łosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu
DefinicjaSmakugłównym składników, bardzo lubianego ostatnimi czasy, hummusu i to na pewno w dużej mierze dzięki niemu zawdzięcza swoją popularność. Tahina świetnie smakuje w daniach na ciepło i na zimno - poza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy
DefinicjaSmakudodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego
DefinicjaSmakuCoś na ochłodę i ukojenie pragnienia :) Lemoniada jest pyszna, mocno owocowa, nie za słodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu! SKŁADNIKI (ok. 3L) 1kg dojrzałych truskawek 4 łodygi rabarbaru 3 l wody dodatkowo 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej) gałązki świeżej mięty plastry cytryny kostki lodu lub mrożone truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Truskawki myjemy
DefinicjaSmakuDziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy Sante . Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę
Kulinarne przygody Gatityogromną przyjemnością. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * limonka – 1 szt * mąka pszenna – ok. 50 g * mąka kukurydziana – ok. 50 g * bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml * sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir – do smaku * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski
Ostra na SłodkoZapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo lekkie, łagodne, kolorowe danie. Idealne jako przekąska, ale też danie główne, jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy
Kuchnia Prezydentowejblaty biszkoptowe. Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, poukładać truskawki, przykryć drugim biszkoptem, poukładać truskawki
Ala piecze i gotujeskładniki na biszkopt: 2 jajka 80 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Mąkę pszenną
Domowy Smak Jedzeniapiórka, posypać cukrem, wymieszać na gorącym maśle usmażyć rumiane kotlety i na tym tłuszczu po kotletach usmażyć cebulę na złocisto - smaczne, soczyste wołowe kotlety na obiad i na zimno do bułki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajka (w temperaturze pokojowej) 330ml śmietany 30% 500g serka mascarpone truskawki Przygotowanie: Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy. Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka. Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia
ChilliJemydlatego, że te składniki dodaje się jedyni w trakcie przygotowywania frappe. Greckie frappé zostało wynalezione w 1957 roku na Międzynarodowych Targach w Salonikach. Kawa serwowana na zimno, idealna na letnie upały. Powstaje z kawy rozpuszczalnej, chłodnego mleka oraz kostek lodu; wszystko ubija się w mikserze, tak jak drinki; kawiarnie często podają frappé z syropami smakowymi, lodami i bitą śmietaną
ClauditteMissCookingkakaowy gotowany jogurt w słoiku po maśle orzechowym (na zimno)~ Wczoraj napisaliście, że chcecie zobaczyć zdjecia wiec oto są :) Rzadko staję po drugiej stronie obiektywu, bo czuję się wtedy już mniej pewnie, ale trzeba wychodzić ze strefy komfortu :) Te zdjęcia utwierdziły mnie w przekonaniu, że warto! :) A na dodatek dzisiaj idę na kolejną sesją gdzie nie będę fotografować, a będę
breakfast of dreamsśniadanie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby) 2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 łyżeczki śmietankowego serka kanapkowego 1 mała garść rukoli 1/2 dojrzałego awokado 1 mały plaster łososia wędzonego na zimno sok z cytryny pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Rukolę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy na serek. Awokado obieramy i połowę kroimy na plasterki
Moje Kuchenne Rewelacje