
pieprzny smaczekCzyli chłodnik litewski. Kilkanaście minut i mamy pyszny letni obiad. Zupka na zimno. Jest pyszna. Nie może u mnie zabraknąć tego przepisu. Nie lubię kefiru, maślanki, dlatego używam jogurtu naturalnego (teraz jest zawsze u mnie w lodówce, chociaż kiedyś go nie jadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 3 porcje Pęczek botwinki
NA MOIM TALERZUWarzywka, warzywka i jeszcze raz warzywka! Niby takie sobie proste francuskie leczo, a ugłaskało moje podniebienie na calutki dzień. <3 Jadłam je na zimno, na ciepło, z frytkami, solo i wciąż nie mam go dość. Kolorowo, letnio i prze-pysz-nie! 4 duże pomidory 3 strąki czerwonej papryki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 cukinia (ok 300g) oliwa
Kuchenna Kontrrewolucyawrzucamy do dużej miski i skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Na sałatę wykładamy uduszone warzywa z kurczakiem. Sałatkę podajemy z pieczywem. Można jeść ją jeszcze lekko ciepłą lub na zimno. Ciecierzyca to źródło białka i węglowodanów. Występuje w dwóch odmianach - kabuli i desi. Ciecierzyca kabuli jest duża, ma kremową barwę. Odmiana desi jest mała i może mieć kolor kremowy, czarny
My Chcemy Jeśćdodajemy wedle uznania papryczkę chili , dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy całość ok 5 minut do połączenia się smaków. Bardzo dobrze smakuję na ciepło, jak i na zimno. Smacznego chrupania
Basia w kuchniktóry smakuje dobrze na zimno i na ciepło. Jest dobrym dodatkiem do kotletów i pieczeni, ale też można go podać z daniami z grilla. Dodatek marchewek do sosu grzybowego daje mu ciekawą nutę smakową i poprawia kolor - no i oczywiście daje więcej witamin i składników odżywczych
Milion Smakówsię sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być może tylko do starożytnego Rzymu - to dzisiaj nie sposób ustalić. Nie gotuje się
Smaczna PyzaOrzeźwiająca, zimna, lekko miętowa lemoniada. Zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu, a na upał jest w sam raz. Wypiłam 3 szklanki. Stasiek oprócz płynu wcinał listki mięty :) Na lemoniadę wystarczy mieć 2 grejpfruty, 2 nieduże cytryny, 3-4 łyżki miodu, kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty, około 3/4 szklanki zimnej wody. Sprawa jest prosta wystarczy wycisnąć
apetytnapieczenie250ml zimnego mleka łyżka wody 4-5 kostek lodu 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od upodobań) Wykonanie: Kawę rozpuszczalną wsypać do szklanki i dodać łyżkę wody (może być zimna lub ciepła). Dodać cukier. Mieszać łyżeczką lub spieniaczem do mleka, aż powstanie piana a wszystkie grudki kawy się rozpuszczą. Dolać zimne mleko. Dodać kostki lody i voila
Mania Wypiekaniakulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych lód lub zamrożone kostki kawy bita śmietana gorzka czekolada Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy
Pyry na Gazprzed końcem pieczenia ściągamy folię, a wierzch smarujemy olejem za pomocą pędzla. Gorącą pieczeń kroimy na plastry i podajemy z sosem serowym lub pieczarkowym. Smakuje również na zimno. Smacznego
Moniki Smakołykiporobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do Sopotu, akurat nie jest za gorąco, nie jest za zimno, więc można spokojnie na takowy się wybrać. Dzisiaj proponuję prosty, aczkolwiek niesamowity w smaku przepis na pieczone szparagi w szynce Crudo. Niestety sezon na szparagi już dobiega końca, dlatego
Be Fit Be Strongszybko to szybko a z maszynką to już można bardziej poszaleć, prawda? Spodziewajcie się więc teraz częściej przepisów na domowe lody bo pora na kręcenie i coś pysznego na zimno jest jak najbardziej odpowiednia. Na początek lody mocno owocowo-ziołowe, które bardzo lubię bo są wyjątkowo orzeźwiające i nie bardzo słodkie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka
Poezja smaku